L'oposició en bloc deixa Girona sense 13,23 MEUR en inversions

JxCat i ERC els acusen de "bloqueig" i "partidisme" amb objectiu de voler-los "desgastar"

L'oposició en bloc ha tombat el pla d'inversions de 13,23 milions d'euros (MEUR) que l'equip de govern de Girona ha portat al ple de gener. Guanyem Girona, el PSC i Cs han votat 'no' de manera reiterada a tots i cadascun dels blocs –nou, en total- en què s'ha dividit el pla.

En un ple tens on no han faltat els retrets, l'oposició ha criticat la "inacció" del govern, ha qualificat les inversions "d'erràtiques" i ha mostrat obertament la "desconfiança" perquè s'executin aquest 2021. A més, els tres grups han reclamat que, en comptes d'inversions, allò que cal és presentar pressupost. JxCat i ERC, per la seva banda, han carregat contra el "bloqueig" de l'oposició i l'han acusada de fer "partidisme" amb l'únic objectiu de voler-los "desgastar".

El debat del pla d'inversions ha estat llarg. Ha durat més de tres hores, perquè s'ha votat cada bloc per separat. I en total, n'hi havia nou. Cadascun feia referència a una o més àrees del consistori, amb partides que acabaven sumant els 13,23 MEUR.

A totes les votacions, però, el resultat ha estat sempre el mateix. JxCat i ERC es quedaven sols votant-hi a favor, perquè tota l'oposició en bloc ho feia en contra. I com que el govern té minoria, cap de les inversions del pla ha prosperat.

D'intervencions, al llarg del debat, n'hi ha hagut moltes. En total, més d'una quarantena, sumant els regidors de govern i els de l'oposició. En general, però, Guanyem Girona, el PSC i Cs han criticat que el pla no responia "a les necessitats reals" que té Girona amb la pandèmia. Més aviat, l'han vist com un llistat de projectes que ja s'arrosseguen d'anys anteriors i han criticat l'equip de govern d'haver-los volgut "pressionar" perquè li aprovessin "un xec en blanc".

Els tres grups, però, també han volgut convertir el pla d'inversions en un correctiu contra "la inacció" de JxCat i ERC. De fet, hi ha hagut nombroses referències a la "desconfiança" cap a l'equip de govern i als recels perquè les diferents partides s'executessin totes aquest 2021.

Per part de Guanyem, Laia Pèlach, Cristina Andreu o Lluc Salellas han reclamat que, més que inversions, allò que cal és presentar el pressupost. "Aquest pla, en realitat, inclou molts projectes que fins ara el govern no ha executat per manca de capacitat o lideratge", ha dit Pèlach.

"Creiem que busquen confondre la ciutadania amb inversions erràtiques per tapar forats", ha dit Andreu. "Vostès han intentat fer veure que si no ens adherim a la seva proposta, s'acaba el món; i això no és així, perquè allò que han de fer és pactar", ha afegit Salellas, criticant l'immobilisme de JxCat i ERC. "Avui és un dia molt trist, perquè qui hi perd és la ciutat", ha conclòs.

"Política de la pressió"

Per la seva banda, la portaveu del PSC, Sílvia Paneque, ha criticat que la "política de pressió" que els ha fet el govern. "Se'ns ha portat una proposta unilateral, un calaix de sastre que no és la solució per a Girona; no ens poden demanar confiança cega i que els donem un xec en blanc", ha criticat la socialista.

Paneque, que també ha reclamat pressupostos, ha lamentat que molts dels projectes que inclou el pla sigui "l'enèsima vegada" que es voten, i que fins ara no s'hagin executat. "Allò que ens cal, més que asfaltatges per exemple, és mobilitzar diners per ajudar el teixit econòmic de la ciutat, que pateix amb la pandèmia", ha afegit.

Per la seva banda, el portaveu de Cs, Daniel Pamplona, ha definit el pla d'inversions com un "pressupost encobert". I ha reclamat a JxCat i ERC que, si volen que algunes s'aprovin, les portin a votació una per una (en comptes d'agrupar-les per blocs). Pamplona, a més, també ha recelat que les inversions s'acabin executant aquest any.

Fer "partidisme"

Tot i que el ple era telemàtic, hi ha hagut moments en què la tensió s'ha fet palpable a través de la pantalla. La tinenta d'alcaldia d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha definit el pla com "potent, ambiciós i realitzable" i ha volgut deixar clar que, després que l'Estat eliminés el sostre de despesa per a aquest 2021, l'equip de govern "ha fet la feina".

"Votar no a aquest pla és fer-ho en contra de la ciutadania", ha lamentat Planas. La tinenta d'alcaldia ha acusat l'oposició de fer "partidisme" i de voler-los "bloquejar" amb "excuses de mal pagador". "Hem perdut una oportunitat d'or, deixar projectes damunt la taula no beneficia la ciutat en absolut", ha dit Planas, en referència al vot en contra al pla d'inversions.

Pel que fa als projectes sense executar, la tinenta d'alcaldia ha acusat Guanyem, el PSC i Cs de "viure a la lluna", i els ha recordat que el 2020 ha estat un any "terrible i dramàtic" perquè l'Ajuntament ha hagut d'afrontar les urgències derivades de la pandèmia. Planas també ha avançat que preveuen portar el pressupost d'aquest any al ple de febrer, però ja ha avançat que "les notícies no seran bones".

Un a un, la resta de regidors de l'equip de govern també han criticat la postura de l'oposició. La regidora d'Habitatge, Anabel Moya, els ha acusat de "no estar a l'alçada"; el d'Educació i Esports, Àdam Bertran, ha trobat la seva postura "incomprensible"; el tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Lluís Martí, ho ha trobat "força decebedor" i el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, ha vist "obvi" que aquest "bloqueig" responia a "una posició acordada amb l'objectiu d'erosionar el govern".

"Ens fan perdre el temps"

L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha pres la paraula abans de l'última votació per lamentar el vot en contra de l'oposició. "El que han fet no ens ha castigat, perquè la gestió de tots aquests mesos ha estat molt més dura que això", ha dit Madrenas. "Si això és fer política... La vergonya, avui, no ve pas de part del govern", els ha dit a Guanyem, el PSC i Cs.

"Vostès han volgut fer aquesta gràcia de votar 'no' a tot, però ara ho podran justificar?", s'ha preguntat l'alcaldessa. "Serà la ciutadania, que decidirà si els hi compra o no les seves excuses de mal pagador", ha dit. Per últim, Madrenas també ha assegurat que, després del vot en contra, hi ha inversions que aquest any es perdran, perquè no s'arribarà a temps de tenir-les executades aquest 2021.

En concret, el pla d'inversions destinava 1,37 MEUR a equipaments municipals; 1,17 MEUR a vehicles i maquinària; 3,05 MEUR a habitatge i serveis socials; 2,63 MEUR a millora d'espais públics; 1,89 MEUR a via pública i mobilitat; 975.000 euros a serveis educatius i esportius; 1 MEUR a equipaments culturals; 574.900 euros a sostenibilitat i serveis urbans, i 555.000 euros a equipaments de policia i societat de la informació.

Festivals estratègics

D'altra banda, el ple d'aquest gener sí que ha aprovat declarar el Temporada Alta, el Black Music Festival, l'Strenes i el Festivalot com a festivals estratègics per al període 2021-2024. La declaració els permetrà optar a diferents ajudes, com a certàmens que contribueixen a l'oferta cultural i al teixit creatiu de la ciutat. El punt ha tirat endavant amb les abstencions de Guanyem i Cs.

Pel que fa a mocions, el ple ha aprovat per unanimitat una moció presentada per CCOO que insta Educació a instal·lar sistemes de ventilació a les diferents escoles del país arran de la covid-19.