Entitats de Ripoll fan una crida per captar voluntaris que donaran serveis sobretot a la gent gran

Es calcula que gairebé el 60% de la població té més de 65 anys

Creu Roja de Ripoll, la Fundació Guifré, la Fundació MAP, l'Hospital de Campdevànol, la Fundació Oncolliga Girona, la Xarxa Òmnia,Protecció Civil de Ripoll i la Fundació Privada Tutelar del Ripollès s'han unit en un projecte anomenat "Tots Movem Ripoll" per captar voluntaris en xarxa. Si funciona, aquesta prova pilot té la voluntat d'estendre's per tota la comarca.

Des del Pla de Desenvolupament Comunitari de Ripoll, ens que promou la inclusió social, i amb el suport del Departament de Benestar Social i Família i el Consorci de Benestar Social del Ripollès es va recollir la demanda de les diferents entitats de Ripoll perquè es creés una xarxa de voluntaris estable.

Segons ha explicat la responsable del Servei de Desenvolupament i Cooperació Social del Departament de Benestar i Família, Marta Jové, el Pla de Desenvolupament Comunitari és "l'eix transversal" que ha d'ajudar a fomentar i enfortir el teixit social de Ripoll i "revaloritzar" el voluntariat. D'aquesta manera, es crearà una xarxa de voluntariat que donarà resposta a les entitats que busquen persones desinteressades per millorar la qualitat de vida dels ciutadans de Ripoll, sobretot a nivell social.

Segons ha assenyalat la tècnica del Pla de Desenvolupament Comunitari a Ripoll, Raquel Rull, es calcula que gairebé el 60% de la població de Ripoll té més de 65 anys. Rull ha apuntat que els voluntaris, en gran mesura, faran tasques d'acompanyament com ajudar a la gent gran a anar a fer la compra, a prendre alguna cosa, o llegir-los llibres o premsa, per exemple.

Voluntaris formats

Des de Creu Roja de Ripoll, Joan Soler, ha assenyalat que en un primer estadi, el projecte de voluntariat "Tots Movem Ripoll" pretén sensibilitzar la població de les problemàtiques de la societat i fer veure que les entitats sense ànim de lucre requereixen voluntaris i també la "importància" de participar-hi.

S'ha creat un punt d'informació al Consorci de Benestar Social del Ripollès perquè totes aquelles persones interessades a formar part d'alguna de les entitats puguin ser ateses i dirigides on calgui. En arribar, se'ls prendran les dades bàsiques i se'ls farà una entrevista. A més, s'oferirà una formació general en voluntariat. D'allà, els tècnics derivaran les persones interessades a les diferents entitats que col·laboren al projecte.

El procés d'acollida a cada entitat, segons ha explicat la directora gerent de la Fundació MAP, Hermínia Ordeig, anirà acompanyat d'una formació específica on s'explicaran les tasques i casos amb què es poden trobar els voluntaris. A més, Ordeig també ha afegit que segons el temps, l'interès o les habilitats de cada persona els voluntaris aniran a una o altra entitat.

"Allà on no arriben les institucions, hi pot arribar el voluntariat"

El president del Consorci de Benestar Social del Ripollès, Miquel Rovira, ha destacat que "ara més que mai, la tasca del voluntariat és indispensable". És per això, que accions com aquesta volen potenciar i promocionar els voluntaris. En aquest sentit, Rovira ha assenyalat que "allà on no arribin les institucions, hi pot arribar el voluntariat".