L’amic retrobat

Títol: L’amic retrobat
Autor: Fred Uhlman
Editorial: La butxaca
Pàgines: 128
ISBN: 978-84-96863-10-1
Compra aquest llibre

‘L’amic retrobat’ és una novel·la de l'any 1971 de l'autor alemany que residia a Anglaterra, Fred Uhlman. L’edició catalana que ara es reeditada per La butxaca, va ser publicada per primera vegada l'any 1987 per Columna.

La història ens explica la relació de dos nois que es coneixen a l'escola de l’Alemanya que observa amb peus de plom l'arribada al poder d'Adolf Hitler. Konradin von Hohenfels és d'una família aristocràtica de Suàbia, i Hans Schwarz fill d'una família jueva. Ells viuen allunyats de la situació política del país, però no podran evitar que les seves famílies no facin el mateix. Especialment la família del primer, molt identificada amb el nazisme i l'antisemitisme. La situació va empitjorant i sent cada vegada més tensa, la família jueva decideix enviar al seu fill a estudiar als Estats Units per protegir-lo de la tensió creixent que es va viure aquest any 1933 a Alemanya. El narrador de la història és Hans 30 anys després. Rememora aquella època de la seva infància en assabentar-se inesperadament del que li va passar al seu amic Konradin després que ell se n'anés als Estats Units.

‘L’amic retrobat’ és una barreja entre un conte i una novel·la. Narrat de forma senzilla i amb un estil directe, no és una obra autobiogràfica però té molts paral·lelismes amb la vida de l'autor, Fred Uhlman. L'exili i la vida a l'estranger. El tema que ens planteja aquesta novel·la és l'individualisme davant de la massa. M'explico. L'autor ens mostra des d’un conflicte tan conegut com el de la segona guerra mundial una visió individualista. Com va afectar a les relacions socials i a la vida diària d'un únic individu, en contra de les conegudes cròniques històriques que marquen com a centre de la història a enormes grups de població. Sent aquesta última visió més impersonal i insensible en moltes ocasions.

Una altra visió que plasma l'autor en el llibre i que fa reflexionar, és que els mateixos alemanys van ser els culpables de l'holocaust per ignorar-lo i permetre-ho de forma indirecta adduint que la culpa era dels cossos policials alemanys. No eren conscients o no volien veure el perill que suposaria per a la població el nazisme i Hitler.

En definitiva, ‘L’amic retrobat’ ens relata l'amistat de dos nens a l'Alemanya dels primers anys de Hitler, abans de la Segona Guerra Mundial; uns successos que els van separar sense remei per sempre. Una història curta que es llegeix fàcilment en una tarda, plena d'arguments per reflexionar. I amb un final, l'última línia concretament, molt sorprenent. Un gir de tres-cents seixanta graus que ens revelarà un destí gens previsible.