PSC i CiU desbanquen ERC del govern de la Bisbal d'Empordà amb una moció de censura

La moció ha prosperat amb els vots de deu dels disset regidors i el socialista Òscar Aparicio s'ha convertit en el nou alcalde

La capital del Baix Empordà té, des d'avui, un nou govern sociovergent. Passaven pocs minuts de la una del migdia quan el socialista Òscar Aparicio s'ha convertit en el nou alcalde, després que prosperés la moció de censura que el PSC i CiU -que sumen nou regidors- van presentar contra l'equip de govern d'ERC, que va encetar el mandat en minoria.

La moció de censura ha tirat endavant amb els vots de deu dels disset regidors de l'ajuntament. A més de socialistes i convergents, també l'ha recolzada el regidor del PP, Andrés Cano. El representant d'ICV, Pere Teixidor, s'ha abstingut, i els fins ara sis membres de l'equip de govern hi han votat en contra.

El ple extraordinari ha estat marcat pels retrets creuats entre els impulsors de la moció i l'alcalde sortint, Lluís Sais (ERC). Durant el seu discurs, tant Òscar Aparicio com Núria Anglada han posat en escena els motius que els han portat a presentar la moció de censura, que deriva directament de la qüestió de confiança que Sais va presentar al ple de pressupostos, i que va perdre.

"Aquesta moció ens l'ha posada en safata el mateix alcalde, en presentar una qüestió de confiança que no podia guanyar", ha dit Òscar Aparicio. Després, el portaveu socialista ha anat desgranant, un per un, els tres principals motius que els han portat rubricar l'acord amb CiU, i impulsar junts el canvi a l'alcaldia.

Aparicio ha fet a l'alcalde "responsable" directe de la situació a l'ajuntament, i l'ha acusat de tancar-se al diàleg amb la resta de grups i tenir una actitud "de menyspreu". El portaveu socialista també ha retret a Sais haver abocat l'ajuntament "a la paràlisi" i a la "inactivitat" d'ençà de les eleccions, i com a exemples ha posat el nou Pla General -"tancat en un calaix"- o el fet de no haver convocat mai una comissió d'Urbanisme.

Disbauxa econòmica

Per últim, Òscar Aparicio ha dit que el tercer motiu que els ha portat a presentar la moció ha estat "la disbauxa econòmica" al consistori, que farà necessari "adoptar mesures per redreçar" la situació. En la mateixa línia també s'ha expressat la portaveu de CiU, Núria Anglada, qui ha acusat ERC de ser "un govern dividit, dèbil i amb manca de lideratge".

Anglada ha lamentat que, durant aquest mig any, Lluís Sais no hagi mostrat "la seva carta de navegar" i l'ha acusat de convertir el govern "en una olla de grills". "Fins aquí hem arribat, la ciutat funciona per inèrcia i no podem continuar així", ha ressaltat Anglada.

Guanyar 'strippers'

L'alcalde sortint, Lluís Sais, tampoc s'ha estat d'engegar el ventilador a l'hora de retreure, tant al PSC com a CiU, que li hagin presentat una moció de censura. Sais els ha dit que el fracàs que li imputen només es pot atribuir al fet d'haver-se trobat una oposició "irresponsable", amb un grup que només volia treure rèdits del govern -en referència a CiU- i un altre que estava amatent a l'espera d'una oportunitat per desbancar-lo -en referència al PSC.

Lluís Sais ha assegurat que va presentar la qüestió de confiança "per responsabilitat" i ha acusat els sociovergents d'haver presentat la de censura amb l'únic objectiu d'intercanviar cadires i assolir l'alcaldia. El fins ara alcalde, que feia quatre anys i mig que ostentava el càrrec, també ha defensat la seva gestió econòmica, i ha dit tant al PSC com a CiU que ha tret xifres per demostrar que l'ajuntament no es troba en números vermells "abans que es comenci a sembrar l'ombra del dubte".

Sais, en el tram final de la seva intervenció, ha ironitzat sobre l'ajuntament que tindrà ara la Bisbal d'Empordà. El republicà ha comparat els programes electorals de CiU i el PSC -"allà on uns diuen naps els altres diuen cols", ha criticat- i ha assegurat que el nou equip de govern neix amb l'objectiu de repartir-se l'alcaldia, i no "amb altres interessos que ens volen fer creure".

En aquest punt, el fins ara alcalde ha assegurat que, des d'ara i fins a finals de mandat, la Bisbal d'Empordà "guanyarà una quantitat 'd'strippers' impressionant, perquè amb les baixades de pantalons que hauran de fer uns i altres això serà espectacular".

Sense creuar mirades

La tensió entre ERC i el PSC s'ha fet palesa, sobretot, després de la votació de la moció de censura. Lluís Sais no ha entregat la vara d'alcalde a Aparicio i, després que el socialista jurés el càrrec, a l'hora de canviar de cadira, cap dels dos ha creuat una mirada.

A partir d'ara, el pacte que han rubricat PSC i CiU estableix que Aparicio serà alcalde fins el 31 de març del 2014. A partir d'aquí i fins a finals de mandat (el maig del 2015) Núria Anglada serà l'alcaldessa.

Pel que fa a les àrees, el pacte de govern estableix que el PSC assumirà Urbanisme, Hisenda, Personal, Esports, Cultura, Desenvolupament Local i Medi Ambient. I CiU portarà Ensenyament, Promoció de la Ciutat (inclòs el geriàtric) i Via Pública i Serveis.

Els indignats juguen al joc de les cadires

Poc abans de les dotze del migdia, moment en què estava convocat el ple extraordinari de moció de censura, una desena d'indignats han fet una protesta davant l'Ajuntament. El grup portava nassos de pallasso i, amb unes cadires, han escenificat "el circ de l'Ajuntament de la Bisbal", nom amb què han batejat la protesta.

Els diferents indignats s'han posat en cercle, agafant tots una cadira, i en el moment en què ha cessat la música s'han assegut. N'hi ha hagut una, però, que s'ha quedat dempeus, a qui han donat un cartell on posava 'Ètica'. La resta, com han explicat, eren polítics que s'asseien a les seves cadires.