Plagi i oportunisme

Els darrers dies s'està parlant molt que l'autor del cartell de les Fires de Girona, Joan Mateu, es va aprofitar indegudament d'unes imatges per a fer la composició del cartell guanyador. A través de la xarxa he pogut llegir comentaris molt diversos però pràcticament tots en la mateixa línia: "fresc", "aprofitat", "trampós", "lladre" i "mentider" són alguns dels adjectius més repetits que li cauen al damunt al jove saltenc.

És cert que ha extret la rentadora, la gàbia i l'ocell de la xarxa però també és cert que la tasca d'ajuntar-ho tot plegat i fer la composició ha estat idea seva. El que molta gent desconeix és que precisament això és el que s'ha premiat. Ja em perdonareu però l'autor de la fotografia de la rentadora, un tal Juan Enrique Alcalá-Zamora, es vanaglòria al seu blog d'haver estat plagiat per Mateu ja que la fotografia de l'electrodomèstic és seva. M'agradaria preguntar al jove "artista" andalús per què no atribueix cap mèrit a la marca BRU, que va dissenyar la rentadora? Suposo que els tècnics i dissenyadors d'aquesta casa d'electrodomèstics també tenen dret a rebre el seu reconeixement. També m'agradaria preguntar-li per què ha penjat la imatge a Internet senes adherir-se a cap programa de llicències tipus "Creative Commons" per tal de protegir la seva "obra"? Per tot això li estaria bé a Alcalá-Zamora quedar-se callat i no treure pit amb tanta petulància.

Tema a part és la gàbia del damunt la rentadora, publicada a Flickr i que és propietat de Irene Stroganova. Aquesta imatge sí que té tots els drets reservats i, per tant, Mateu hauria aprofitat il·legalment la fotografia. Per tant, podríem considerar que l'artista ha aconseguit un premi mitjançant imatges amb drets d'autor que caldria haver demanat permís per utilitzar. Dit això, no es pot considerar el seu cartell un plagi perquè s'entén l'obra com un conjunt, la suma de tots els elements. En aquest cas el cartell ha estat premiat perquè és original, compleix amb el seu objectiu, és atractiu (per gustos, colors) i no pas perquè la rentadora sigui una meravella del disseny industrial posterior a la II Guerra Mundial.

Acusar a Joan Mateu d'haver plagiat és un exercici d'irresponsabilitat, de la mateixa manera que ha estat una irresponsabilitat per part seva agafar la imatge de Stroganova i utilitzar-la sense demanar permís. Està bé assenyalar i denunciar el que hom fa malament però també és bo dir les coses pel seu nom. El linxament públic que ha patit Joan Mateu és tan gratuït com innecessari.