Treure no és el mateix que posar

Durant els anys 80 els més menuts de casa aprenien amb "Barrio Sésamo" a Televisió Espanyola el significat de les paraules i les accions. Allà molts van començar a veure la diferència entre "lejos/cerca", "arriba/abajo", "izquierda/derecha", "dentro/fuera".

Sembla ser, però, que tot aquell aprenentatge s'ha perdut amb el pas dels anys i les noves generacions tampoc tenen un programa equivalent al que moltes famílies van viure amb Espinete de protagonista.

La llibertat d'expressió és aquella que permet a hom mostrar la seva opinió lliure i públicament. Penjar un llaç en seria un exemple. Ara bé, l'error radica quan algú considera que retirar aquell llaç és una forma d'expressar la seva opinió oposada. La manera encertada seria penjant un altre llaç d'un color diferent per a contrastar amb la primera opció.

La repressió, supressió d'idees i silenciació de les opinions dels altres, mai, en cap cas, es pot considerar una forma d'expressió. De la mateixa manera que en un debat es parla per exposar idees seria impensable que la resposta contrària fos restar callat.

Al llarg de la meva vida he vist pel carrer centenars de pintades i símbols que no hi he combregat ni hi estic d'acord. Però els respecto. Aquí radica el tot plegat; ser conscient que no tothom pensa com tu però té tot el dret a expressar-se. No suporto que el meu veí escolti reaggeton, però no puc anar a casa seva i robar-li l'equip de música.

Posar/treure.

"Poner/quitar".

Ho anem entenent?