Poc a poc, la democràcia...

Al darrer ple de l'ajuntament de Girona, la membre de la Plataforma Afectats per la Hipoteca, Marta Afuera, va intentar exposar personalment la moció que es presentava a través dels grups de la CUP i d'ICV que pretenia declarar Girona ciutat lliure de desnonaments.

El regidor de la CUP, Jordi Navarro, demanava als presents bona voluntat per fer una excepció en el reglament pel que fa a la participació dels ciutadans donada la rellevància, importància i transcendència social de la proposta, i cedia seu torn de paraula a la representant de la PAH per poder llegir un comunicat.

Entenc que la negativa de l'alcalde responia a la lectura literal del reglament , però ell mateix va fer un comentari que obria una nova porta: "si s'hagués demanat en la reunió de portaveus s'hauria buscat una solució".

Per aquesta raó, les entitats que formem part de la Mesa d'Entitats per la Participació, on hi som presents algunes de les AV que varem impulsar la "campanya per la participació als plens municipals" , varem tornar a demanar al regidor Navarro que fes arribar a la junta de portaveus la demanda de poder participar al ple de dilluns que ve (14 de novembre) i preguntar com i quan es reformarà el ROM (reglament orgànic municipal) per permetre, precisament, la participació d'entitats i ciutadans al ple.

De nou, a la junta de portaveus s'insisteix que no és el procediment normal i que s'han de seguir tots els protocols establerts. Ens cal doncs, entrar la petició per registre.

La MESA no té "entitat jurídica", per tant un dels membres, Xavier Villareal (membre de l'AMPA Montfalgàs) entra, en nom propi, la petició per registre. I el mateix divendres una trucada d'alcaldia ens informa que NO es tindrà en compte la petició perquè el ROM no ho permet.

Hem aconseguit (després d'anys de reivindicacions) el compromís DE TOTS els partits polítics per a modificar el ROM i permetre la participació ciutadana als Plens. Però no podem saber el punt on es troba la modificació, ni si es tindrà en compte l'opinió dels qui ho hem demanat, perquè l'actual ROM els dóna la "coartada" perfecte.

No vull deixar passar la oportunitat de fer saber als representants polítics el nostre permanent interès a poder-nos presentar (com a entitat i en nom propi) als plens per poder expressar les queixes, reclamacions o propostes de qualsevol ciutadà, directament, sense la necessitat de cap intermediari polític (tot i que agraïm la bona voluntat i la feina feta per la CUP).

Després de quatre anys insistint, cada dia tenim més raons per continuar exigint la participació directa d'entitats i veïns als plens...

Ara mateix, s'està intentant aprovar unes ordenances fiscals que en el capítol d'Ocupació d'espais públics i d'ús d'equipaments municipals perjudica greument a moltes de les entitats gironines, que no només no hem estat avisats de les intencions del govern de la nostra ciutat, sinó que tenim el temps just per poder dir-hi la nostra (les al.legacions s'acaben el 4 de desembre).

Com a entitat membre de la MESA ens comprometem a fer arribar la informació a la resta d'entitats, a promoure una resposta conjunta i a continuar exigint el nostre dret a ser consultats, escoltats i tinguts en compte.