''Se'ns ha passat pel cap obrir de nit, però és molt complicat''

Julià López-Arenas Director de Waterworld i Aquadiver

Marc Estarriola.- Els parcs aquàtics d'Aquadiver a Platja d'Aro i Waterworld a Lloret de Mar arriben al 30è aniversari. El seu director Julià López-Arenas, explica com l'evolució d'aquests anys ha servit per a repartir el tipus de públic que els visita, introduint el turista familiar a Lloret de Mar i el jove a Platja d'Aro. Amb tot, la innovació i constant renovació de les instal·lacions els ha dut a plantejar-se obrir de nit. Les properes novetats passen per comunicar-se amb els clients a través de Whatsapp i permetre l'entrada mitjançant l'empremta dactilar. Waterworld obrirà les seves portes el 22 de maig fins el 17 de setembre i Aquadiver del 12 de juny fins l'11 de setembre.

Sembla mentida però els parcs aquàtics no passen de moda.

No és mentida no, no passen de moda.

I què ho fa?

 A l’estiu és una d’aquelles opcions de lleure a l’aire lliure que després de 30 anys de funcionament a casa nostra estan prou consolidats i suposen una oferta de lleure que t’ocupa tot el dia. Aquí rau l’èxit. Una part també és el fet que els parcs ens hem sabut anar renovant així que les instal·lacions s’han adaptat amb la incorporació de noves i adaptar al gust del client. Mentre que al Waterworld de Lloret estava encarat per clients joves i l’Aquadiver a un públic més familiar, amb el temps ens hem reinventat i incorporar atraccions per públic familiar en un lloc i més per joves en un altre.

En aquests 30 anys deus haver vist molt curioses. Alguna anècdota que recordis especialment?

Moltes. Pensa que és una activitat que va néixer als anys 80, hem hagut de passar a educar al nostre públic que als inicis pensaven que això era xauxa i podies baixar de cap, fer tombarelles, etc, a que el públic està educat. Les incidències avui en dia són mínimes.

Anècdotes moltíssimes. Des de gent que et demana a informació que ha perdut la dentadura -que després li hem trobat-, persones que fan servir el nostre servei d’autobús en arribar al parc i al tornar ens truquen preguntant pel seu fill quan en realitat s’havia quedat dormint a les cotxeres de l’autocar. Gent que ens demana al cap de socorristes si està permès practicar el coit en zones comunes.

També teniu tribus urbanes catalogades?

Als inicis sí, a Lloret només hi havia joves als inicis mentre que a Platja d’Aro només famílies. L’única tribu que tinc catalogada són els que en dic “parqueros”. Aquesta és una gent que sap que el millor dia per a venir a un parc aquàtic és aquells dies lletjos, grisos, sense sol. Moments en que no hi ha gaire gent. Aquests “parqueros” saben que si venen el 15 de juliol amb molt de sol faran cua fins i tot per entrar al lavabo, mentre que si venen el dia gris o que abans ha fet fresca i ha plogut, aquest dia és el seu. Són irreductibles i coneixen que han de venir en dies així perquè no faran cues i són molt actius a les xarxes socials.

El públic has dit que s’ha autoregulat i saben com comportar-se. Però què hi ha dels típics degenerats que freguen els límits?

N’hi ha algun però són excepcions. Habitualment cridant-los l’atenció és suficient, però sí que alguna temporada et trobes amb algun jove que no fa cas, solen ser estrangers primerencs, i els has de treure del parc. Dins el recinta no tenim problemes d’ordre públic.

Quines previsions hi ha per aquesta temporada?

Al setembre t’ho diré. Tot depèn de la situació econòmica, de l’ocupació turística i el més important; el clima.

Atraccions noves?

No, enguany no. Les últimes grans atraccions són del 2013 a Waterworld i fa un parell d’anys les noves àrees de Platja d’Aro. Repintarem atraccions i ara invertim molt en els accessos. També en xarxes socials. Aquest any a Lloret hi haurà wifi gratis. Donarem un servei d’informació a través de Whatsapp on també respondrem a les preguntes que ens puguin fer. Amb tot, també hem contractat una empresa que s’encarrega dels accessos a indrets com el Casino de Barcelona o la Fira, per tal que entrar al parc a través de l’empremta dactilar sigui funcional.

Pel 30è aniversari fareu res especial?

Ho explicarem i a la premsa local apareixerà algun reportatge. Però no tindrem una celebració especial.

Abans de Sant Joan venen escoles. Us serveix de banc de proves?

No, perquè la seva arribada és molt massiva. Entre escoles i casals rebem unes 40.000 persones entre els dos parcs.

Aleshores és la primera prova de foc.

Això sí. Ara sabem, arran de les visites que fem a les escoles, que l’excursió més votada és la sortida al parc aquàtic. Aquests dies abans d’acabar el curs tenim un moviment espectacular de visitants i que després poden tornar a través d’un campus d’estiu o casals.

Inicialment vivíem del turisme, no creiem que els visitants autòctons serien importants però des del 2000 s’ha equilibrat. Costa que vinguin per primer cop però una vegada han entrat gairebé sempre tornen.

Fa un parell d’anys es va experimentar una davallada de turisme rus, no sé si espereu un repic amb el vol directe Moscou-Girona?

No és un de les nacionalitats més importants. Gairebé el 50% és públic nacional i la resta turistes que es reparteixen entre britànics, holandesos i francesos. Els russos a Platja d’Aro no és gens significatiu i a Lloret una mica més. Si que s’ha notat el descens i ara diuen que pujarà però no el considerem un públic important. En canvi patíem amb el “brexit” però no tindrà conseqüències.

A Lloret el turisme de borratxera l’heu mantingut a ratlla

Al parc l’activitat és diürna, aleshores no sé si a la nit formen part del turisme de borratxera. Potser sí, però amb nosaltres no. La despesa d’alcohol és molt petita i tanquem portes a les set de la tarda.

No se us ha passat mai pel cap obrir de nit?

Sí i en el passat en vam fer alguna prova. És complicat trobar gent que et vingui de dia com per, a sobre, intentar competir en el món de la nit que és molt complexe. Així que no obrirem els parcs de nit.