'Men in Black 3', caçant extraterrestres sense 'moho'

Hi ha alguna cosa que no acaba de funcionar a MIB 3. De fet hi ha alguna cosa que no acaba de funcionar en tota la saga: massa FX i poc guió. És cert que aquesta saga va ser dissenyada amb l’únic objectiu d’entretenir, i què en certs moments ho aconsegueix, però la llista de films amb les mateixes pretensions és llarga. Molts no s’ho creuran però aquesta premissa era de fet inversament proporcional fa vint-i-cinc anys, en plena dècada dels vuitanta, a l’edat d’or del fantàstic, on la majoria de films del gènere fonamentaven la seva existència en guions molt més senzills però també més consistents que feien dels FX, pura artesania, que tot i mantenir un paper secundari això els hi conferia una entranyable personalitat. Vint anys després ‘MIB3’ representa, en termes absoluts, la grisor i la falta d’enginy, l’intent de voler seduir tirant de pirotècnia visual, croma i 3D, sense que al darrera hi hagi massa cosa. Fum per vendre fum.

Els raigs dels caçafantasmes, el portal que obria el DeLorean quan viatjava en el temps, alguns dels primers vols de Superman, i un llarg etcètera, són elements que han quedat clavats a la retina de l’inconscient col·lectiu. Tothom sap que potser eren un pèl ‘cutres’, però no importava perquè el grau d’emoció que desprenien les històries era molt gran. Anar a veure MIB 3, per exemple, i sortir igual de satisfet que alguns dels films enunciats és força impossible si has viscut temps passats. O temps millors, que pel cas, i ara més que mai, sembla ser el mateix. De fet, el retorn al passat, com apuntava el títol del mític i insuperable film de Zemeckis, és l’argument d’aquesta tercera aventura dels homes de negre, que han de recular quaranta anys enrere per evitar una imminent invasió extraterrestre al nostre present. Increïble exercici creatiu.

Absència d’originalitat a una banda, amb humor tot passa sempre millor, i és en aquest aspecte on Barry Sonnenfeld, màxim responsable creatiu d’una franquícia que s’iniciava a finals dels noranta adaptant el còmic de Lowell Cunningham i Sandy Carruthers, aconsegueix destil·lar enginy i una certa alegria. Des de la insinuació d’uns orígens alienígenes de Lady Gaga, Andy Warhol, Mick Jagger, i el col·lectiu sencer de top models, passant pel savoir faire del clown Will Smith, i una llista incontable de petits gags, tot plegat, fan de l’humor la bandera que aconsegueix fer de MIB 3 un prou digne blockbuster d’estiu. Però res més.

El millor: el tràiler del reboot de The Amazing Spiderman, d’estrena aquest mateix estiu. Simplement espectacular.

El pitjor: tot i l’entertainment, la falta de moho, d’emoció, una absència massa generalitzada en el fantàstic dels darrers vint anys.

Aquesta secció està patrocinada per: