Salellas situa la transformació del carrer Barcelona com ''el gran projecte de futur'' per la ciutat

L'alcalde dibuixa cap on ha d'anar Girona i el consistori "prendrà la iniciativa" amb les naus abandonades

L’alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha situat la transformació del carrer Barcelona en avinguda com “el gran projecte de futur” de la ciutat i la seva àrea urbana. Perquè actualment, ha dit, la seva traça és “un element segregador” semblant al de les vies del tren. Entre d’altres, com a acció més immediata, l’alcalde ha avançat que aquesta tardor l’ajuntament prendrà la iniciativa amb les naus abandonades de l’entrada sud.

Salellas ha pronunciat aquest vespre la conferència ‘Una Girona plena de vida’, que l’alcalde ha dividit en dues parts. Per una banda, ha aprofitat per passar balanç de la feina feta a l’equador del mandat. I per l’altra, mirant la vista cap endavant “amb mirada llarga” s’ha centrat a explicar aquells projectes que han de marcar el futur de la ciutat.

D’entrada, Salellas ha reiterat que el govern Guanyem-Junts-ERC és “sòlid”, tot i que a dins hi hagi tres “opcions de fer política”, perquè és també l’exemple “de la capacitat de cedir, de negociar i de trobar acords per prioritzar la ciutat”. L’alcalde ha explicat que per a ell ser alcalde és “un privilegi” i ha subratllat que, de fet, és “l’experiència més bèstia i més brutal” que li ha passat tant en l’àmbit personal com professional.

Girant la vista enrere, des de l’inici del mandat i fins ara que se n’ha superat l’equador, Lluc Salellas ha explicat que durant aquests dos anys s’han “acabat o impulsat” projectes impulsats per governs anteriors o d’altres que s’havien pactat amb l’oposició (i aquí, ha recordat els pactes assolits per Guanyem entre el 2019 i el 2023). A més, també ha valorat haver “desencallat” temes enquistats, com els acords amb els treballadors municipals o amb la policia.

Abans d’entrar en matèria, i començar a parlar de la “Girona del present i del futur” l’alcalde ha admès que no seria “rigorós” si no parlés de les deixalles. De fet, abans de començar la conferència, un veí espontani ha portat diverses bosses d’escombraries -quan l’alcalde es trobava entre el públic- i les ha deixades als seus peus en protesta pel nou model.

Lluc Salellas ha admès que les deixalles són “el tema al qual dediquem més hores” i que els preocupa “tant com a la majoria de la gent de la ciutat”. Però també ha subratllat que, un cop s’ha acabat d’implantar el nou model, “calen millores”, ha precisat que ja s’han començat a fer, i que “en vindran més” amb l’objectiu “que la ciutadania es comprometi amb la gestió dels residus” i es millorin els índexs de reciclatge.

“El gran projecte de futur”

Centrant-se ja en els projectes que han de marcar Girona “amb mirada llarga”, Lluc Salellas hi ha situat com a prioritat la transformació de la carretera Barcelona en avinguda. No tan sols per fer-la més amable, sinó perquè aquesta artèria de la ciutat ha de convertir-se també en la gran entrada sud de Girona.

Salellas ha admès que la carretera Barcelona ha patit pocs canvis, que té “molts deures pendents” i que la seva obligació com a alcalde és tirar-ne endavant “la idea de futur”. També, perquè de nord a sud, l’actual carretera és “un altre element segregador” entre barris, semblant a la barrera que ja creen les vies del tren (que hi passen en paral·lel).

I aquí, amb la projecció de plànols que acompanyaven el seu discurs, l’alcalde ha detallat quins són els projectes urbanístics que cal dur-hi a terme d’una a altra punta. Des de la Devesa fins al Mas Gri. Salellas ha posat en relleu que aquesta transformació en avinguda abasta no tan sols l’urbanisme, sinó també l’habitatge, la mobilitat, la pacificació de l’entorn o la construcció de nous equipaments.

El llistat que ha esmentat, de fet, és ampli: intervenció a la ronda Ferran Puig, més freqüències de transport públic, reforma de la plaça Espanya, la del carrer de la Creu, habitatges assequibles al voltant de l’Hipercor, el nou institut Ermessenda, una nova escola bressol i un nou CAP, l’enderroc de les naus abandonades, la cobertura de la pista del Cassià Costal o l’aparcament dissuasiu al Mas Gri.

Naus abandonades i pèrgola “múltiple”

En relació amb les naus abandonades, Salellas ha avançat que aquesta tardor l’ajuntament “prendrà la iniciativa” i hi actuarà, perquè l’actual fons que n’és propietari -i que va entrar en concurs de creditors- se’n desentén dels requeriments que li fa el consistori. I dins l’àmbit de la carretera Barcelona, l’alcalde també s’ha aturat al parc Central.

Aquí, ha dit que el consistori vol tirar endavant una pèrgola “múltiple” que permeti creuar-lo de punta a punta. Una pèrgola, ha dit, que actuï “de refugi climàtic” i que tingui tot de plaques fotovoltaiques a la coberta; de fet -ha precisat- ja s’està treballant amb L’Energètica (l’empresa pública de la Generalitat).

Tots aquests projectes vinculats a la transformació de la carretera Barcelona, ha destacat Salellas, s’emmarquen dins els tres eixos per fer “una Girona plena de vida”: més equipaments i serveis per a la ciutadania, transformar l’espai públic, i revitalitzar els barris connectant també la ciutat amb l’àrea urbana “amb mirada llarga”.

A més de tots els que fan referència a l’àmbit de la carretera Barcelona, dins el primer eix -el dels equipaments i serveis- Salellas també hi ha situat la nova comissaria de Can Burrassó, la reforma dels pisos de l’Aurora, la biblioteca de la Casa de Cultura o la Casa Pastors.

I aquí, l’alcalde de Girona ha volgut fer un incís especial a l’estratègia que el govern ha batejat com a ‘Missió habitatge’. Salellas ha subratllat que l’ajuntament ja ha comprat una trentena de pisos, se’n podran aixecar 450 als solars que s’han cedit a la Generalitat, se’n promouen gairebé un centenar més a Can Gibert i a Domeny, o que es crearà habitatge per a gent gran i persones amb discapacitat a Santa Eugènia.

Centrant-se en la transformació de l’espai públic, l’alcalde ha posat en relleu la necessitat de pacificar la plaça Catalunya, continuar treballant per estendre els entorns escolars segurs o “dignificar” el tram final de l’avinguda Lluís Pericot (a tocar de Reggio Emilia). Unes obres, aquestes últimes, que s’engegaran “en els pròxims dies”.

Per últim, dins aquells projectes que han de permetre revitalitzar els barris i connectar més Girona amb la seva àrea urbana, Lluc Salellas ha esmentat el pla integral per al Sector Est, el pla de barris al Pont Major, el nou carril de bus ràpid amb Salt o el desenvolupament de tot el sector a tocar del nou Trueta i el Campus de Salut.

L’alcalde de Girona ha definit el complex com “el gran projecte del segle XXI” a la ciutat. Perquè més enllà del nou hospital, les facultats de la UdG i els centres de recerca, Salellas ha dit que hi ha un altre element “que el fa transcendental”. “Aquesta proposta acaba l’àmbit sud-oest de la ciutat, una zona que avui dia es veu fins i tot deixada, i ha de permetre’n una nova centralitat; per això, no hem volgut retardar calendaris”, ha subratllat, en referència a l’aprovació del planejament urbanístic del nou Trueta.

Dos anys de feina

Durant la conferència a l’Auditori de Girona, Salellas també ha aprofitat per passar balanç de la feina feta durant aquests dos anys al capdavant del govern. Aquí, ha destacat que els principals objectius han estat millorar la vida de la gent, preservar la identitat pròpia i connectar la ciutat amb el seu entorn.

Com a exemples del primer eix, Lluc Salellas hi ha situat les polítiques en habitatge, habilitar una xarxa de refugis climàtics o fer arribar més serveis als barris. Pel que fa al segon objectiu, l’alcalde ha valorat “el compromís” de l’ajuntament “amb la llengua i el país” i també ha subratllat la feina feta per garantir el comerç de proximitat.

Per últim -aquí, ja parlant de la connexió de Girona amb l’entorn- Salellas ha destacat l’aposta per instal·lar plaques fotovoltaiques als equipaments, millorar les connexions de carrils bici i les freqüències de busos amb l’àrea urbana o reforçar la Girocleta (el servei de lloguer públic de bicicletes municipal). A més, en referència als aparcaments dissuasius, Salellas també ha apostat perquè en un futur no tan sols se situïn a Girona, sinó als pobles del voltant (com ara a Quart o a Vilablareix).

“Girona no es mira el melic, sinó que també mira el seu entorn i també el país”, ha afirmat Salellas. “Aquest és el projecte que volem desenvolupar, que assenta les bases per a la ciutat del futur; i tot això ho farem mentre gestionem el dia a dia, amb escolta activa”, ha conclòs.

A la conferència hi han assistit els regidors i regidores de Guanyem Girona, el tinent d’alcaldia d’ERC Quim Ayats, la tinenta d’alcaldia de Junts Núria Riquelme, la portaveu del PSC a l’oposició Bea Esporrín, el president de la Cambra de Comerç de Girona, els dos secretaris generals de CCOO i la UGT a la demarcació i el secretari general de la CUP, Non Casadevall.