Les terrasses de Lloret. Un cercle virtuós?

En darrers anys, en l’ àmbit futbolístic, s’han atribuït els èxits d’un dels equips de la capital de Catalunya a allò que se’n diu “un cercle virtuós”, és a dir, la suma d’una bona gestió i d’uns bons professionals que ha permès obtenir els millors resultats.

A Lloret també en tenim un de cercle, el que caldria qüestionar-se és la seva virtuositat. Així, alguns recordaran que l’Alcaldia del senyor Crespo i de l’equip de CiU l’any 2003, es va iniciar amb una més que polèmica decisió, com fou la d’autoritzar que un membre del seu equip disposes d’autorització per a instal·lar una terrassa a la plaça Piferrer, vinculada al seu establiment al carrer Sant Pere.

Vuit anys desprès, el cercle s’ha tancat. En el darrer Ple de la legislatura, s’ha modificat l’ordenança per a que, entre d’altres extrems, es puguin autoritzar terrasses a carrers on fins ara no s’autoritzaven, és a dir, entre d’altres, carrer Sant Pere, carrer de la Vila, carrer de Cervantes i de Venècia.

Apart de la petició de l’associació de bars, no hem escoltat cap més demanda en tal sentit, i aquells qui com l’Alcalde i la pròpia associació interessada deien que es comptava amb el consentiment de l’associació de veïns del nucli antic, han vist refusades les seves afirmacions, per tal associació, en unes manifestacions públiques a la ràdio.

La manipulació però arriba a més. El que no s’està explicant a la població és que aquestes terrasses podran restar obertes fins les tres de la matinada, hora de tancament de l’establiment, perquè la limitació de tancar i recollir les terrasses a les dotze només afecta a aquelles que estiguin a carrers més estrets de tres metres i setanta centímetres.

Volen més manipulacions? L’equip de govern, i el senyor Romà Codina, regidor de CiU i candidat a l’alcaldia s’han fet un tip de dir, també a la premsa, que aquestes terrasses podran estar obertes aquest estiu, quan això és legalment impossible. La pròpia ordenança diu que l’autorització s’ha de demanar abans de 31 de març. Per tant, si la ordenança s’aprovà el 4 d’abril, ha de passar el tràmit d’informació pública i s’ha d’aprovar definitivament, és evident que no es poden donar autoritzacions a terrasses no peticionades abans del 31 de març, més encara quan en tal data la norma no existia. Molt ens temem doncs que, advertits al Ple per ERC, en el tràmit d’informació pública algú s’encarregarà de fer les modificacions oportunes.

Hi ha molt en joc. Lloret no es pot permetre que el nucli antic defalleixi encara més. La proposta d’ERC sempre ha estat la de revitalitzar-lo amb, entre d’altres: mesures fiscals que comportin el seu embelliment i repoblació i amb ella la generació d’un comerç de proximitat i el que es pretén entenem que no s’orienta amb el mateix objectiu.

En un moment en que és una constant la lluita veïnal i judicial contra el soroll a tots els municipis de Catalunya i que és una realitat acceptada l’afectació a la salut de les persones que el mateix genera, a Lloret es pretén treure els bars al carrer per la pressió que l’aplicació de la llei del tabac ha suposat als ingressos dels establiments afectats. El resultat, tant de bo ens equivoquem, serà que comptarem amb fumadors i acompanyants solidaris asseguts, consumint i parlant a les terrasses dels carrers més cèntrics de Lloret amb les molèsties que tal fet, en funció de l’horari pot comportar, a més de la seva difícil convivència amb l’ordenança que prohibeix el consum d’alcohol a la via pública. O és que una colla d’amics, com les que transiten de nit per Lloret, vulnerant l’ordenança relativa als “disco-tours”, que l’equip de govern no vetlla que es faci complir, marxarà d’una terrassa perquè no tots tenen cadira per seure?

De banda deixem fets greus com ara que, havent-se restringit fins ara per motius de seguretat i mobilitat tals terrasses en els carrers esmentats, ara es reverteixi la norma sense un informe o estudi de policia, bombers i/o protecció civil, o el greuge que es fa als comerciants als qui es va prohibir l’emplaçament de mostres comercials.

No serà que a més de voler tancar un cercle tot te a veure amb les eleccions convocades pel proper mes de maig?