Unes 300 persones protesten davant de l'escola de Verges per reclamar un nou centre educatiu unificat

Apunten que l'equipament no pot assumir el volum d'alumnes que té

Protesta a les portes de l'institut-escola de Verges (Baix Empordà) per reclamar un nou centre unificat. Els dos equipaments estan separats per 700 metres de distància i una carretera al mig però comparteixen el mateix equip directiu. La representant de l'AFA, Diana Canals, assegura que la situació és insostenible perquè l'escola, que es va dissenyar per acollir només una línia, ja aplega gairebé 500 alumnes i, a hores d'ara, quan es desdoblen classes s'han de fer als passadissos.

També denuncien que les aules no estan condicionades i que tenen un sol conserge que s'ha de desplaçar d'un lloc a l'altre. A més, diu, s'hi produeixen constant averies provocades pel deteriorament del centre. Per això i coincidint amb l'inici del nou curs escolar, han convocat una concentració que ha aplegat unes 300 persones, entre pares, alumnes i personal docent.

La protesta s'ha iniciat cap a les nou del matí quan un grup d'estudiants de l'institut han arribat al centre amb una pancarta on es podia llegir 'Necessitem institut-escola nou ja!'. Ho han fet entre consignes denunciant que el centre de secundària es troba en barracons des de fa gairebé nou anys i amb el suport de la resta de persones concentrades a l'escola, que també duien camisetes verdes amb el mateix lema.

L'objectiu de la mobilització era retardar l'inici de les classes i s'ha aconseguit perquè els estudiants no han entrar al centre fins a dos quarts de deu. Canals ha recordat que les protestes es van iniciar a finals del curs passat i que continuaran fins que Ensenyament es comprometi a dotar-los d'un nou edifici en condicions. "No volen ser de segona categoria", ha dit.

Un problema generalitzat a tota la demarcació

El director adjunt dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona, Xavier Vilar, ha visitat les instal·lacions coincidint amb la protesta i ha admès la problemàtica. Vilar ha dit que entén els pares i mares però recorda que la demarcació és una de les que més mòduls prefabricats té i que el Departament és coneixedor de la situació.

Vilar, però, ha dit que no pot oferir un calendari ni prometre un nou centre però assegura que treballaran per trobar-hi una solució. "Ens hem emplaçat a una nova reunió amb tots els afectats per posar la problemàtica sobre la taula", ha insistit.

"S'ha de fer una planificació a nivell de país perquè en els darrers anys hi ha hagut un augment de població i s'hi ha de donar sortida", ha dit. En aquest sentit, ha recordat que actualment a les comarques gironines hi ha 27 escoles que estan en barracons.