'La llei actual deixa la porta oberta a l'adjudicació d'obres a dit'

Àngel Rodríguez Candidat d'ICV a l'Ajuntament de l'Escala

Aquesta ja és la quarta convocatòria que es presenta. En aquest temps s'ha sentit cansat en alguna ocasió?

A veure si et dic que no t'enganyaria i si et dic que sí tampoc és ben bé veritat. L'oposició a vegades cansa una mica perquè faries moltes més coses del     què un càrrec a  l'oposició et deixa fer. Però no, hem anat fent, de mica en mica,  una mica a la nostra manera però amb una trajectòria des de què vam començar, abans que jo hi fos, ja a cada convocatòria pujant una miqueta més. Des de què hi sóc jo hem anat seguint una miqueta més el ritme i hem anat cada cop sumant vots i per tant anima, i per això encara ens veiem valents i amb ganes de tornar-hi. A la primera no vaig entrar, a la segona sí que vaig entrar, a la tercera vam entrar jo i en Jordi... no  sé, esperem que el ritme sigui sent aquest i que no canviï, però t'ho diré el vint-i-dos de maig.

De fet a les últimes vau doblar la representació, passant d'un a dos regidors. Us poseu algun sostre electoral?

La veritat no ho sé, perquè entenem que ara mateix estem de tercera força política a l'Ajuntament de l'Escala i, aviam, ser  la segona o la primera és una mica complicat perquè competeixes amb els dos grans partits. Moltes vegades sembla que tinguem d'assumir que els dos partits grans són els únics que tenen opcions de govern i que nosaltres anem així com a remolc i a veure si per una convocatòria de números podem decidir una mica. Però la veritat és que no. Nosaltres anem seguint amb la nostra, pensem que hem estat molt coherents amb  el què nosaltres presentàvem al programa. No vam pactar ara fa quatre anys amb els socialistes perquè hi van haver una sèrie de desavinences que eren importants com el tema del Parc Natural i algun altre i bé els hem mig convençut. Ara l'Estanis Puig et parlarà glòries del Parc Natural, vull dir que ja estem contents, tot i no fent res fem força coses... Treballem molt pels pisos de protecció oficial. Hem pressionat força i no direm que només hi són gràcies a nosaltres però hi hem posat el nostre gra de sorra i això ens fa pensar que si anem fent la feina bé i anem seguint sent coherents, a veure, no crec que tinguem ni aquesta legislatura ni la que ve els 17 nostres però anem a seguir la progressió aquesta fins on ens porti.

Les discrepàncies a l'hora de  protegir Vilanera com a corredor biològic entre els Parcs Naturals del Montgrí i els Aiguamolls van ser un escull ara fa quatre anys per entrar a l'equip de govern. Ara un cop resolta aquesta qüestió veieu amb bons ulls la possibilitat d'un pacte amb els socialistes per formar un govern d'esquerres?

És una de les opcions no descartable ni fa quatre anys ni ara. A l'hora de pactar, a part de les desavinences amb el Parc Natural i va haver altres coses com que quasi quasi ens havíem de treure el carnet de socialistes.  Home, teníem ganes de fer coses, nosaltres ens presentem per governar, per estar dins, per fer coses i per tant ens hagués agradat. Estàvem disposats a entrar-hi però a fer-nos socialistes no. Aquí és on vam dir que ens quedàvem quatre anys més a l'oposició. Crec que hem fet una oposició que no ha sigut destralera ni de dir que no a tot. Ara faltarà saber com ho valoren. Nosaltres tenim molt clar que d'aquí dos mesos i escaig, a partir del 22 de maig,  la possibilitat de pactes passa per negociar programes i posar-nos d'acord amb aquestes coses. El color ara és menys important. Com que ja vam veure que d'esquerres, senzillament per ser d'esquerres, no funcionava, és a dir, havíem de ser socialistes, i no, doncs ara la idea de possibles pactes per nosaltres passa per pactar i negociar programes.

Un principal escull podrien ser els pressupostos d'aquest 2011 als quals vosaltres hi heu votat en contra per la retallada en la partida de serveis socials?

Depèn de com els retoquem. Perquè de modificacions de crèdits se'n poden fer i se'n fan. Tot i que algunes mesures si que les entenem i és molt lògic que quan s'està tancant l'any o el pressupost vagis a quadrar-ho una miqueta, n'hi ha altres que no i si els hem convençut amb el Parc Natural també els podem convèncer per retocar la partida de serveis socials. Pensa que s'ha rebaixat quasi bé un 10% quan la mitjana de retallada de quasi tot era un 4,7 o 4,8%. Per tant, que retallem el doble o el que es rebaixi més siguin els serveis socials en un moment de crisi em sembla que no va bé. Però ja els convencerem.

Presenteu programa el proper 9 de maig. Ens pot avançar alguns punts claus?

Des d'Iniciativa sempre ens hem centrat molt en el dia a dia i amb les petites coses. Ara s'estan fent les rampes d'accessibilitat a les aceres amb tots els passos de vianants... de les dues condicions que nosaltres teníem pels pressupostos una eren aquestes petites coses i l'altra eren els serveis socials. Estem contents per una banda. Per fi ho fan. Però ens falten moltes més coses i són cosetes més del dia a dia i més ara que hem passat dels  deu mil habitants. Ara comença a ser hora de fer poble, que quan sortim al carrer ens seguim coneixent i hagi una mica d'interrelació amb els veïns. No és que tot el programa vagi per aquí però sí són punts importants.

I en serveis socials en concret?

Sí, tenim algun projecte que estem acabant de tancar per enfocar els serveis socials també amb alguna altra vessant com pot ser les relacions intergeneracionals i coses com aquesta que nosaltres creiem que són molt importants, tant per fer poble com per millorar la qualitat de vida de gent gran o gent dependent.

Quines són les propostes d'Iniciativa per fer front a la crisi en el context econòmic de l'Escala?

Una legislatura com la que aviat tancarem és de somni a part de per la crisi per qualsevol alcalde que hi hagi. Ens han fet el passeig, ens han arribat cinc milions i escaig del Pla E proposat pel govern Zapatero. El que passa és que d'aquests cinc milions uns tres els hem gastat amb grans obres amb grans empreses de fora i ens han quedat uns romanents que hem anat repartint entre petites feines, contactant una mica gent d'aquí i d'allà. Nosaltres creiem que això podríem haver-ho fet senzillament al revés i donant molta més feina a la gent de l'Escala. Ara sonarà lleig però la llei ara mateix permet negociar amb empreses  sense publicitar-ho, tot això deixa la porta oberta a fer-ho força a dit. Si ho fem a dit i sempre li toca al mateix, això és molt lleig. Si ho fem a dit però ho repartim entre el llistat d'empreses escalenques i que tothom hi pugui entrar és una altra manera de fer-ho. Tot fet  amb transparència i seguint la legalitat, mirant de potenciar l'empresari local tant en obres, com en turisme, com en mil coses que em penso que tenim idees i projectes com per tirar-ho endavant.

Avui presenteu local, candidatura i blog. Parle'ns de l'equip que l'acompanya?

La veritat és que sembla que no pugui ser l'experiència i la veterania que hi ha, a l'hora que mires i fas una mitjana d'edat i és de 34 anys. És joventut, jo ja començo a ser el vell, sembla que fa cosa, però l'equip és increïble. Hi ha moltes ganes, molta sang, hi ha molt d'esperit i molta força. Això és boníssim.

S'atreveix a fer una radiografia de com pot quedar el consistori després del 22M?

Hem d'assenyalar que aquest any si no canvia gaire res serà un dels anys amb menys candidatures a l'Ajuntament de l'Escala. Han sortit els escalencs independents. Bé els socialistes estan fent de pol d'atracció de totes les candidatures independents . El que si que crec és que el desnivell que hi  va haver entre socialistes i convergents ara fa 4 anys va ser clarament un vot de càstig després de dotze anys de govern de convergència i em penso que aquest any les aigües tornaran una mica a equilibrar la balança. No et ser dir fins a quin punt però em penso que serà el tret definitori d'aquestes eleccions. Nosaltres som valents però prendre-li la segona o primera posició a un d'aquests dos partits... ostres ens faria molta il·lusió (riu).

Preguntes ràpides

Un àpat: L'esmorzar.
Una beguda: La ratafia.
Un llibre: El Padrino o els Pilars de la Terra.
Una pel·lícula: V de Vendetta.
Una cita o trobada ideal: Una passejada per qualsevol de les pinedes i platges de l'Escala amb la meva xicota.
El dia més feliç de la teva vida: N'hi ha molts però suposo que el més feliç està per venir.
El primer que fas al llevar-te: Vestir-me.
Un hobby: Pico pedra o m'entretinc a l'hort.
Un amulet: No en tinc cap.
Un ídol: En Rossendo.
Una millora per l'Escala: Que aquest any entrem i governem.