Les Cambres de Comerç demanen a Madrid adjudicar el tram Sils-Caldes 'de forma immediata'

Les entitats asseguren que la inversió té un clar retorn perquè suposa "facilitar el trànsit de 25.000 vehicles diaris"

Les tres Cambres de Comerç recorden, en un comunicat, que l'adjudicació definitiva d'aquest tram pendent de desdoblar (que fa 6,6 quilòmetres) va ser "un compromís adquirit" per tots els candidats gironins aquesta darrera campanya electoral.

Les cambres asseguren que la N-II no és només "una inversió" per al territori, sinó per a tot l'Estat "per la seva situació estratègica de porta d'entrada del flux de viatgers i mercaderies entre Europa i l'estat espanyol". A més, també qualifiquen aquesta via com una "peça imprescindible" per al desenvolupament de les "activitats logístiques i turístiques a tot l'Estat".

Les Cambres de Comerç de Girona, Palamós i Sant Feliu de Guíxols fan pinya i reiteren que cal "acabar d'una vegada per totes aquestes obres que han estat anys i panys empantanegades". Per això, les tres entitats gironines demanen al nou executiu del PP que, un cop constituït, faci l'adjudicació definitiva del desdoblament "de forma immediata".

Les cambres són conscients que ara "no són moments propicis per fer despeses innecessàries" arran de la crisi econòmica, però asseguren que aquesta inversió és rendible i tindrà retorn. "En aquest cas, el retorn de cada euro que l'Estat inverteixi representa facilitar el trànsit de 25.000 vehicles diaris".

Comparació lamentable

En aquest punt, les cambres de Girona, Palamós i Sant Feliu de Guíxols no s'estan de comparar la situació que viu aquest tram de la N-II amb altres infraestructures viàries de la resta del territori espanyol. "És lamentable comparar la situació de la N-II amb carreteres, autovies o autopistes estatals finalitzades o en obres a Espanya, on la inversió és astronòmica i la circulació no arriba ni a una quarta part d'aquests vehicles diaris", conclou el comunicat.

Les tres cambres gironines han fet aquesta petició després de conèixer-se que l'adjudicació definitiva del desdoblament de la N-II entre Sils i Caldes de Malavella (Selva) haurà d'esperar, com a mínim, fins a principis del 2012. El motiu d'aquest nou endarreriment no és altre que el canvi de govern estatal. I és que el PP ha ordenat que, de moment, Foment aturi les licitacions que té previstes, en espera d'estudiar bé els números i planificar les inversions per a la propera legislatura.

Aquest tram, de 6,6 quilòmetres, porta aturat des del mes de juliol del 2009 i, des d'aleshores, la imatge que ofereix és la d'una carretera empantanegada amb estructures a mig fer. Els populars asseguren que la decisió de frenar l'adjudicació definitiva obeeix al procés de traspàs de poders.

D'ençà que es van aturar les obres, aquest és un dels trams que encara conserva ponts a mig fer, terres remogudes on s'acumula aigua quan plou, línies grogues provisionals que s'han quasi esborrat i ferm irregular. Una situació que ha convertit aquest tram en un dels punts negres de la xarxa viària gironina.

De fet, d'ençà que la constructora va aturar l'obra, en aquest tram ja s'hi ha registrat uns 90 accidents i hi hagut cinc víctimes mortals.