'Als EUA alguns relacionen la figura del català amb l'independentista del Quebec'

Mateo Amieva Actor del Cirque du Soleil

Ha tornat de Las Vegas per un període de vacances i per alguna cosa més?

Principalment he vingut a relaxar-me, a sortir del món americà 'vegas-crazy', veure la família, els amics, estar tranquil a casa i gaudir de la platja que allà a Las Vegas no en tenim!

Que és el que ha trobat més a faltar?

Principalment trobes a faltar els amics perquè he passat aquí pràcticament tota la meva vida i de cop i volta deixar-ho tot per anar allà doncs…els trobes a faltar, sense parlar ja de la família, i els contactes que has fet al llarg dels anys. L'alimentació també és completament diferent encara que intentes trobar succedanis, però poder sortir de tapes allà és impossible. La qualitat la vida també és diferent, allà s'hi viu bé, però no amb aquesta fórmula Mediterrània que tenim aquí i que és fabulosa.

I les persones també són diferents.

Sí, sí, són completament diferents. Són persones amb doble moral, bones persones això sí, però a vegades és difícil agafa'ls-hi el puntet.

Tenim Mateo Amieva a Las Vegas per més temps?

Sí, jo crec que sí. De moment tinc contracte fins al juliol de 2011 però tal i com ha anat el meu personatge al show, que ha guanyat en importància, i és per aquest motiu que no em deixaran marxar a qualsevol preu. D'altra banda ara estaré objecte a una millora de contracte i és difícil que amb tot això decideixi abandonar-ho i tornar a la meva terra. Les condicions són molt bones, el tracte molt professional i per tant, hauré de seguir!

Amb quins personatges famosos s'ha creuat?

Doncs et creues amb personatges gaire famosos, però si que et trobes amb molta gent del món de Las Vegas. A nivell mundial que siguin coneguts et podria dir que he anat de festa amb la que va ser dona de Michael Jackson i filla d'Elvis Presley, Lisa Marie Presley. Després també amb Chris Angel, Mike Tyson, Cher,… gent així que sol corre pel món de Las Vegas.

No sé si a la població catalana de Las Vegas els ha arribat la notícia de la sentència del Tribunal Constitucional respecte l'Estatut?

No, allà no arriba res. En el meu cas m'he assabentat quan he tornat a Catalunya. Vaig veure la manifestació a través de la televisió i em va semblar increïble. No sabia exactament per quin motiu es manifestaven, tenia més o menys clar que era degut a l'Estatut i una sentència i em va semblar increïble. També he de dir que em sembla increïble que per moltes altres situacions importants a la gent li costa sortir al carrer i seria positiu que ho fes. La llàstima és que al haver-hi el tema del mundial pel mig ha quedat tot com una mica tapat i sembla que ha passat una mica sense pena ni glòria. Una manifestació tant important com aquesta potser caldria que s'hagués fet en un altre moment.

Als Estats Units és coneguda la figura del català?

Es coneix poc. Tenen un referent i és que coneixen el problema a Canadà entre els ciutadans del Quebec que volen la independència i sovint relacionen aquest territori amb Catalunya però no els arriba gaire informació al respecte.

És ciutadà de ple dret nord-americà?

No, sóc un treballador amb visat. No puc votar però com a empleat del Cirque du solieil puc gaudir dels serveis mèdics. Allà si treballes estas assegurat i et paguen el metge i si no cadascú s'espavila. A nivell professional estic cobert a tots els nivells però només de salut.

Aquí ara aviat alguns serveis mèdics caldrà pagar-los al igual que es fa als Estats Units, com ho veu això? Funciona aquest sistema?

Bé, suposo que per depèn de què anirà bé. El ciutadà de classe mitjana tirant a baixa al final és el que pateix aquestes coses perquè li tocarà pagar. Als Estats Units veig que hi ha persones sense assegurança i no poden ni anar al metge de capçalera perquè és caríssim. Aleshores el que passa és que s'auto-mediquen i, és clar, això comporta uns efectes col·laterals molt greus. Barak Obama ja va estar parlant de crear una seguretat social per cobrir aquestes coses i evitar l'auto-medicació. Com tot té les seves coses bones i dolentes.

Aquí hem passat uns mesos ocupats amb una polèmica referent al Burca i la seva prohibició. Quin és el nivell de tolerància en aquests casos a Las Vegas, se n'hi ha trobat?

No. Primer perquè a Las Vegas és una ciutat d'oci i les persones que hi van ho fan per divertir-se. També cal dir que no hi han gaires àrabs entre la població, en canvi hi ha moltíssim hindú que es passeja amb el seu turbant, però de burca ni un. Alguna vegada hi ha turistes d'origen àrab i es tapen la cara, però només amb un mocador. El tema està amb l'enfrontament entre americans i el món àrab però a Las Vegas és difícil trobar-ho. Potser a Nova York sí que pots trobar-te amb casos de Burca però aquí només hi vens per divertir-te.