'No veig a CiU capaç de fer un pols a l'Estat en el tema del català a l'escola'

Joan Carretero President de Reagrupament

-En qui punt considera que es troba ara mateix Catalunya?

Penso que no és d'ara, és de fa mesos. De fet des de fa segles, però de manera més aguda des de fa un temps que ens trobem en un cul de sac perquè si algú tenia dubtes d'on era Catalunya el Tribunal Constitucional ens va dir clarament quines són les regles de joc. Catalunya en cap cas tindrà res més que una centrada centralització administrativa per tant en vistes de que ja és evident i ens ho han dit de manera clara, diàfana i reiterada el que són les regles de joc de l'Estat Espanyol crec que no hi ha cap altre més opció que triar. No es pot parlar mai més d'estats federals, ni tampoc de concerts econòmics i per mantenir la llengua amb una certa dignitat la nostra llengua i cultura no ens podem seguir enganyant contínuament. Hem de triar aquesta autonomia que no és res més que una descentralització administrativa o ser un estat lliure.

-És la única sortida?

Bé, n'hi ha una que és ser una autonomia de règim comú on els espanyols ens diguin el que podem i no poder fer, que és el que passa ara. L'altre que hi ha és tenir un estat propi. Al mig no hi ha res més.

-Com estan les relacions amb ERC? El mes passat va comentar en una entrevista a Catalunya Ràdio que si feien un canvi en el seu programa podrien arribar a col·laborar amb ells. Desconec si ha mantingut converses amb ells?

Les relacions amb ERC són les mateixes que sempre. He estat 20 anys militant d'Esquerra i mentre feien el que havien de fer jo no tenia cap problema però quan van deixar com a prioritari treballar per la independència del país i que esdevinguéssim un estat propi doncs no comparteixo aquesta estratègia. En el moment que ells canviïn i torni a l'estratègia que tenien de fa molts anys que era prioritzar l'eix nacional i treballar per l'estat propi nosaltres hi col·laborarem de la manera més lleial. Si ells no canvien la seva estratègia aleshores no hi tenim res en comú.

-Com valora la figura d'Oriol Junqueras?

És que entenc que el llegat no és un llegat personal. M'és igual qui és el president d'Esquerra i jo no sóc militant, per tant no tinc res a opinar. El que vull saber és que pensa fer. Si és el mateix que fins ara no ens podrem entendre però si vol canviar tenim la voluntat absoluta d'assolir l'objectiu. Per nosaltres no és important el partit ni el moviment, només l'objectiu.

-Veu possible un concert econòmic o pacte fiscal?

Tornem-hi. La sentència del Tribunal Constitucional va dir que Catalunya estava sotmesa com les altres comunitats autònomes a la LOFCA, per tant un concert aquí seria impossible. Caldria canviar la constitució, les lleis orgàniques i a més tan Rajoy com Rubalcaba han dit per activa i per passiva que l'Estat no es pot permetre un concert econòmic amb Catalunya.

-Quina opinió té de les retallades econòmiques? Sobretot les que fan referència a la Sanitat més si tenim en compte que vostè és metge?

Penso que en el sistema sanitari hi ha deficiències i per tant cal millorar l'eficiència, retallar despeses supèrflues però sovint es fa amb tisores i vigilant bé el que es talla. Ells han agafat una destral i han començat a tallar branques i troncs. Sí que calia estalviar però no de la manera que no ho estan fent.

-En sanitat on caldria retallar més?

Es podrien estalviar moltes despeses de gestió, administratives, podem incrementar els ingressos… en tot cas ells han preferit passar la moto serra i arrasar amb tot el que es posa per davant. De totes maneres hi ha un problema de fons que el govern actual no hi vol posar mà de debò i és que mentre Catalunya perdi cada any al voltant d'un 10% del PIB, sostraient-los 22.000 milions d'euros els nostres serveis públics sempre seran deficitaris i dolents.

-Esperava una interlocutòria com la del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el tema de la immersió lingüística a l'escola?

És clar. El TSJC no ha fet res nou, simplement fa que s'apliquin les sentències del Tribunal Suprem que alhora fa el que diu el Tribunal Constitucional. El TC va dir -malgrat hi ha gent que no ho vol entendre- que la única llengua que és obligatòria a l'estat espanyol és el castellà. A partir d'aquí totes les sentències i interlocutòries no és res nou, són fruit del que va dir el Constitucional al seu dia. Hi ha molta gent aquí que diu que no sap de que va i bé, una manera de viure feliç és fer-ho enganyat.

-Creu capaç al govern de no acatar al interlocutòria?

El govern de CiU sempre s'ha distingit per acatar el que diu l'estat espanyol. En el moment que exigeixin que es faci el que diu el tribunal ells ho faran. Un altre cosa és el que ens explicaran després però no els veig capaços de fer un pols a l'Estat, no ho han fet mai. La seva genètica no els permet dir que no.

-Quin panorama preveu de cares a un possible govern amb Mariano Rajoy al capdavant del país?

Si és veritat el que diuen les enquestes que el PP guanyarà per majoria absoluta doncs ho hem de convertir amb una oportunitat. Atès que els catalans es despisten sovint i només cal recordar els primers anys del govern Zapatero on aquí tothom li reia les gràcies. Espero que ara ningú li rigui les gràcies al PP perquè fan el mateix que el PSOE però més a lo bèstia. Estaria bé que això ho convertíssim en una oportunitat justament perquè s'incrementi les persones que volen treballar per la independència del país.

-El podríem veure a Madrid?

(riu) Hi vaig molt poc sovint per Madrid.

-Com a diputat?

No ho crec. Encara no hem decidit com a grup el que fem, com i amb qui.

-Hi han ganes?

Les ganes que tenim és que aquest sigui un estat lliure. No hi ha al grup persones amb vocació de polític professional, el que volem és que demà Catalunya sigui independent.

-A títol personal?

He fet milers de quilòmetres en aquest país i m'he gastat milers d'euros en gasoil per explicar a la gent el que ens convenia. Ningú em pot dir que no he fet molt més que altra gent per Catalunya i, en aquest sentit, tinc la consciència molt tranquil·la..