El nostre “no” al pressupost de Girona

En el pròxim ple de l’Ajuntament de Girona, l’11 de març, els tres regidors del grup de la CUP+RCat votarem en contra de la proposta de pressupost de l’equip de govern. Malgrat la coincidència en el sentit del nostre vot amb altres grups del plenari, crec que hi ha diferències que cal tenir en compte. Per part nostra, hem volgut actuar sempre amb responsabilitat, honestedat i transparència. I no hem enganyat ningú, ni ens hem fet enrere en res; des d’un primer moment ja vam deixar clar quin seria el nostre camí fins a decidir la nostra posició i que hi hauria dificultats per arribar a un acord perquè les posicions estaven allunyades.
Tots aquests dies hem deixat clar, però, que sempre hem estat disposats al diàleg i hem donat mostres, tant ara com en moments anteriors, que hem fet el possible perquè l’Ajuntament de Girona no quedés bloquejat, tant en les ordenances fiscals, quan vam facilitar que s’aprovessin, tant en la votació inicial com en la final, amb la nostra abstenció; com ara amb el pressupost, que es va aprovar inicialment gràcies també a la nostra abstenció, la qual ha facilitat un procés de negociacions ric i participatiu.
Si finalment el nostre grup no ha arribat a un acord amb el govern de CiU, això ha estat degut bàsicament a les diferències que tenim en el model de ciutat i en la forma de gestió, no pas a un intent partidista de desgastar l'equip de govern, com, des del meu punt de vista, han volgut fer altres grups, independentment que aquesta actuació curta de mires pogués perjudicar la ciutat i els ciutadans.
De tota manera, hem de dir que la valoració que cal fer de tot aquest procés és molt positiva, ja que s’han introduït debats i maneres de treballar que fins ara no havien existit mai. Hi ha hagut participació, transparència, reunions, discussió... És veritat que encara s’hauria pogut anar força més enllà, però hem d’estar satisfets de com ha anat tot, malgrat la divergència final.
La raó per la qual, un cop fet tot això, el nostre grup acabarà votant en contra del pressupost serà deguda al fet que els canvis que s’hi han introduït no ens han semblat suficients, no per cap altra circumstància. Les millores assolides les veiem més aviat simbòliques, i pensem que no modifiquen substancialment els eixos bàsics del pressupost, ja que la seva estructura continua sent la mateixa que plantejava el govern de CiU i, per tant, hem considerat que la CUP i Reagrupament no podíem fer res més que votar-hi en contra, tal com van coincidir a dir la pràctica totalitat de les persones que van intervenir en la nostra assemblea oberta.
Com jo mateix vaig dir en la roda de premsa en què vam explicar la posició del grup de la CUP+RCat, el moment d'emergència social que viu la ciutat fa necessari un pressupost molt més compromès socialment. Per altra banda, la negativa de rebaixar sous, tant dels càrrecs electes com, sobretot, dels de confiança i l’augment substancial de les partides per a determinats convenis i per a promoció turística, o la migradesa de recursos amb què s’afronten les polítiques socials i el foment de l'ocupació són, des del nostre punt de vista inadmissibles. No pot ser que en alguns casos un pressupost prioritzi el turista, el visitant, per davant del ciutadà; no ho podem compartir.
Com deia abans, doncs, hi ha hagut pocs compromisos concrets per part de l’equip de govern en matèries per a nosaltres importants, i sí molta ambigüitat, tot i certes declaracions de bones intencions i la voluntat expressada de parlar d’alguns temes més endavant. L’experiència ens diu que, si no deixem les coses lligades i ben escrites, difícilment després tindrem prou capacitat per poder garantir la nostra incidència en les polítiques municipals que es desenvolupin.
A partir d’ara, demanaria responsabilitat a l’equip de govern i a la resta de grups polítics presents al plenari perquè es continuïn explorant les vies d'entesa. No puc entendre, per exemple que tot i que CiU, el PSC i el PP tenen un model de ciutat molt similar, hagin estat incapaços d’assolir cap acord i que aquesta responsabilitat algú l’hagi volgut fer recaure, segurament de manera interessada, en el grup de la CUP+RCat, que defensa un model força diferent del d’aquests tres grups. Nosaltres hem arribat fins on hem pogut, i ningú no ens podrà acusar de no haver apostat pel diàleg.
Independentment del que acabi passant, qüestió de confiança inclosa, que ara per ara sembla que serà la via que utilitzarà el govern per aprovar el pressupost, em sembla imprescindible que es mantinguin els acords que hi hagut gràcies a la participació ciutadana. El procés participatiu amb la ciutadania s'ha de mantenir ara i en un futur, al marge de les negociacions polítiques que hi pugui haver. En aquest sentit, cal considerar com a molt important i profitosa la feina que s’ha fet des de la mesa d’entitats, i el grup de la CUP+RCat vol deixar clar que es continuarà fent ressò de les seves reivindicacions.
Pel que fa a l’equip de govern de CiU, i tot i la falta d’entesa final en el pressupost, la predisposició al diàleg de la CUP i Reagrupament hi continuaran essent. L’entesa, per exemple, en àmbits com ara el de la defensa dels nostre drets nacionals ja existeix i és positiva, i cal continuar treballant en aquesta línia. De la mateixa manera, si més endavant hi ha altres espais de treball en què ens puguem entendre, des del nostre grup no es posaran obstacles perquè puguem assolir acords.