De Gispert fa marxa enrere i permet d'utilitzar l'expressió 'Espanya ens roba' al Parlament

La presidenta ha argumentat que entre les seves funcions no hi ha la de determinar quines expressions poden emprar-se en el debat parlamentari

De Gispert ha defensat davant la Mesa i la Junta de Portaveus la llibertat d'expressió dels diputats i s'ha abstingut de determinar quines expressions poden ser utilitzades durant els debats. La presidenta del Parlament també ha demanat als portaveus que traslladin als diputats la necessitat que els debats es desenvolupin en termes de "cortesia i respecte parlamentaris", la qual cosa és "compatible" amb expressar amb contundència les discrepàncies polítiques. "En cap cas cap membre de la mesa, i jo la primera, no hem volgut conculcar un dels principis constitucionals i democràtics més importants, que és la llibertat d'expressió", ha afegit De Gispert.

La polèmica va sorgir el passat 30 de novembre durant el desenvolupament del darrer Ple. Aleshores, De Gispert, va censurar algunes de les expressions utilitzades pel subgrup de Solidaritat i els va reclamar que deixessin de referir-se a la relació entre Catalunya amb l'Estat com un "robatori" o un "espoli". Ni Alfons López Tena ni Uriel Bertran van deixar de fer servir aquestes expressions en el que restava de sessió i diversos diputats d'ERC van defensar la llibertat d'utilitzar les expressions que consideressin més adients.

Segons el comunicat emès pel Parlament, durant la reunió de la Junta de Portaveus d'aquest dimarts, "els representants de tots els partits, a excepció del de Solidaritat, han expressat el seu rebuig a la utilització, dins i fora de l'hemicicle, d'insults i expressions pejoratives i denigrants que puguin afectar la dignitat de la institució i les persones que la representen".