JxCat i ERC desencallen 715.000 euros del pla d'inversions de Girona

Guanyem, PSC i Cs critiquen que s'hagin portat per urgència al ple

El ple d'aquest febrer a l'Ajuntament de Girona s'ha viscut, en part, la ressaca de l'anterior. Aleshores, l'oposició en bloc va votar en contra del pla d'inversions de JxCat i ERC. I ara, l'equip de govern de Girona ha aconseguit desencallar una petita part de tot aquell paquet que sumava 13 MEUR. En concret, 715.000 euros.

Ha estat a través de dues modificacions de crèdit, que s'han portat a ple per la via d'urgència. La primera inversió, que s'ha aprovat per unanimitat, permetrà destinar mig milió d'euros a comprar dos nous autobusos urbans per a Transports Metropolitans de Girona (TMG).

La tinenta d'alcaldia d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha subratllat la necessitat de tirar endavant la inversió perquè pugui executar-se aquest 2021 (com marca l'Estat). I l'ha justificada, també, per seguir avançant amb la modernització de la flota que va engegar-se ara fa cinc anys.

La segona inversió que ha aprovat el ple destinarà 215.000 euros en millores a escoles. Entre d'altres, es comprarà mobiliari i material per a les diferents escoles bressol, es reposaran els canviadors de la guarderia Cavall Fort, es canviaran les finestres del Col·legi Verd o es rehabilitarà part de la façana de l'Escola Santa Eugènia. En aquest cas, tots els grups hi han votat a favor excepte Guanyem, que s'ha abstingut.

"Només aquí i avui"

Tot i permetre que les dues inversions tirin endavant, l'oposició ha mostrat obertament els seus recels cap a l'equip de govern. El portaveu de Cs, Daniel Pamplona, ha criticat que els dos punts s'hagin dut a ple per la via d'urgència i, en to irònic, li ha dit a Planas que li agradava "viure al límit" anant a darrera hora.

El PSC, per la seva banda, ha definit les dues propostes com "un pedaç" i ha demanat a l'equip de govern que presenti pressupostos i "dialogui" per poder tenir la majoria necessària per aprovar-los. "Només aquí i avui els votarem que sí", ha subratllat el regidor Joaquim Ruhí. "No ens agraden les urgències ni que ens portin partides per la porta del darrere, perquè poden trobar-se que estigui tancada", ha dit.

La regidora de Guanyem Girona, Laia Pèlach, ha insistit en què la voluntat del seu grup no és "frenar" sinó "treballar" perquè la ciutat tingui pressupostos per al 2021, després de "l'espectacle vergonyós" que el govern –ha dit- va fer al ple de gener. I el regidor Pere Albertí ha justificat l'abstenció del grup amb les millores a les escoles com un vot de càstig per les "formes" que ha tingut el govern a l'hora de presentar-los la proposta.

Albertí, molt crític amb el regidor d'Educació, Àdam Bertran, li ha retret que aquest mateix matí haguessin parlat i no li hagués dit res sobre les inversions a escoles. "Poques aportacions podem fer si ens ho comuniquen així", ha lamentat.

Bertran, per la seva banda, en to conciliador, ha dit que no hi havia cap voluntat de portar res al ple "per la porta del darrere". I dirigint-se a Guanyem, ha demanat al grup "no buscar crispació" i ha dit que, potser, a la propera reunió amb ells, "caldrà que hi hagi un relator".

Pel que fa als pressupostos, la tinenta d'alcaldia d'Hisenda ha dit que l'equip de govern està treballant amb els comptes del 2021, que donin resposta a les necessitats derivades de la pandèmia, amb l'objectiu per poder-los "portar a ple ben aviat". I aquí, estenent la mà a l'oposició, ha dit: "Amb l'ajuda de tots vostès".

Enganxada i denúncia

El ple d'aquest febrer també ha aprovat una moció ciutadana per donar suport als encausats arran dels talls del Tsunami Democràtic a la frontera. L'ha presentada la Fundació Llibreria les Voltes en nom de la Taula per la Independència i la plataforma Girona Vota.

El text, que també s'ha portat a altres ajuntaments, reclama que s'arxivin les causes contra tots els encausats pels talls a l'AP-7 i exigeix a l'Estat que aprovi una Llei d'Amnistia "per a totes les persones preses i represaliades" arran del procés. A Girona, la moció ha tirat endavant per àmplia majoria, amb els vots a favor de JxCat, ERC i Guanyem. El PSC i Cs hi han votat en contra.

Durant el debat de la moció, però, el portaveu del partit liberal, Daniel Pamplona, ha tingut una sonora enganxada amb l'empresari i activista Josep Campmajó (a qui la Guàrdia Civil va detenir durant l'operació 'Volhov'). Campmajó era qui defensava la moció ciutadana.

El portaveu de Cs ha dit que, al seu parer, "el fervor de tallar carrers" que tenen els independentistes es deu "a la sang andalusa i extremenya que corre per les seves venes". Pamplona ha comparat les protestes del procés amb aquelles manifestacions agràries. Però al mateix temps, i citant Josep Pla, també ha dit que els independentistes "s'amaguen sota l'ala", en una dualitat que explica "un caràcter de fugitiu" i que "s'estrangeritza". I aquí, el portaveu de Cs ha fet referència a Puigdemont.

Campmajó, per la seva banda, ha volgut recordar a Pamplona que la seva mare és de Jaén. "M'agradaria pensar que, quan vostè ha fet referència als orígens andalusos no identifica una qüestió de raça, perquè la democràcia no entén de races", ha dit al portaveu de Cs. I li ha etzibat: "I això em recorda un llibre, que algú amb qui segurament comparteix alguns pensaments, va titular 'La raza'" (en referència al dictador Francisco Franco).

Això ha encès el portaveu de Cs. Daniel Pamplona ha acusat Campmajó d'haver-lo assimilat "amb un llibre feixista", l'ha titllat "d'energumen irrespectuós", de "gentussa" i de "pseudodelinqüent", i ja ha avançat que el denunciaria per dany a la pròpia imatge.