Ple del setembre a l’Ajuntament de Girona, llarg però profitós

El ple del mes de setembre de l’Ajuntament de Girona va estar clarament marcat per la qüestió fonamental de la defensa de la immersió lingüística a l’ensenyament català, que ara està amenaçada per l’exigència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè el govern de la Generalitat porti a la pràctica una sentència del Tribunal Suprem espanyol que pretén imposar el castellà com a llengua vehicular a les nostres escoles.

En aquest sentit, una hora abans del ple, a les 7 de la tarda, els regidors de l’Ajuntament de Girona, amb l’alcalde, Carles Puigdemont, al capdavant, excepte els edils del PP, van ser presents en la concentració que la plataforma Somescola.cat va organitzar a la plaça del Vi, tal com s’ha fet també al davant dels ajuntaments de tots els municipis de Catalunya. La concentració de Girona va tenir una gran capacitat de convocatòria, ja que s’hi van aplegar més de 500 persones.

Ja pel que fa al ple, em va fer una especial il·lusió defensar, en representació del grup de la CUP+RCat, la moció presentada per tots els grups menys el del PP en suport a l’escola catalana i al model d’immersió lingüística en català, la qual va ser presentada, en representació de tots els signants, per l’alcalde. Cal recordar que aquesta moció, però, va ser una iniciativa del grup de la CUP i Reagrupament, que ja el mes de juliol vam decidir fer-nos nostra i portar al consistori la moció que Somescola.cat va redactar perquè fos presentada als ajuntaments contra les tres sentències del Suprem que pretenen imposar el castellà com a llengua vehicular a l’ensenyament.

En el text es fa esment de la necessitat d’aquesta moció en uns moments de clara ofensiva espanyolitzadora contra l’eix vertebrador de la nostra nació: la llengua catalana i en el redactat s’inclou una referència als atacs de què és víctima el català també en la resta de territoris dels Països Catalans (que ara són governats pel PP), al suport de l’Ajuntament als actes del Correllengua d’enguany a la ciutat de Girona i a l’adhesió del consistori al Dia Europeu de les Llengües del 26 de setembre, uns punts que han estat incorporats al text de Somescola per iniciativa de la CUP i Reagrupament. La moció es va aprovar per 22 vots a favor (els de CiU, el PSC, la CUP+RCat i ICV-EUiA) i 3 en contra (els del PP).

Crec que també ens hem de felicitar perquè en el ple es van aprovar totes les mocions que els regidors de la CUP i Reagrupament havíem inclòs en l’ordre del dia. En aquest sentit, el ple va aprovar una moció contra el retorn dels diners que l’Ajuntament “deu” a l’Estat espanyol (per un error de càlcul del govern de l’Estat), i perquè s’exigeixi al govern espanyol que es condoni aquest deute, de més de sis milions d’euros. En el text d’aquesta moció es fa una condemna explícita de l'espoli fiscal de què són víctimes tant Catalunya (més de 22.000 milions d’euros a l’any) com la resta de territoris dels Països Catalans per part d’Espanya, el qual hipoteca el nostre futur.

Així mateix, també va tirar endavant la moció en què demanem que no es renovi el permís de la central nuclear d’Ascó, sobretot després dels casos de Fukushima i el més recent de la Provença, a Marcola, que han tornat a posar en evidència la perillositat d’aquest tipus d’energia. En aquest mateix ple també es van aprovar altres mocions amb els vots de la CUP i RCat, com el text mitjançant el qual l’Ajuntament critica les mesures impulsades per la Generalitat en relació amb el PIRMI, les quals han deixat alguns veïns de la ciutat sense aquesta cobertura tan necessària en uns moments de crisi com els actuals, cosa que ha obligat l’Ajuntament a intervenir. També es va aprovar per unanimitat de tots els grups una moció de suport al corredor ferroviari mediterrani davant el risc que el govern espanyol en prioritzi un altre prenent com a base l’eix Algesires-Madrid-Saragossa-frontera francesa, que perjudicaria enormement el desenvolupament econòmic dels Països Catalans i la nostra connexió amb la resta d’Europa.

El grup de la CUP i RCat també va votar favorablement una proposta d’Iniciativa, en què es demana la celebració d’un referèndum sobre la reforma de la Constitució Espanyola, a la qual s’incorpora un límit de dèficit que hipotecarà en un futur la nostra capacitat d’endeutament, que fixarà Espanya. Cal matisar que el nostre vot afirmatiu va ser degut a una qüestió de principis democràtics fonamentals. És a dir, entenem que els independentistes no hem d’aspirar a reformar la Constitució Espanyola, sinó a derogar-la i votar-ne una de pròpia un cop siguem independents; tot i això, però, entenem que sempre és millor que el poble català es pronunciï sobre qualsevol tema, abans que haver d’acceptar forçadament una decisió votada unilateralment pels dos grans partits espanyols i espanyolistes: el PP i el PSOE. També vam sumar-nos a una moció a favor de l’aprovació del pla de mobilitat urbana de Girona i perquè es convoqui la Taula de Mobilitat.

Finalment, el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, va arrencar el compromís de l'equip de govern perquè es convoqui el Fòrum Ciutadà sobre les Obres del TAV, i també perquè es fixi un calendari per a la celebració de plens als diferents barris de la ciutat de manera itinerant.

En conclusió, va ser un ple llarg, molt llarg, però profitós. Hem tornat a demostrar que des que la CUP i Reagrupament som presents a l’Ajuntament han canviat unes quantes coses a la casa de la vila. I ara també hem deixat clar que en molts casos serem determinants a l’hora de formar majories.

(Més informació: http://reagrupamentgirona.blogspot.com/2011/09/guanyem-mocions.html)