La vida

El naixement d'una persona és, entre moltes altres coses, una gran contradicció emocional que et remou les entranyes de dalt a baix. És, d'una banda, un fet extraordinari i sorprenent, i, de l'altra, una gerra d'aigua freda que et fa tocar, de cop, de peus a terra i dir: “Oh Déu meu, què he fet!!!!!”, en el cas de ser creient, i en el cas de ser ateu: “Casumdena, ja l'hem parit”.

Parlo des de la meva subjectivitat, és clar. No crec que hi hagi res, en aquesta vida, que pugui ser més commovedor que veure néixer el teu propi fill. Ni la millor obra d'art tindria cap possibilitat en aquest rànquing d'exaltació emocional. Potser, ara que hi penso, hi hauria una cosa que s'hi aproximaria bastant: el sotrac de fluids i sentiments que es produeix cada vegada que la teva mirada es creua amb la de l'amor de la teva vida (fixeu-vos que no m'he mullat a posicionar-me ni en l'homosexualitat ni en l'heterosexualitat, he utilitzat una perífrasi neutra perquè tothom se sentís com a casa. Dit això, segueixo).

Torno a parlar des de la meva subjectivitat i amb diàlegs interiors i tot. Sí, perdoneu, em costa ser objectiva i humana al mateix temps, sobretot quan els homes del temps ens avisen que ens abriguem perquè s'acosta una onada de fred siberià. Ho trobo tan paternal... He començat parlant de fills i he acabat parlant de pares. Us prometo que jo i la meva subjectivitat no ho havíem previst.

Hi ha algunes coses de la paternitat que encara no he entès mai: per què la majoria de pares parlen als seus fills utilitzant només monosíl·labs o paraules inventades i llavors s'estranyen quan, en ser adolescents, els contesten a tot amb un “perquè sí”? Per què diuen “popó” si poden dir “caca”? O sóc jo que sóc ignorant i en realitat els estan ensenyant suahili com a segona llengua des de petits? I ja a tall de comiat i abandonant els meus diàlegs interiors, us demano, si us plau, que després de llegir aquest text, eviteu, costi el que costi, que es produeixi un altre baby boom. Una botiga prenatal més acabaria definitivament amb el raciocini.