Les lloances a la Guàrdia Civil de l’alcalde de Girona

En l’últim ple municipal vaig preguntar a l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, què hi feia, a la caserna de la Guàrdia Civil, el passat 12 d’octubre, Dia de la Hispanitat, en els actes de celebració de la patrona d’aquest cos militar. Em semblava una pregunta lògica. Vull dir que mai no m’hauria passat pel cap demanar explicacions a la senyora Veray, del PP, sobre la seva assistència a aquesta mena d’actes. La senyora Veray és coherent amb la seva ideologia, però, en canvi, el senyor alcalde, pel que veig, no ho és.

A veure, ja estem acostumats a les incoherències de Convergència i Unió, que tenen una cara per ensenyar en funció dels diferents tipus d’electorat que es trobin al davant: més progressista, més conservadora, més sobiranista, més unionista… i així van fent i intenten sumar vot de tot arreu, tot i que a la llarga també tenen el risc de perdre’n per totes bandes, però ja s’ho trobaran... De tota manera, aquells que els voten, en bona part, també ho són, d’incoherents. Ara, per exemple, en les eleccions del 20-N hi haurà, sens dubte, un bon nombre d’independentistes que votaran CiU, quan el seu cap de cartell, el senyor Duran i Lleida, ha tornat a reiterar públicament que votaria que no en un referèndum d’autodeterminació, voleu més incoherència que aquesta? Tot i que aquest crec que és més un problema del país, una malaltia digna d’estudi psiquiàtric…

Però tornem al ple i a la meva pregunta al senyor Puigdemont. Quan l’alcalde de la meva ciutat promet la Constitució Espanyola per imperatiu legal, diu a les entrevistes que ell és independentista, felicita l’alcalde de Vic per la seva iniciativa dels Municipis per la Independència… no és lògic que un regidor, com jo mateix, que també sóc independentista i que, a més, conec aquella caserna per dins, li pregunti què hi fa un independentista com ell lloant aquest cos que, a més, té el mandat constitucional de vetllar per la unitat d’Espanya i d’impedir que la nació catalana se’n separi?

Jo em pensava que la seva resposta aniria en la línia de justificar-se en els temes protocol·laris, en la qüestió institucional, en les prioritats… però no. Per una banda va divagar: que si “també hi havia la gendarmeria”… bé, i què?, que si a Catalunya “hi ha moltes senyores que es diuen Pilar”… és veritat, jo en conec unes quantes i un parell són independentistes, però què hi té veure això amb el fet que l’alcalde celebri el Pilar a casa de la Guàrdia Civil?, a les Pilar amigues meves ni els passaria pel cap aquesta animalada…

I l’altra part de la seva resposta encara va ser pitjor, perquè es va dedicar a lloar el cos, a defensar la tasca de la Guàrdia Civil: “Quan encara no era alcalde ja hi anava i hi penso continuar anant mentre em convidin…” I vostè és independentista? La seva deu ser, en tot cas, una nova modalitat d’independentisme, perquè la majoria dels independentistes que jo conec no van a les casernes a beure un vino espanyol a l’ombra de la bandera espanyola, sinó a demanar que aquest cos marxi de Catalunya.

Però quan la seva resposta ja va arribar a límits inconmensurables va ser quan em va recomanar que voltés pel territori i que així veuria que la gent “té un gran record” de la Guàrdia Civil. El primer que li he de dir és que si vostè em parla de “record” ja m’està admetent que quan jo, en la segona part de la meva pregunta, en el prec, li vaig demanar si l’Ajuntament pensa iniciar el procés per treure aquesta caserna de la ciutat de Girona, no anava tan desencaminat, ja que en molts altres municipis ja s’ha fet i no els ha anat tan malament. Però bé, a part d’aquest matís, em sembla de molt mal gust que l’alcalde de la meva ciutat faci referència al “bon record” que la Guàrdia Civil deixa per allà on passa, quan a Girona l’any que ve es commemorarà el vintè aniversari de les detencions del 92, quan per aquella caserna vam passar la pràctica totalitat dels detinguts en aquell episodi i no en tenim un “bon record” precisament i que això t’ho digui un presumpte independentista, ja em perdonarà, però és una mica lleig.

O no és veritat que l’objectiu de tot independentista és que la seguretat de la seva nació estigui a les mans de la policia del país i no en les de cossos aliens a la realitat nacional catalana? Pel que es veu, aquest no és el cas de l’alcalde de Girona, què hi farem.

Miri, senyor Puigdemont, jo el trepitjo molt el territori, i també parlo amb la gent, i em trobo de tot. I no es pot generalitzar; de la mateixa manera que jo no li diré que tothom que em trobo és independentista i vol fora de Catalunya la Guàrdia Civil, vostè no em digui que arreu tothom enyora aquest cos allà on ha desaparegut perquè no és veritat. Però, a part d’això, no faci una consigna de tot el que sent que la gent diu, perquè prendrem mal. De la mateixa manera que vostè es deu haver trobat algú que li ha dit que quan a les seves contrades patrullava la Guàrdia Civil hi havia més seguretat, la qual cosa té més a veure amb el model policial del país que en la qüestió ideològica, tot i que vostè no ho esmentés, no em faci servir això per justificar-me la continuïtat de la caserna de la Guàrdia Civil a Girona. Vull dir que quan tots plegats parlem amb gent, també trobem alguns personatges que ens diuen que quan en Franco era viu les coses anaven millor, que quan abans la Guàrdia Civil detenia algun lladregot li feien passar a mastegots les ganes de tornar a robar o que si no hi haguessin immigrants hi hauria més feina per a la gent del país, i suposo que si vosté es troba interlocutors d’aquesta mena en les seves passejades pel territori no utilitzarà els seus arguments per justificar-me als plens la dictadura franquista, les tortures als detinguts o la xenofòbia, no?

Doncs bé, l’altre dia al ple vostè va fer, arran de la meva pregunta, aquest exercici de demagògia. Però bé, era més de mitjanit i ho puc entendre, un altre dia en tornarem a parlar.