Des d’ERC-MES hem proposat que el Ple municipal de Girona del 10 de juliol aprovi la nostra proposta de considerar Felip VI persona non grata.
Creiem que de motius no en falten. Per una banda Felip VI és el màxim representant de la Casa Reial, que va ser reinstaurada per Franco i que mai s’ha desmarcat d’aquest passat. El paper de la monarquia durant la transició tampoc va estar absent de polèmica. L’episodi més fosc va ser el 23F. D’altra banda figures com Manuel PradoyColón de Carvajal, que era administrador privat del rei, són només un exponent dels negocis tèrbols en que ha estat implicada la monarquia des d’un bon principi. Una tradició que s’ha sostingut sota diferents formes fins aquesta dècada amb Iñaki Urdangarin. Curiosament ambdós van acabar condemnats.
Però més enllà de la poca transparència amb que els borbons han exercit les funcions de caps de l’Estat espanyol i la forma com s’han enriquit, també hi ha la funció que tenen encomanda de caps de les Forces Armades. I ja sabem quina és la funció de les forces armades: mantenir la indisoluble unidad de la Nación española, patria común e indivisible de todos los españoles.
Quan Felip VI va prendre el relleu al seu pare, molts van voler-hi veure alguna cosa més que una operació urdida per tancar el debat sobre la monarquia, esquitxada pels escàndols del seu pare. Recordaven la seva frase de “Los catalanes serán lo que ellos quieran ser” i creien que Felip VI podria ser una peça que permetés emparar un nou encaix per Catalunya o fins i tot que aniria més enllà. Les expectatives s’han vist frustrades una vegada i una altra. Felip VI no deixa de repetir com un mantra que no hi ha democràcia fora de la llei i que cal preservar per sobre de tot la unitat d’Espanya.
Així doncs la monarquia espanyola, amb Felip VI al seu capdavant, representen una manca de respecte al procés català. Ell, amb el marge que li concedeix la sacrosanta Constitució, podia haver mediat per aconseguir sobrepassar l’enrocament actual, però ha preferit arrenglarar-se amb l’immobilisme del PPCsOE i menystenir la voluntat majoritària del poble català, que és fer un referèndum.
I malgrat tot això segueix assistint any rere any a l’acte anual que organitza a Girona la Fundació Princesa de Girona. Encara és l’hora d’ara que algú expliqui clarament quin sentit té que la ciutat de Girona aculli aquesta Fundació. És obvi que va ser un rentat de cara de la monarquia després de la crema de fotografies del rei a la ciutat, a la qual s’hi van prestar alguns empresaris gironins i alguns grups polítics. Cal recordar que cada vegada té menys implicació amb la ciutat i que ha deixat de fer projectes de caràcter social.
Cal doncs se sàpiga de forma clara que a la nostra ciutat Felip VI no hi serà benvingut, i la millor manera de fer-ho és aprovant la moció que presentarem el proper 10 de juliol al Ple municipal. Esperem tenir el suport de la resta de partits polítics de la ciutat.