Destrosses a Pedret, les instal·lacions del GEiEG, Pont Major i Fontajau després del temporal

Madrenas assegura que la factura serà "molt elevada"

 • El camp de futbol del Pontenc, aquest matí. ACN
  El camp de futbol del Pontenc, aquest matí
  Fotos: ACN
 • Fang a les instal·lacions del GEiEG. ACN
  Fang a les instal·lacions del GEiEG
  Fotos: ACN
 • Un operari netejant a Pedret i pertinences malmeses. ACN
  Un operari netejant a Pedret i pertinences malmeses
  Fotos: ACN
 • Les destrosses al GEiEG. ACN
  Les destrosses al GEiEG
  Fotos: ACN
 • Un garatge d'una residència del Pont Major completament inundat. ACN
  Un garatge d'una residència del Pont Major completament inundat
  Fotos: ACN
 • Operaris netejant la zona inundada de Pedret. ACN
  Operaris netejant la zona inundada de Pedret
  Fotos: ACN
Plantes baixes amb fang i aigua, carrers tallats, garatges inundats, 400 abonats sense llum, la planta potabilitzadora de Campdorà malmesa, un Ter ple d'arbres caiguts i destrosses importants tant al pavelló de Fontajau com al complex esportiu del GEiEG a Sant Ponç.
És un balanç ràpid a vista d'ocell, però que permet fer-se una primera idea del mal que el temporal Gloria ha provocat a Girona, on el Ter es va desbordar.
Avui el cabal del riu ha baixat substancialment –ara passa a 330 metres cúbics per segon- però, un cop l'aigua s'enretira, caldrà netejar i reparar ara tot el que va negar. L'alcaldessa de Girona subratlla que no s'han de lamentar danys personals, però també admet que la factura que deixa el temporal serà "molt elevada" (encara que les assegurances, en el cas dels equipaments municipals i propietats particulars, la cobriran).

A banda de totes les afectacions que ha anat deixant el pas de la borrasca, l'alcaldessa ha tret algunes xifres per valorar-ne l'abast. Per exemple, mentre ha durat el temporal, la Policia Municipal ha atès 1.121 incidents (entre trucades i serveis) i des de l'Ajuntament s'han reallotjat 22 persones (de les quals, cinc de dues famílies de Pedret i disset usuaris de la Residència Llar Oxalis del Pont Major). Avui, a més, si bé s'han reprès les classes, els 1.385 alumnes del Narcís Xifra encara no podran fer-ho fins dilluns (perquè el centre ha patit filtracions que han inutilitzat aules i serveis).

D'entrada, l'Ajuntament s'ha fixat com a prioritat estabilitzar el servei d'aigua potable –encara no s'ha recuperat del tot- i que es restableixi la llum als 400 abonats que encara no en tenen. Entre d'altres, a Fontajau o a Sant Ponç. En aquest darrer barri, al carrer de l'Esport hi ha un transformador que subministra un bloc que ha quedat completament inundat, i caldrà veure com s'hi actuarà.

Atenció als afectats

El consistori, com ja va fer amb la calamarsada d'ara fa dos anys, s'ha compromès a "acompanyar" tots aquells gironins que ho necessitin a l'hora de gestionar les pèrdues amb les assegurances. I en paral·lel, s'està treballant per netejar aquells carrers que encara estan tallats (sobretot, a Pedret i l'entrada pel Pont Major).

A Pedret, els operaris s'afanyaven aquest matí a treure tota la sorra que el riu va acumular a la calçada. Ho feien mentre els veïns, al seu torn, netejaven el fang que se'ls ha acumulat als baixos i treien a fora totes aquelles pertinences que el riu els ha malmès. Aquí, l'aigua va arribar a pujar uns 70 centímetres a dins les cases.

Un veí, en Gerard Clos, explica que ell encara ha tingut sort, perquè va treure el cotxe del garatge i als baixos només hi guardava "petites coses, com ara cadires, materials i una assecadora", que ha pogut salvar. "Això sí, com que el riu aquí passa a una cota molt baixa, vam ser els primers afectats i els últims a poder sortir de casa", explicava.

Uns habitatges més avall, un altre veí, en Xavier Sais, no va tenir pràcticament opció de poder treure res dels baixos. Se li han fet malbé, entre d'altres, una nevera, una rentadora i una assecadora, a més d'altres objectes i mobiliari. "Quan van dir que hi havia possibilitats que el riu es desbordés, estava sol a casa i no vaig poder pujar gaire res", ha dit. Avui, la seva família l'ajuda a netejar. A més, l'Ajuntament també ha habilitat un servei especial per dur a la deixalleria tot allò que s'hagi fet malbé.

Ajuda "urgent" per al GEiEG

Un equipament que ha quedat molt afectat pel desbordament és el complex esportiu que el GEiEG té a Sant Ponç. L'aigua va entrar amb força, inundant els vestidors, els camps de tennis i pàdel i deixant inservible tota la maquinària que fa funcionar les dues piscines (com els calefactors, les vàlvules o els intercanviadors).

El president de l'entitat, Francesc Cayuela, explica que la inundació els ha deixat en una situació "molt tràgica". I demana ajuda "urgent" per part de les administracions, perquè sinó el futur del GEiEG "perilla". "Les dues piscines són el moll de l'os, les que ens ajuden a mantenir l'estructura i els altres complexos esportius", explica.

Cayuela recorda que per les piscines hi passen 5.000 persones cada setmana, entre socis (l'entitat en té 13.000), cursets i altres activitats. "No es tracta d'ajudar el GEiEG, sinó d'ajudar els gironins; perquè al capdavall també fem una funció pública, i és important resoldre aquest tema", ha dit. Des de l'Ajuntament, la regidora d'Esports, Eva Palau, ha admès que el complex de Sant Ponç ha patit un "greu afectació" i avui mateix ja ha parlat amb el president per oferir-li suport.

El bàsquet, a Palau

El desbordament del Ter al seu pas per Girona també va fer entrar fins a un metre i mig d'aigua a dins del pavelló de Fontajau. I això, de moment, ha obligat a reubicar l'Uni Girona i el Clu Bàsquet Girona al pavelló de Palau.

La regidora d'Esports ha dit que la prioritat del consistori per a la setmana vinent, ara que ja ha baixat l'aigua, passa per netejar i poder recuperar la llum a l'equipament. "I a partir d'aquí, anar normalitzant la situació", ha explicat Palau. A Fontajau, no només s'ha reubicat el bàsquet; també la resta d'activitats programades a l'equipament, que s'han repartit en d'altres punts de la ciutat.

A banda del GEiEG i Fontajau, la força del Ter també va inundar el camp de futbol del Pont Major. Aquí, l'aigua va tombar un dels murs i va entrar en tromba al bar. A més, els seus responsables s'han adonat aquest matí que, aprofitant-ho, algú els havia entrat a robar. En Denis Díaz, del Club Esportiu Pontenc, explicava que no saben ara quan podran tornar-hi a jugar. "La gespa artificial s'haurà de canviar tota; no sé què farem", deia.

L'EDAR de Campdorà, inutilitzada

Més afectacions. El desbordament del riu va afectar l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de Campdorà, que es troba del tot inutilitzada. "És una afectació important, perquè ara aboca directament al riu", ha subratllat el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés. A més, l'Ajuntament també subratlla que hi ha punts de la xarxa de sanejament i clavegueram de la ciutat que han quedat malmesos, i que ara caldrà revisar-los a fons.

D'altra banda, el regidor també ha dit que, a banda de la xarxa viària, també caldrà repassar els diferents camins que hi ha arreu de la ciutat (perquè hi pot haver arbres caiguts o esllavissades). I que el riu Ter també està ple de troncs i branques, però que en aquest cas, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) farà un "decret d'urgència" per retirar-los.

"Hem passat un examen molt complicat"

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha dit que amb el pas del Gloria ha suposat "un examen molt complicat" per a la ciutat, però que s'ha passat "bé". Sobretot, perquè no s'han de lamentar danys personals i perquè la majoria d'aquells que són materials "no afecten el dia a dia de la ciutadania".

Madrenas, que ha agraït la col·laboració de la ciutadania, ha dit que la borrasca també ha permès saber "fins on poden aguantar les lleres". I que els models predictius –sobretot, en allò referent al retorn i a les inundacions del Ter- han estat certs. L'última inundació a la ciutat va ser ara fa 50 anys, a l'octubre del 1970, quan es va desbordar l'Onyar. I la penúltima, ara en fa quasi 60, a l'octubre del 1962, quan ho va fer el Ter.

"L'episodi que hem viscut ens permetrà analitzar-ho tot i veure possibles marges de millora", ha dit Madrenas. Per últim, l'alcaldessa de Girona també ha rebutjat les crítiques d'aquells qui diuen que hauria calgut desembassar pantans abans del pas de la borrasca. "Aquests dies, he vist la dificultat de treballar amb previsions; tinc confiança en tots els tècnics i, a pilota passada, no entraré en aquest joc d'opinions", ha conclòs.