La Copa de todos

Els bascos acostumen a caure molt bé als catalans. Són bona gent, compromesos amb el seu poble i si, de tant en tant, s’ha de tirar algun còctel Molotov a la cara d’un poli, doncs ho fan sense problema. Fins i tot s’ha dit que bascos i catalans són dos pobles germans. Permeteu-me matisar-ho una mica:

AIXÒ ÉS MENTIDA.

Que no us enganyin titulars com "La afición del Barça y la del Athletic, hermanadas" o "Dos países unidos contra el Rey". Als bascos els sua la polla el que ens passi. I ben fet que fan. I a nosaltres també ens hauria d’importar un cul. Prous problemes tenim aquí com per posar-nos a patir per aquesta gent. Estic fins la polla de sentir catalanets que diuen "San Sebastián (si, en castellà) és la millor ciutat del món" o "m’he fet soci de l’Athletic". ON ÉS EL CARNET DEL BARÇA, FILLDEPUTA? Vull pensar que són minoria aquests catalans que es compren la samarreta de l’Athletic Club però que mai de la vida es posarien la de la selecció catalana. Odi i foc per ells.

Una cosa no treu l’altra: a mi també me la posa dura veure bascos i catalans units xiulant al rei, però d’aquí a dir que som germans hi ha un tros. “Catalunya i Euskadi, vides paral·leles, pobles germans”. Si home i tant. Germaníssims. Ara només falta que baixi el gilipolles aquell de la bicicleta a dir que tots som ciudadanos de un lugar llamado mundo i ja em podeu servir el cubata de cianur.

Després d’aquests divagacions i atacs brutals, l’autor acostuma a dir “però els meus millors amics són bascos”. No és el meu cas. Això si, conec bascos entranyables amb els que m’emborratxaria fins a perdre el fetge. De la mateixa manera que conec peruans entranyables amb els que també m’emborratxaria i faria la Ruta 66. Fins i tot madrilenys entranyables. El puto món està ple de gent adorable, però no em canvieu de tema que em perdo.

No som iguals que els bascos, no us enganyeu. I la base està en les tradicions. És la única manera de saber si un poble s’assembla a tu o no. Fixeu-vos en aquesta breu comparativa de tradicions basques i catalanes:

Aurresku: un tio ballant sol.
Sardana: 400 persones ballant en germanor, agafades de la maneta.

Aizkolari: un tio enfilat en un tronc tallant llenya sol.
Castellers: 4.000 tios enfilats l’un sobre l’altre, patint i suant junts.

Penseu en això quan un basc us digui que sou pobles germans. I recordeu també que mentre per aquí n’hi ha uns quants que perden el cul per dir Vitoria-Gasteiz allà segueixen dient Alto Ampurdán.