Records d'una nena de Cambodja

Fa cinc anys una amiga em va regalar un Llibre titulat Records d'una nena de Cambodja. El vaig llegir llavors i l’he tornat a llegir ara. Una historia que no m’ha deixat indiferent i m’ha despertat molts sentiments. A l’anar passant les pagines eren mes les ganes de continuar llegint, descobrint la terrible historia de l’autora Loung Ung. Aquesta tenia 5 anys quan va començar tot. Una nena alegra i extrovertida que vivia a Phnom Phen amb la seva família de classe acomodada i disfrutava com qualsevol nena de la seva edat dels petits plaers de la vida, jugant amb els amics, i compartint moments amb tots els seus. Malgrat tot, la seva vida va fer un gir inesperat l’abril del 1975 quan els Kmers Vermells van ocupar el país a fi d’acabar amb qualsevol canvi de modernitat. Des de llavors, Lung i tota la seva família es van veure fugint sense parar a fi d’aconseguir sobreviure cosa que no va ser possible per els seus pares i alguns germans. El Regim de terror imposat per Pol Plot es va dedicar a exterminar la població en un dels majors genocidis de la historia.

Malgrat ser convertida en nena soldat, Ung va seguir endavant i va aconseguir fugir als Estats Units on va trobar asil com a refugiada.

Records d'una nena de Cambodja, és alguna cosa més que un llibre autobiogràfic. És la veu de les persones que no van poder donar testimoni del genocidi cambodjà. I al mateix temps, un recorregut per la mort i un descobriment de la vida.

A mesura que anava llegint, em venien ganes de veure amb els meus propis ulls on va passar tot, conèixer el País de Cambodja, un país desconegut per a molts. Tot va començar a la ciutat de Phnom Phen continuant arreu d;aquest país del Sud Est asiàtic tot arribant a Vietnam, on Ung es va desplaçar a fi d’aconseguir sobreviure la terrible situació que el seu país vivia.

Vull viatjar, vull conèixer diferents indrets, diferents cultures, veure el mon amb els meus propis ulls i apreciar petits detalls. Ara estic a Beijing i tinc un mes de vacances. Aquest llibre ha estat la clau de la meva elecció a l’hora d’escollir destí per el meu següent viatge a la vegada també que un programa emes a TV3 sobre el Festival de Gel de Harbin, al Nord de la Xina. Així es que si tot surt com tinc planejat, el dia 21 de gener començo aquesta nova aventura asiàtica, començant per Harbin, continuant per Cambodja, Malàisia (on tinc previst trobar-me amb uns amics) i acabant al Vietnam, a l’igual que el llibre de Records d’una Nena de Cambodja.