Un activista es tanca dins una gàbia a Figueres i reclama es prohibeixi els circs amb animals

Els impulsors de la moció que es votarà al ple d'aquesta tarda asseguren que és difícil que prosperi

Segons el regidor d'ICV de l'Ajuntament de Figueres, Xavier Monfort, l'alcalde de Figueres és "un amant dels toros declarat" i no té cap interès en prohibir la instal·lació de circs amb animals dins del municipi perquè l'any vinent vol fer-hi un festival internacional de circ.

Monfort ha avançat que possiblement no es podrà aprovar la moció que es presentarà aquesta tarda a l'Ajuntament de Figueres perquè l'alcalde farà votar en bloc els dotze regidors de CiU en contra la prohibició de circs amb animals al municipi. És per aquest motiu que Monfort preveu demanar que els regidors del ple exerceixin el "vot lliure".

El circ amb animals no és "el circ que Figueres vol"

El regidor ha criticat que els animals "pateixen tortures" en els circs i a més "viuen en condicions lamentables" que no s'adeqüen amb l'estil de ciutat que vol ser Figueres. És per això que demana a l'alcalde potenciar un circ "de futur" perquè els circs amb animals no són "els circs que vol la població de Figueres".

L'alcalde de Figueres té previst basar-se en un informe ("amb grans errors de base", segons Monfort) per mantenir el seu discurs en contra la prohibició. Monfort ha destacat que la moció va ser presentada per ICV, ERC, PSC i CUP en el ple del 7 d'octubre però es va rebutjar la seva urgència i la decisió es va anar aplaçant fins al ple d'aquesta tarda. El regidor d'ICV ha alertat que, a la majoria dels municipis on s'ha votat la prohibició de circs amb animals, CiU s'ha abstingut o bé s'hi ha mostrat favorable.

La directora de l'organització AnimaNaturalis, Aïda Gascón, ha destacat que esperen que Santi Vila es replantegi la seva postura durant el ple d'aquesta tarda i declari Figueres un municipi "lliure de maltractaments animals". Gascón ha detallat que la gent "no és conscient" dels maltractaments i patiments que pateixen els animals dins dels circs i considera que l'ús d'animals com a via d'entreteniment en qualsevol sector és un acte "anacrònic i cruel".

Pancartes en el ple de l'Ajuntament de Figueres

La directora ha assegurat que tenen previst entrar amb pancartes a favor dels drets dels animals durant el transcurs del ple d'aquesta tarda per fer "pressió" a l'alcalde de Figueres, Santi Vila, i donar a conèixer la importància de la prohibició d'aquesta mena d'espectacles.

L'acte de protesta d'aquest migdia es troba emmarcat en la campanya 'Per un circ sense animals' que la organització en defensa dels drets dels animals AnimaNaturalis porta a terme a tot Catalunya. La directora de l'organització a Espanya ha assegurat que van escollir Figueres perquè fa tres mesos la ciutat va acollir el 'Circ Europeo', que utilitza animals en els seus espectacles.

En el cas que es votés a favor de la prohibició, Figueres passaria a ser el municipi número 41 en el llistat d'Ajuntaments de tot Catalunya que rebutgen els circs amb animals dins del seu municipi.