El PSC ha acabat amb el companyonatge de tots els grups polítics de l’Escala

Mari Dubé Candidata de CiU a l'alcaldia de l'Escala

Ha estat dotze anys a l’Ajuntament amb els successius governs de Josep Maria Guinart i a l’oposició i ara et presentes com alcaldable per CiU. Com encara aquesta nova etapa?

Aquests quatre o quasi cinc anys que he estat fora de la política m’han ajudat a reflexionar, pensar i a veure les coses des de fora. Els dotze anys que estàs  a dins et tenen molt ocupat i potser no et dones compte de la realitat. Vas treballant el dia a dia i vas una mica forçat. Ara al veure-ho, comprovar-ho des de fora, veus l’altra gent com treballa, també aprens a valorar més els polítics. Jo sempre aconsellaria que tothom hauria de passar una temporadeta per un ajuntament, perquè és molt complicat tot, també hi ha moments d’alegries, però també hi ha molts  moments de desenganys i de tristeses. Però després d’aquest lapsus de temps, en un principi vaig dir que ja estava la política per mi, però quan em van venir a oferir d’anar de cap de llista la meva reacció primer va ser que no i després t’ho penses millor i dius: “I  per què no”. Ara ja tinc experiència, també hi ha moltes coses que ara te’n dones compte que  podries haver fet i no has fet, te’n dones compte que potser havies comès errors que ara podries solventar. Bé tot i que ara és una època difícil, ara ens tocaran quatre anys molt complicats, bé ens tocaran a tots els que estiguem a l’ajuntament, tan si governem com si estem a l’oposició, és una tasca molt complicada i difícil, perquè quan no tens pressupost o el pressupost es va minvant cada any, continuar fent coses és molt complicat.

Al 2007 CiU va passar de sis a tres regidors i això us va deixar fora del govern. Creu que el poble ha recuperat la confiança en vosaltres?

Això esperem, per això estem aquí tots treballant. Crec que sí que hi va haver una falta de confiança dels nostres votants o dels nostres electors i penso que ara potser tampoc estan massa satisfets amb el què hi ha ara. També els dotze anys castiguen, quan ja fa dotze anys la gent també té ganes de canvi, no sé perquè però sempre és igual. La gent al cap dels vuit anys, a partir del vuitè ja comencen a voler un canvi, potser sempre ens pensem que el que vindrà serà millor. Jo penso que sí, com a mínim amb la gent que hem anat parlant ens tornaran a renovar la confiança, per això pensem nosaltres que som l’alternativa al govern, perquè només que recuperem aquells que ja eren votants i més havent vist el resultat de les autonòmiques…

Creu que us poden afavorir?

Considero que sí. Això vol dir que hi ha molta gent que creu en Convergència i Unió. Per tant, si molta gent creu en CiU i també em coneixen a mi, crec que tot hi ajuda una mica. No sóc una novetat, la gent ja em coneix, sap el meu tarannà, sap com he treballat sempre, he passat per un munt d’àrees a l’Ajuntament, des de governació quan vaig començar fins a cultura en els últims anys que he anat passant per totes les àrees i he anat coneixent moltíssima gent. M’he relacionat molt amb la gent, m’he donat compte que el què més m’ha agradat ha estat el contacte amb les persones. Això encara és l’hora ara que quan trobo gent pel carrer et saluden i t’animen i això m’ha agradat molt. M’agrada el tracte amb la gent, m’agrada poder ajudar a la gent. Pensa que el nostre objectiu aquests quatre anys ha d’anar una mica per aquí.

Des del 2007 vau parlar de renovar la candidatura. Hi ha hagut cares que han marxat com la de Josep Maria Guinart o  la de Miquel Bosch com a número 2. Aquesta renovació obeïx a un canvi de política de partit?

No, la política del partit continua sent una mica la mateixa, el que passa és que tampoc ens marca molt la política. Convergència i Unió tenim aquesta facilitat o avantatge que no ens marquen massa les polítiques, nosaltres treballem molt pels pobles i cada poble és diferent, per tant no crec que marqui, el que marca és la diferència de les persones. Però jo també he estat alumne d’en Josep Maria Guinart i això pesa i això et queda, moltes coses adquirides que han quedat. També ve una època diferent. Nosaltres quan vam entrar al 95 encara hi havia crisi, hi havia la del 93 que va durar dos tres anys, a partir del 95 va arribar el boom aquell i vam poder fer moltíssimes coses durant aquests anys i ara és una altra època molt diferent. Per això que ara les polítiques no poden ser les mateixes ni per mi ni per cap  dels què pensem entrar perquè les coses han canviat molt i ens hem de dedicar molt a les persones. Ja no pensem en grans infraestructures, ni en fer rotondes que fins ara se n’han estat fent moltes però ara és l’època de parar el carro.

Heu presentat candidatura amb la presència d’Elena Rivera, militant d’Unió. Vol dir que ha quedat totalment tancada aquella polèmica que va sorgir al 2009 quan Josep Maria Guinart, després d’haver-te recolzat públicament com a nova candidata, va anunciar la possibilitat de tornar-se a presentar, instat pel seu partit Unió Democràtica?

De fet ja estava aprovada en una assemblea de Convergència i Unió i presentada fins i tot per ell. Ell ja havia dit que no volia tornar-se a presentar. Però bé, els d’Unió, clar, tothom vol tenir quotes i perdre un cap de llista d’un poble és dur i llavors va ser quan van reaccionar i el van pressionar per què es tornés a presentar. Ell va estar dubtant, tampoc ho tenia massa clar i vam tenir un temps de reflexió, tan ell com jo, i li vaig dir: “Escolta’m fem les coses ben fetes, si tu creus que t’has de tornar a presentar et presentes tu i si no…” i llavors al cap d’un temps ja es va decidir i ja va donar per fet que no, que havia decidit que no es presentava. De totes maneres pel que fa l’Elena Rivera té una segona residència aquí a l’Escala i ens uneix una grandíssima amistat i m’és igual que sigui de convergència que que sigui d’Unió perquè amb ella si que això ho hem tingut sempre al marge de tot.

En qualsevol cas no creu que aquestes picabaralles la poden perjudicar?

Si hagués estat ara fa poc temps, però va ser al 2009. Han passat dos anys i la gent ja no ho té en compte. A més, la gent sap que dins dels partits hi ha aquestes coses, aquestes petites revoltes, no crec que ens hagi de perjudicar per res.

Parlim del programa. Una de les vostres prioritats és crear ocupació al poble i de fet heu criticat molt el PSC perquè les grans obres d’aquest mandat s’han contractat fora del municipi.

No m’agrada la paraula criticar perquè tampoc no m’agrada criticar, ni parlar malament dels altres. Crec que tothom quan governa té dret a fer les coses com ell vol. Que nosaltres ho hauríem fet diferent? Sí, nosaltres no hauríem adjudicat obres de dos milions d’euros perquè sabem que aquí a l’Escala no hi ha professionals que puguin accedir-hi, perquè no tenen la qualificació suficient. Nosaltres el que hauríem fet és fer obra petita, tot i que aquestes grans obres han estat degudes al Pla E pel qual ens han arribat aquests cèntims: un milió vuit-cents mil euros fa dos anys i un milió tres-cents mil  em sembla que eren  aquest any passat, aquest 2010.  Els hauríem repartit de diferent manera, hauríem fet petites obres perquè tots els empresaris d’aquí hi haguessin pogut accedir i això ho hem anat dient sempre i és el que nosaltres farem. Totes les obres que farem seran obres que no pugin més de dos-cents cinquanta mil euros que és la quantitat perquè hi pugui accedir la nostra gent. En aquesta època hem de mirar pels nostres treballadors. Les empreses grans de fora, encara que ells hagin dit que els han obligat o  que els han suggerit d’agafar personal d’aquí de l’Escala , hem de pensar que ells també tenen els seus treballadors i la gent d’aquí s’ha rebotat una mica. A part d’això el que no farem és desfer el que ja està fet, ens agradi o no ens agradi nosaltres no desfarem res que hagin fet governs anteriors. O sigui que desfer places com la de Catalunya o la de les Escoles…tornar a fer sobre allò nou quan encara hi ha carrers que no tenen desaigües o s’han d’asfaltar, és una altra forma de pensar. Pensem així.

Diu que no li agrada criticar però en qualsevol cas si que han acusat el govern d’Estanis Puig de manca de participació de l’oposició i fins i tot en paraules del propi Guinart de traïció cap a vosaltres que havíeu estat socis de govern. Això pot impedir una renovació del pacte CiU-PSC?

Sempre he dit a tothom que estarem oberts als pactes. No hem tancat res amb ningú. Que s’han portat malament? Sí, s’han portat malament, només has d’anar als plens i veure fins i tot menyspreu cap als altres. Aquest ple últim vam demanar si us plau deixar un tema sobre la taula i l’equip de govern va passar, i no ho havíem demanat només els tres convergents, sinó que ho havien demanat els altres grups. En quatre anys no han deixat sobre la taula mai cap tema, cosa que nosaltres quan algú ens ho demanava perquè no havien tingut temps d’estudiar-s’ho si no era una cosa que havia d’anar publicada a l’endemà o al cap dels dies sempre ho fèiem.  Ells demostren aquest autoritarisme i aquesta falta d’amistat. Quan vam governar érem amics amb tots els grups, fins i tot a vegades quan sortíem dels plens anàvem a sopar, o a prendre alguna cosa. Això s’ha acabat, no hi ha estat en aquests quatre anys, no hi ha hagut companyonatge amb els altres grups.

Si no fos aquesta possibilitat, quines altres opcions de govern contemplaríeu?

Amb tots, no tinc res en contra de ningú. Tant veig bona una opció com una altra. De fet la primera legislatura vam pactar amb el PP que era un regidor i va ser bastant complicat però jo no tinc cap mala reacció amb ningú. Penso que podem pactar amb qualsevol de les opcions que hi hagi, tot depèn que s’avinguin a les nostres propostes i al nostre projecte.

Com preveu que serà aquesta campanya electoral?

Bé hi ha molta inquietud, com que hi ha moltes cares noves i hi ha partits nous, hi ha Esquerra Republicana que ara es diuen Junts per l’Escala, però bé, tots sabem que és Esquerra Republicana, però amb cares noves i hi ha el PP també molt renovat amb una noia jove. A mi el que em sembla, així com fa un temps la gent estava farta d’anar a votar ara la gent s’està animant. Pel que fa la campanya, l’altra dia l’alcalde Estanis Puig volia parlar amb nosaltres perquè ell volia que féssim una campanya neta. A nosaltres no cal que ens ho digui ni que ens faci signar cap document. La campanya neta la fem sempre, això no no vol dir que haguem de dir que tot ens agrada el que ha fet ell. De fet, aquí a l’Escala no hi ha hagut mai campanyes brutes. L’altra dia l’exalcalde Rafel Bruguera deia que aquí a l’Escala s’han criticat els actes, els fets però mai hi ha hagut campanya bruta. No hi ha estat mai i no crec que hi sigui perquè després has d’estar quatre anys amb aquesta gent. Com a mínim jo no serveixo per fer això, amb una persona que has estat fent-li una campanya estranya i després te l’has de trobar i possiblement dinar-hi...no, a mi em sembla que hi ha d’haver una campanya tranquil·la.

Quin escenari creu que es crearà després del 22M? S’atraveix a fer un pronòstic?

La veritat és que no m’atreveixo gens. La gent està fent porres als bars i molts diuen que empatarem i haurem de pactar amb la resta. Això és que la gent més aviat visiona, però a mi m’és difícil fer un pronòstic. Treballem per governar o guanyar les eleccions, però ho veig una mica complicat. També pensem que són els primers quatre anys, quan en fa vuit o, com comentàvem abans, quan ja en fa dotze és molt més fàcil. Però aviam, estem aquí i si hem d’anar a l’oposició farem una bona oposició, tot i que esperem guanyar.

Qüestionari

Un àpat: verdures a la planxa
Una beguda: aigua
Un llibre: I si fos veritat
Un ídol: No sóc massa de tenir ídols
Una pel·lícula: Mamma Mia o Els Ponts de Madison County
Una cita o trobada ideal: qualsevol amb els amics o amigues
El dia més feliç de la teva vida: Quan vaig veure néixer la meva néta
Una millora per l’Escala: Hi ha poc per millorar perquè és un dels millors pobles però que la gent recuperi l’alegria, l’esperança i l’orgull de ser escalencs.