Activat a Girona l'avís preventiu per contaminació per partícules

Entrarà pols provinent d'Àfrica i es mantindrà tot el cap de setmana

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha decidit estendre avui a tot Catalunya l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica declarat ahir als 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric degut a l'entrada de pols provinent d'Àfrica.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament.

Nivells entre moderats i alts

La mesura es pren per causa dels nivells entre moderats i alts de partícules PM10 que s’estan mesurant en diferents estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) i de la previsió que la intrusió de pols sahariana que els està provocant persisteixi en els propers dies. És per això que es preveu que l’avís preventiu es mantingui durant tot el cap de setmana.

Ahir dijous es van produir cinc superacions del valor límit diari (50 micrograms per metre cúbic) de PM10 en quatre estacions de la ciutat de Barcelona i a la de Sant Adrià del Besòs, i avui ja n’hi ha hagut en cinc de Barcelona, a Sant Vicenç dels Horts, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Sabadell, Cubelles, Tarragona, Reus i Vila-seca.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment exhaustiu dels nivells i valorarà, en funció de la situació, si cal mantenir l’avís, activar un episodi de contaminació per partícules, o bé desactivar l’avís preventiu.