Un 71% dels bars i restaurants de la ciutat de Girona no estan adaptats a minusvàlids

Mifas reclama una guia que aglutini tota l'oferta turística de la demarcació per a persones amb mobilitat reduïda

Anar a dinar a un restaurant o fer servir el lavabo d'un bar pot convertir-se en una missió complicada en alguns locals de Girona per a les persones que van amb cadira de rodes. Dels 121 bars i restaurants membres de l'Associació d'Hostaleria de Girona-Radial, només 35 estan totalment adaptats als minusvàlids. És a dir, que l'accés és a nivell del terra o bé té rampes i, a més, els lavabos estan dotats de l'espai suficient i les barres reglamentàries.

La normativa obliga a estar adaptats als minusvàlids els locals nous que superin les cinquanta places i també els ja existents que facin obres i també arribin a aquesta capacitat. Per això que molts bars i restaurants petits ja no estan preparats per rebre persones amb cadira de rodes, sobretot aquells que es troben situats al Barri Vell, on no tenen espai per créixer i on, a més, la mateixa arquitectura dels carrers ja dificulta arribar fins al local.

Per als bars i restaurants que no tenen espai per construir lavabos específics per a minusvàlids, Carbonell proposa que adaptin els banys convencionals als discapacitats. Una solució que el vicepresident de Mifas també fa extensa a aquells locals que, davant d'una manca d'espai, usen els lavabos de minusvàlids com a magatzem.

Turistes amb poder adquisitiu però que no troben l'oferta desitjada

Des de Mifas, Carbonell reflexiona que tot i que "s'ha avançat molt" en l'hostaleria i en el turisme en general en l'adaptació per a minusvàlids, troben a faltar una guia que aglutini tota l'oferta de la demarcació de Girona per a persones amb cadira de rodes. Reivindica d'aquesta manera una recopilació que recollís activitats per a persones amb mobilitat reduïda com els vols en globus que s'ofereixen a la Garrotxa, el karting que es pot practicar a l'Empordà o l'esquí adaptat a discapacitats de La Molina.

Carbonell argumenta que aquesta guia serviria per donar resposta a molts turistes amb cadira de rodes que no coneixen el territori i no saben a on adreçar-se. "A Europa hi ha moltes persones amb discapacitat física i un nivell adquisitiu alt que estan disposades a gastar-se els diners amb serveis adaptats", reflexiona en aquest sentit, i afegeix que "en temps de crisi és interessant no prescindir de cap grup de turistes".

El vicepresident de Mifas posa les Illes Canàries com a exemple a seguir, ja que ofereix informació detallada de les activitats que hi poden fer els discapacitats. "Fan guies molt específiques, allà sí tenen en compte aquest grup de persones", explica Carbonell.