Radiografiant l'expansionisme, la repressió i les mentides de Rússia

Títol: Una historia breve de Rusia
Autor: Mark Galeotti
Editorial: Capitán Swing
Pàgines: 184
ISBN: 9788412457926
Compra aquest llibre

Marc Estarriola.- Rússia és un país que està en boca de tots des de fa anys, sobretot un cop iniciada la Guerra Freda amb EUA i la posterior successió d'enfrontaments, invasions, amenaces i acords econòmics assolits arreu d'Europa i Àsia -sense entrar a debatre sobre els seus peculiars presidents-.

A "Una historia breve de Rusia" l'investigador i consultor Mark Galeotti ofereix una guia de mà molt útil per entendre millor una nació que des dels seus inicis documentats -al voltant del 862 dC-, ja va presentar unes relacions complicades amb els seus veïns. Era temps del príncep Riúrik amb Nóvgorod com a capital, una Kiev (Kyiv en l'actualitat) com la ciutat més desitjada en una regió rica en agricultura i el gran riu Dnéper d'autopista. Mentrestant, Moscou no era més que un solar i més endavant un poble de mala mort.

Galeotti repassa els grans noms que han dirigit Rússia, des de Vladimir el Gran fins a Vladimir Putin, passant per Ivan IV el Terrible, Mijail Romanov (iniciador de la saga), Pere el Gran, Catalina II la Gran, Lenin, Stallin, Mikhaïl Gorbatxov i Borís Ieltsin. En tots ells es pot veure un imperi expansionista amb l'únic objectiu d'ampliar territori i aconseguir la submissió de Turquia (aleshores l'imperi Otomà), però sense aconseguir-ho mai.

El modelar la història al seu gust mitjançant mentides, reinterpretacions dels fets o bé creant relats falsos no és un hàbit modern mitjançant les fake news. Els russos són els mestres d'aquest art que han cultivat a través dels segles i que els ha servit com a discurs per a iniciar guerres o massacrar comunitats.

Aquest llibre ajuda a comprendre el caràcter dels soviètics alhora que també dona un cop de mà per pronosticar quin és el futur que li espera a Putin i a la seva nació invasora els propers anys.