Des del balcó

Títol: Des del balcó
Autor: Teresa Muñoz
Editorial: Ara Llibres
Pàgines: 286
ISBN: 978841674317
Compra aquest llibre

Natàlia Carbó Zea/Girona.- L’Àngela ha heretat de la seva mare un pis del que desconeixia la seva existència fins el moment de la seva mort. Situat al Gòtic, el barri on va créixer i va passar la seva infància, al que tornarà per descobrir la seva transformació, i trobar-se amb una casa que es manté tal com estava sis dècades enrere. Com si fos un museu tot es manté intacte, els llibres, el quadres, les fotos, els mobles. No coneix ninguna de les persones que surten a les fotografies, ni qui hi vivia, ni entén per que la Quima, la seva mare, ho ha mantingut així durant tants anys. A punt de complir els cinquanta, l’Àngela s’hi instal·larà mentre escriu la seva cinquena novel·la i intenta esbrinar el que amaga aquell lloc i que va significar per la seva mare.

Des del balcó està estructurat en dinou capítols dividits cadascun d’ells en dues línies temporals. Per una banda coneixerem la infància de la Quima en el niu d’una família treballadora i austera en els anys de la postguerra espanyola. Amb un pare absent, i una mare marcada per sempre per aquest fet, la nena acabarà vivint primer amb els seus avis y després amb el seu tiet i la seva dona, que no deixarà mai de tractar-la com una càrrega. Obligant-la a abandonar allò que més desitja fer, estudiar, per posar-se a treballar i contribuir a la subsistència de la família. Serà el seu mestre i un veí amic els qui li regalaran motius per ser feliç i l’esperança d’un futur millor amb la seva ajuda i estima. Però llavors la Quima presenciarà una escena que ho canviarà tot. Una escena d’amor prohibit que desembocarà en un crim que marcarà la seva vida. Per altre banda el segon fil temporal ens porta al present. L’Àngela anirà desfilant poc o a poc el passat de la seva mare i plasmant-ho en una novel·la, a la vegada que coneix el seu veí i es redescobreix a si mateixa. Una lluita que l’ajudarà per fi a recuperar-se de la pèrdua de l’Andreu, tenint clar que existeix per ella una nova oportunitat per ser feliç. Sentint que tant la vida com la mort han de valer la pena.

“Abans de començar a llegir pensa en la seva mare, li sembla que s’han dit més coses amb silencis que amb paraules. Potser per això sempre ha pensat que qui no se sap comunicar amb silencis no sap comunicar-se del tot. D’acord que potser és contradictori, precisament en ella, que és escriptora i professora de literatura, per a qui les paraules son im-pres-cin-di-bles, in-subs-ti-tu-ï-bles, ne-ces-sà-ries, i tot el que tu vulguis, però a la vida l’experiència li ha demostrat que hi ha silencis que diuen més que les paraules, i amb la seva mare, de silencies en sabien molt.”

Teresa Muñoz en la seva segona novel·la, després del seu debut amb Com si fos ahir, ens narra aquesta historia basada en fets reals, en la infància de la seva mare, la època i les circumstàncies que li van tocar viure, a través de l’Àngela, el personatge de ficció que podria ser la pròpia autora. Una prosa bonica i neta és la que utilitza per anar-nos contant secrets i píndoles de la historia familiar, i no es fins el final que aconseguim unir totes les peces que donaran sentit a la novel·la. Des del balcó és un homenatge a les persones que en aquells anys de postguerra van viure una injustícia social i van intentar lluitar contra ella. Una novel·la que potser era l’única forma de fer una mica de justícia.

Els personatges protagonistes sense dubte són la Quima i l’Àngela, però en el seu camí estaran acompanyades. En el passat la Quima viurà amb la insofrible i malvada Virtudes, la dona del germà de la seva mare, que li farà la vida impossible. El calçasses de Ton, el tiet de la nena, que en lloc de protegir-la com un pare la deixarà a la sort de la bruixa de la seva dona. L’Esteve, el mestre de l’escola, que va prometre a la seva àvia que faria el que fos perquè seguís estudiant. El veí que la estimarà com si fos la filla que mai tindrà, en Julià. En el present serà l’Hèctor, el veí del balcó del costat, qui ajudarà a l’Àngela a cicatritzar ferides que porten ja massa temps obertes.

En definitiva, Des del balcó conté tots els ingredients imprescindibles d’una bona saga familiar, secrets que romanen amagats generació rere generació, passions prohibides i intriga, en una època trista i fosca de la nostra història.