Reclamen solucions per la manca de metges de família al CAP de Ripoll

En aquests moments hi ha tres places vacants i un de cada tres veïns de Ripoll no té cap professional assignat

El CAP de Ripoll viu des de principis de maig una situació crítica per la manca de metges. A principis de maig van plegar tres professionals i encara no s'han pogut cobrir les vacants. El responsable de l'ABS de Ripoll, Pedro Manuel Cabrero, ha lamentat que "de cop i volta" es van trobar amb tres metges menys, un fet que va suposar que un 34% dels pacients de Ripoll es quedessin sense un metge assignat. "Necessitem actius ja", subratlla.

Tot i aquesta situació puntual, Cabrero ha posat de relleu que fa molt temps que el Ripollès pateix una manca de professionals i creu que cal donar "incentius" als metges, no només econòmics, perquè vulguin anar a treballar en zones allunyades de les grans ciutats. "Abans anaves al calaix de currículums i estava ple, si no en trobaves un en trobaves un altre. Ara, però, vas al calaix i està buit", lamenta.

Aquesta situació ha provocat "malestar" al territori, tal com admet el responsable de l'equipament. A més, també han augmentat les llistes d'espera i ara els pacients s'han d'esperar un mínim de 15 dies per ser atesos. "Això abans per nosaltres era impensable perquè el temps d'espera era molt curt. Això crea molta frustració i el personal d'administració ho pateix molt", admet el facultatiu.

Per fer front a aquesta situació, el CAP de Ripoll, amb l'ajuda de la Direcció d'Atenció Primària de l'IAS-ICS Girona, han posat en marxa un pla de xoc, a banda d'intentar cobrir les tres places vacants. De manera provisional, dos professionals del CAP més un metge de Camprodon assumiran un mòdul més a la setmana. A més, s'han repartit entre els facultatius els pacients que tenien assignats els tres professionals que han plegat.

"És un pla pensat per ser més resolutius i equitatius per als pacients, però també més atractius per als professionals", asseguren. En aquest sentit, expliquen que s'ha creat la figura de la infermera de triatge "que organitza l'assistència amb una visió d'equitat i de donar resposta a les necessitats específiques de cada pacient". També s'ha fet una reorganització de l'atenció al pacient crònic "enfocada a millorar l'eficiència i poder guanyar temps per a l'atenció de la demanda aguda".

Al mateix temps asseguren que també s'han plantejat accions "per ser més atractius" per als professionals com ara la reorganització de l'equip per tal que cada matí hi hagi 6 Unitats Bàsiques Assistencials en funcionament i dues a les tardes, de manera que tots els metges treballin quatre matins i una tarda a la setmana.

El PSC i la CUP critiquen la situació i reclamen solucions

El ple de l'Ajuntament de Ripoll debatrà aquest dimarts una moció presentada pel PSC sobre la manca de professionals i d'inversions al CAP de Ripoll. El grup agraeix la feina que fan els professionals al territori i denuncia que hi ha "metges doblant torns i fent més guàrdies de les que els pertocarien".

La moció que ha entrat al registre el PSC de Ripoll critica que la manca de professionals al CAP és un "problema endèmic" i denuncia que "només 5 metges atenen una població d'11.000 persones". Per tot plegat, la moció demana que es doti "de forma adequada" la plantilla del CAP de Ripoll, tant pel que fa al nombre de pacients com també en relació a les especialitats. Alhora insten el Govern a "oferir incentius als metges i especialistes que vulguin instal·lar-se a les comarques amb un major dèficit de professionals per garantir el reequilibri territorial".

Des de la CUP també han fet pública la seva preocupació en relació a la situació que viu el CAP. Lamenten que "no ha estat ni és una prioritat pel govern d'ERC i Junts ni per als diferents grups de poder que operen en la sanitat". "Fa anys que van desapareixent els especialistes i ara no tenim metges de família ni personal suficient", lamenten. Per tot plegat, reclamen inversions al centre sanitari: "No som una capital de segona, no som una comarca de segona".