Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà) acollirà, entre el 16 i el 19 d’octubre, la primera edició de Fonament, un nou festival d’arquitectura i urbanisme que vol situar el municipi com a referent nacional en aquest àmbit. Impulsat per l’Ajuntament amb el suport de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), el festival combinarà un congrés professional, activitats educatives i propostes culturals obertes a la ciutadania.
Durant la presentació oficial, celebrada al Castell de Calonge, es va anunciar que la conferència inaugural, prevista per al divendres 17 d’octubre, anirà a càrrec de Benedetta Tagliabue, una de les arquitectes més reconegudes internacionalment. Cofundadora del despatx EMBT Architects juntament amb Enric Miralles, Tagliabue dirigeix actualment estudis a Barcelona, Shanghai i París, i presideix la Fundació Enric Miralles. La seva presència subratlla l’ambició i la dimensió del festival en la seva primera edició.
Coincidint amb la seva intervenció, el mateix divendres a la tarda també es projectarà el documental Miralles, estrenat aquest any al DocsBarcelona, que retrata la figura de l’arquitecte català. L’acte comptarà amb la presentació de la pròpia Tagliabue i s’inclou dins el circuit oficial de projeccions del film, oferint una aproximació íntima al llegat humà i creatiu d’un dels referents de l’arquitectura contemporània.
Una aposta transformadora pel municipi
L’alcalde Jordi Soler va destacar que Fonament és “una oportunitat perquè el nostre municipi sigui reconegut en àmbits tan rellevants com l’arquitectura i l’urbanisme”. Segons ell, posar en valor el patrimoni, connectar-lo amb el present i projectar-lo cap al futur repercuteix positivament en la qualitat de vida, el comerç i l’activitat econòmica. A més, el festival s’alinea amb l’estratègia de desestacionalització del turisme i la consolidació de Calonge i Sant Antoni com a destinació cultural activa durant tot l’any.
La regidora d’Urbanisme, Anna Carlero, va desgranar els eixos del festival, que inclouran una jornada educativa per a escolars el dijous 16 d’octubre, un congrés professional el divendres 17 i un cap de setmana ple d’activitats lúdiques i culturals. Les propostes inclouran visites a masos emblemàtics, tastos de vins, portes obertes a edificis singulars i altres experiències culturals a l’espai públic. Carlero va subratllar la voluntat de “portar l’arquitectura i l’urbanisme a les places, escoles i carrers” i fomentar un diàleg obert entre professionals i ciutadania.
Un congrés per repensar el futur dels pobles
Júlia Breiz, vocal de la Junta del COAC-Girona, va presentar els continguts del congrés, centrat en el repte que suposen les urbanitzacions de baixa densitat per al planejament dels municipis catalans. El congrés s’iniciarà amb una introducció del professor Francesc Pere Miquel Lluc, expert en urbanisme de la UPC i membre del grup de recerca GRU. A continuació, es duran a terme dues taules rodones amb la participació d’experts, tècnics i responsables polítics que debatran sobre diagnòstic, reptes i estratègies d’actuació per a aquests entorns urbanístics.
Breiz també va destacar el programa educatiu del festival, elaborat conjuntament entre el COAC i l’Ajuntament, amb el projecte Arquiescola com a peça central. Aquesta iniciativa vol “fomentar el pensament crític dels alumnes sobre els espais que habitem, estimular-los a participar en la seva transformació i despertar vocacions futures”, especialment entre les noies, que cada vegada tenen més presència al sector de l’arquitectura.
Per a Breiz, Fonament és “una aposta valenta per apropar l’arquitectura a tothom i repensar el futur dels nostres municipis amb criteris de sostenibilitat, cohesió i innovació”.
Cultura per a tothom
Un dels valors destacats de Fonament és la seva vocació inclusiva i oberta. Totes les activitats, inclòs el congrés professional, seran gratuïtes, tot i que algunes requeriran inscripció prèvia. L’organització ha volgut garantir l’accessibilitat universal a la cultura i el coneixement urbanístic, fent del festival un espai d’intercanvi obert a perfils diversos: des de tècnics municipals fins a famílies i estudiants.
La programació completa estarà disponible pròximament als canals oficials de l’Ajuntament i a les xarxes socials del festival, on es podrà fer la reserva per a les activitats que ho requereixin. Fonament neix amb la voluntat de créixer i consolidar-se com una cita de referència anual dins el calendari cultural i professional del país. Amb noms com el de Benedetta Tagliabue al capdavant i una aposta clara per la reflexió i la participació ciutadana, Calonge i Sant Antoni es posicionen, des d’ara, com un punt de trobada imprescindible per a l’arquitectura i l’urbanisme al territori.