'Després de 83 anys d'història el Girona es mereix estar a Primera Divisió'

Joaquim Boadas de Quintana President del Girona Futbol Club

Queden 33 punts en joc, i es diu que de guanyar-ne 15 el Girona jugaria el play-off d’ascens. Rubi, a més, va dir que si d’aquí un mes i escaig l’equip segueix tan ben posicionat -a només un punt del segon classificat- s’aniria a per la segona plaça, la que dóna accés directe a Primera Divisió. El Girona pujarà?

Estic convençut que tenim equip per pujar directament, i si ara podem fer un darrer esprint, com vam fer l’any passat per salvar-nos del descens, tindrem tots els números per aconseguir-lo. Calculo que si guanyem els sis partits de casa (18 punts) i en traiem tres a fora, assolirem l’ascens directe. Amb 21 punts ho tindrem fet.

Per encarar aquest tram final de temporada l’afició té la sensació que falta un davanter centre per suplir Benja, perquè es tem que es carregui massa a Javi Acuña o fins i tot es pugui arribar a lesionar. Tot i això, Rubi segueix defensant que ell compta amb els jugadors que té.

En principi no fa falta cap davanter, tot i que em consta que aquesta setmana ha estat entrenant amb el primer equip un davanter del filial. Tenim una plantilla molt àmplia, i si hi afegim jugadors nostres, no ens farà falta ningú més. A més, actualment no tenim diners per gastar-nos amb fitxatges, i per tant tirarem amb el que tenim.

Com diu, un dels motius per no fitxar un ‘9’ és la falta de recursos econòmics. El pressupost s’ha reduït fins a la meitat respecte l’any passat (de 9 a 4.5 milions d’euros), i es va dir que es pretenia tancar l’exercici amb superàvit. Com està la situació financera del club?

Pretenem tancar l’any amb superàvit per eixugar el deute històric, i poc a poc ho anem aconseguint. Perquè només hi ha dues maneres: que el màxim accionista hi posi diners, que en aquests moments no es pot fer perquè la situació econòmica no és la de fa un parell o tres d’anys, o bé reduint la despesa al màxim. I la solució passa per aquí.

Què n’és del màxim accionista, Josep Delgado?

Es dedica als seus temes personals, però en qualsevol cas jo estic aquí com a representant de la societat mercantil i del consell d’administració, i sóc jo qui s’encarrega de la direcció del club.

Delgado segueix amb una ordre de cerca i captura?

El tema aquest ara mateix no sé com està.

El club encara és propietat de Josep Delgado, malgrat que se’l volia vendre aquest estiu. Preveu que surtin possibles inversors en cas de pujar a Primera?

Ja es veurà. Ara mateix estem en una situació d’incertesa respecte l’any que ve. L’únic que està clar és que el màxim accionista no hi posarà diners i que, per tant, el club ha de ser autosuficient. Per això intentem que cada departament doni superàvit. Per aquest motiu l’hem professionalitzat tant, vigilant sempre que no es gasti més del que s’ingressa.

L’entitat estaria preparada per pujar a Primera?

Està més preparada ara per pujar a Primera Divisió que en el seu dia quan va pujar de Segona B a Segona A. Per tant, pujar seria un èxit total, i si fem un equip amb seny, amb un pressupost responsable com el que hem fet aquest any, i que ens permeti reduir el deute d’anys anteriors, significaria que tenim un patrimoni equilibrat i la mala situació econòmica del club quedaria sanejada.

Quin és el deute actual?

Està entorn els tres milions i escaig.

Hi ha perill de que el Girona marxi de la ciutat, com va passar, per exemple, amb  el Figueres?

No passarà en cap cas. Nosaltres estem compromesos amb un projecte, que es quedarà aquí. I si entren inversors perquè el projecte ha de passar a una dimensió major, sempre tindrem el compromís de controlar que es quedi a Girona.

Però si el nou propietari decideix endur-se’l a qualsevol altre lloc, què s’hi podria fer?

Nosaltres fa tres anys que hem començat amb el projecte ‘Tots som Girona’, i res d’això passarà perquè portem temps fent molta feina en diferents seccions i engreixant un projecte molt lligat amb l’esport gironí. Seria una tonteria endur-se’l cap a fora, una pèrdua de diners. Tenim un projecte centralitzat únicament aquí, i només té sentit si es fa aquí i per a aquí.

Creu sincerament que Girona és una ciutat de Primera Divisió, en el sentit que si el club pugés hi hauria suficient implicació social i institucional per mantenir-lo?

Crec que, justament, seria el pas que faria falta perquè això es produís. Si aconseguim pujar socialment creixerem molt. A nivell esportiu serà brutal, però socialment també serà molt important.

Ja sabem que a Girona sempre ha costat molt engrescar la gent amb el futbol…

El Girona, després de 83 anys d’història, ja mereix tenir un equip a Primera Divisió. Si hi fos, la gent s’engrescaria. Tenim el problema de tenir el Barça tan a prop, perquè l’ombra del millor equip del món és molt gran. Però si estem a la mateixa categoria, disputant-nos partits amb el Barça, el Madrid i la resta dels grans, crec que els gironins s’engrescaran i que el factor territori tirarà molt més, que la gent ens donarà més suport que a altres equips amb els que no hi ha aquesta vinculació territorial.

Hi ha la por entre els seguidors de tota la vida del Girona que si es puja i llavors es torna a descendir el club acabi arruïnant-se i baixant a Segona B, com ha passat amb el Nàstic de Tarragona o amb el Lleida, que fins hi tot s’ha hagut de refundar.  

Sí, però el problema del Nàstic, per exemple, és que no van posar clàusules de rescisió o de rebaixa de sous per si el club baixava a Segona A. El que no es pot fer és pagar 500.000 euros a cada jugador tant a Primera com a Segona.

El Girona faria aquestes clàusules?

Sí, ja siguin de rescisió o de rebaixa de sous. Així, per exemple, un jugador a Primera cobraria uns 400.000 o 500.000 euros anuals, però si es baixés altre cop el seu sou passaria a ser, posem pel cas, de 100.000 o 120.000 euros. Això és el que ha fet l’Sporting de Gijón aquest any, i per això ha pogut subsistir i aguantar sense problemes.

De cara l’any que ve es pretén seguir amb aquesta política d’abonaments barats com aquest any, que s’han reduït respecte la temporada anterior?

Ja es veurà. No sabem on serem l’any que ve. Es fixaran en funció de la situació on estiguem i de la divisió en la que juguem.

Pel que fa la plantilla, un gran nombre de jugadors acaben contracte aquest any.

Sí, ara començarem a parlar amb ells del tema de les renovacions, però la plantilla està molt concentrada per quedar el més amunt possible .

I l’altre que acaba contracte és Rubi, l’entrenador.

Ell també està molt concentrat amb el final de lliga, però com sempre he dit, comptem amb ell tant per Primera com per Segona. Només ens falta la seva resposta.

La sensació és que renovarà?

Ens encantaria, perquè ha fet una campanya impressionant, i crec que encara no ho ha dit tot, que encara falta el millor. Tindrà moltes ofertes, algunes de Primera, però per sobre de tot aspirem a continuar amb ell i a Primera Divisió.