Quinze ajuntaments gironins cobren gairebé la meitat de les multes per via executiva

El Xaloc ha tramitat un total de 64.996 expedients d'infracció amb una eficàcia del 51,81% en el cobrament

Quan la policia denuncia un infractor per aparcar malament, no complir amb les normes de circulació o infringir la normativa de convivència, la persona multada té un termini de temps per pagar aquesta multa de forma voluntària. Una vegada transcorregut aquest temps, si no ha abonat l'import, les multes passen a tramitar-se per via executiva, que vol dir que els sancionats hauran de pagar un recàrrec i interessos de demora i, si continuen sense liquidar aquestes sancions, els poden embargar comptes corrents, sous i altres béns per satisfer l'import que deuen a l'administració.

El Xaloc, organisme autònom de la Diputació de Girona, ha tingut al llarg del 2010 delegades la gestió integral de multes i sancions de quinze municipis gironins. Delegant els servei, els ajuntaments s'estalvien el cost de gestió i, a més, el Xaloc té un conveni signat amb Hisenda que permet embargar comptes i béns dels infractors que tinguin arreu de l'Estat i no només a la població on hagin comès la infracció. Això fa augmentar l'èxit en el cobrament de morosos.

Durant el 2010, el Xaloc ha tramitat 64.996 expedients i ha recaptat un total de 2.572.712,72 euros. La majoria dels diners els ha recaptat per via executiva. Mentre que els infractors han abonat voluntàriament 1,1 MEUR de multes, han recaptat 1,4 MEUR per la via executiva. La majoria de les multes són per infraccions de trànsit. Al llarg de l'any, les denúncies per zona blava en aquests 15 municipis van arribar a les 37.771 seguides, són la majoria de multes seguides per les interposades per la policia majoritàriament per infraccions de trànsit que en van ser 23.850.

Altres expedients que també han tramitat són denúncies per infracció de la normativa de convivència. En aquests casos, són en municipis que tenen ordenances que regulin aquest aspecte. En total, han tramitat 588 denúncies de convivència, la majoria (246) de Salt, 181 de la Bisbal d'Empordà i 161 de Palafrugell.

La crisi també ha passat factura a la manera de cobrar multes perquè mentre que els dos anys anteriors (2008 i 2009) la majoria de les infraccions les recaptaven per la via voluntària, aquest 2010 ha estat el primer que la via executiva ha passat per davant. El 2009 van recaptar gairebé 2,2 MEUR i d'aquests més de la meitat, 1,4, van ser per via voluntària. La tendència ha estat a la inversa aquest 2010.

Els ajuntaments que durant el 2010 tenien derivada la gestió de multes i sancions són el de la Bisbal d'Empordà, Cadaqués, Camprodon, Cassà de la Selva, l'Escala, la Jonquera, Llançà, Palafrugell, Puigcerdà, Ribes de Freser, Salt, Sant Julià de Ramis, Sarrià de Ter, Torroella de Montgrí i Tossa de Mar.