Set anys de presó per al cuiner d'un hotel de Lloret que va ferir els propietaris per acomiadar-lo

La sentència prohibeix al condemnar tornar a viure al municipi i acostar-se a les víctimes durant dotze anys

Segons recull la sentència, l'acusat "havia treballat durant anys" a la cuina de l'hotel Rosamar de Lloret. L'octubre de l'any passat, els propietaris el van acomiadar perquè -com van explicar al judici- la seva actitud ocasionava nombrosos problemes a l'equip.

El 25 d'octubre, Patricio Humberto Vega -que és xilè i té 45 anys- va anar fins al domicili on vivien els propietaris de l'hotel, una casa situada a l'Avinguda Pau Casals. L'acusat es va esperar al carrer i, quan va veure arribar l'amo, el va abordar posant-li "un ganivet de 35 centímetres de longitud a l'esquena", com recull la sentència.

L'agressor va obligar el propietari a obrir-li la porta del seu pis. En aquells moments, a l'interior de l'habitatge també hi havia la dona de l'amo de l'hotel. Sense deixar d'amenaçar-los amb el ganivet, Vega va exigir al matrimoni que li entreguessin diners i objectes de valor, i els hi va robar 6.000 euros, joies i rellotges antics que hi havia en una vitrina.

La jove de les víctimes, que vivia un pis més amunt, va baixar per auxiliar els seus sogres. Va ser aleshores quan l'acusat va començar a forcejar amb ells i, sense deixar "d'amenaçar-los amb què els mataria" -com recull la sentència- va ferir-los a tots tres amb el ganivet.

L'agressor va fer talls a les mans i als braços del matrimoni, i a la nora també la va ferir a l'abdomen (tot i que li va fer un tall superficial). En aquell moment, va arribar a l'immoble una patrulla de la Policia Local de Lloret, a qui la nora havia alertat abans de baixar a auxiliar els seus sogres.

El processat, quan els va sentir pujar l'escala, els hi va llançar "un tros de cadira de dimensions considerables", que no els va arribar a tocar. A més, quan els agents l'intentaven reduir, no va deixar "'d'intimidar-los esgrimint el ganivet mentre intentava punxar-los", indica l'Audiència de Girona.

Plenament conscient

La sentència recull que l'acusat pateix "un síndrome ansiós depressiu de llarga evolució" i un "trastorn de la personalitat". El tribunal, però, indica que Patricio Humberto Vega feia temps que s'estava tractant amb antidepressius i ansiolítics, i que el dia de l'assalt no hi ha res que acrediti que "patís cap alteració o limitació de les seves capacitats intel·lectives i volitives".

A l'hora de condemnar-lo, l'Audiència de Girona es basa en la declaració que el mateix Vega va fer el dia del judici. Com especifica la sentència, el processat va "reconèixer parcialment els fets" davant del tribunal, perquè ell mateix va admetre haver anat fins a casa del matrimoni amb un ganivet de cuina de grans dimensions i un trepant dintre la motxilla.

Segons va dir, estava ressentit perquè l'havien acomiadat, i volia "desmantellar" els negocis dels amos de l'hotel, perquè sospitava que guardaven diner negre a la caixa forta. La seva intenció, segons va explicar, era rebentar la caixa forta amb el trepant i portar els diners a la policia o a Hisenda.

Tot i això, com que Vega no recordava res del què havia passat a dins l'edifici, la sentència dóna plena credibilitat al relat de les víctimes a l'hora de provar l'assalt. Per això, condemna Patricio Humberto Vega per una temptativa de robatori amb violència i intimidació, un delicte de lesions amb ús d'arma i un altre d'atemptat contra agents de l'autoritat.

En total, la sentència -de la qual ha estat ponent el magistrat Javier Marca- imposa al processat una pena de set anys de presó. Inicialment, Vega s'enfrontava a 21 anys de presó, acusat també d'un delicte d'intent d'homicidi per haver clavat el ganivet a l'abdomen de la jove. La sentència, però, considera que el processat no tenia "voluntat de matar" sinó "intenció de lesionar" quan va ferir la nora, i per això l'absol d'aquest delicte.

Pel que fa a les diverses ferides que va provocar a les víctimes, l'Audiència de Girona condemna Vega a pagar una multa de 600 euros per dues faltes de lesions. A més, el tribunal obliga l'acusat a pagar totes les costes del judici, i estableix que no podrà viure a Lloret de Mar ni acostar-se a menys de 500 metres de les víctimes durant un període de 12 anys.

La sentència no és ferma i, durant un termini de cinc dies, es pot interposar un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem.