SI registra una moció perquè Girona es declari 'moralment exclosa' de la Constitució

Strubell felicita el consistori gironí per no participar en les celebracions per la carta magna espanyola

SI vol que Girona repeteixi el que ja han fet una cinquantena d'ajuntaments catalans, que és desvincular-se de la Constitució. El primer consistori en aprovar un text en aquest sentit va ser el del Port de la Selva (Alt Empordà) i l'últim, el de Cassà de la Selva (Gironès).

Amb aquesta demanda, SI vol donar suport i sumar-se als esforços que en aquest sentit ha fet el grup municipal de la CUP, que ja ha intentat aquest pronunciament per part del consistori en diverses ocasions i també donar compliment al programa electoral amb què SI es va presentar a les darreres eleccions municipals a Girona, on es fixava aquest objectiu per part de la coalició independentista.

Strubell ha destacat els beneficis que l'aprovació d'aquesta moció suposaria als gironins ja que "pot ser el desllorigador al deute municipal de 6 milions d'euros que reclama l'Estat a l'Ajuntament, perquè podria marcar el tret de sortida institucional de la insubmissió fiscal i el tancament de caixes". Strubell ha subratllat també que no volen "la condonació del deute, perquè suposaria l'acceptació d'aquest i permetria que l'Estat actués de perdona-vides". Cal "canviar les mentalitats i denunciar les coses pel seu nom: Espanya ens roba", ha insistit.

Per la seva banda, el delegat de SI a la ciutat de Girona, Xavier Piqueras, ha apel·lat al patriotisme de l'alcade, Carles Puigdemont, i l'ha convidat a ser conseqüent a les seves últimes declaracions públiques, on ha afirmat que tot i les pressions del Partit Popular, no pensa fer la recepció anual al consistori gironí per commemorar el dia de la Constitució. Piqueras ha apuntat que si Puigdemont trenca amb la tradició "imposada" per l'estat espanyol i seguida pels regidors del PSC, ERC i ICV en el mandat anterior, ha de "perdre la por a plantar cara" a l'Estat i donar sortida a les demandes que des diverses formacions polítiques se li estan fent.

Han registrat la moció a l'ajuntament de Girona Strubell acompanyat de Piqueras, amb la intenció que es voti en el ple del gener. En aquest sentit, segons ha explicat SI, podria ser la CUP qui portés el text a votació.