Un de cada quatre lladres multireincidents més actius a comarques gironines és menor d'edat

Els delinqüents més perillosos acumulen ara 54 detencions, la meitat que fa un any

La lluita contra la multireincidència és un dels objectius prioritaris que s'han marcat policies, jutges i fiscals a les comarques gironines, sobretot arran del conflicte que va esclatar a Salt a principis de l'any passat. "És un tema clau, perquè aquí rau l'explicació dels nivells d'inseguretat que tenim actualment",concreta el comissari Joaquim Belenguer.

A l'hora d'atacar aquest fenomen, els esforços se centren en neutralitzar una elit de lladres que acumulen un llarg historial de delictes contra el patrimoni (robatoris, furts i atracaments). "Es tracta d'un petit grup de delinqüents que generen la major part dels fets delictius, i que són els qui provoquen més alarma social", explica el cap de la Regió Policial de Girona.

Per identificar-los, periòdicament les policies elaboren un llistat d'aquells quinze lladres més actius a la demarcació. En aquests moments, els qui apareixen en aquesta llista negra acumulen 153 fets delictius, tots comesos durant el darrer any. "Si agaféssim l'històric de detencions d'ençà que van començar la seva carrera delictiva, però, en sumarien moltes més", concreta Joaquim Belenguer.

A partir d'aquesta llista, policies i magistratura centren els esforços per treure de circulació aquests delinqüents. Això passa per tres vies: ingressar-los a presó, expulsar-los als seus països d'origen (en el cas que siguin estrangers) o bé internar-los en centres de menors.

I és que, precisament, una de les coses que fa palesa l'estadística és que hi ha un gruix de multireincidents que són menors d'edat. En concret, com precisa el comissari, entre "el 20 i el 25%" dels lladres més actius a la demarcació encara no han complert els 18 anys.

Dos menors, una trentena de robatoris

Entre els casos que s'han detectat aquest 2011 hi ha el de dos joves que, entre juliol i agost, van cometre una trentena de robatoris a Salt. Només aquests dos nois, que tenen 15 i 17 anys, sumaven 29 antecedents. "Es dedicaven a cometre estrebades de bosses de mà o robatoris amb intimidació, assaltant les víctimes en ple carrer", explica el comissari dels Mossos d'Esquadra.

Els dos joves van ser detinguts repetides vegades i, a finals d'estiu, el jutge en va ordenar l'ingrés a un centre de menors. "Sobretot, en casos com aquests, allò més important no és la reacció policial, sinó la reeducació i la reinserció dels menors", concreta el cap de la Regió Policial. I hi afegeix: "Per això, és important treballar colze a colze amb justícia juvenil, Ensenyament i Benestar Social".

De 101 a 54 antecedents

La llista que elaboren les diferents policies s'actualitza a mesura que es treuen de circulació aquells multireincidents que l'integren. "D'aquests quinze delinqüents, aproximadament un terç, que són els més perillosos, entren a presó o són expulsats als seus països d'origen", indica Belenguer.

I és aquí, precisament, on es pot veure "que l'estratègia està funcionant", explica el comissari. Aquest novembre, els cinc multireincidents més actius a la demarcació acumulen 54 detencions només en el darrer any. El novembre del 2010, els cinc lladres més perillosos en sumaven 101, gairebé el doble.

Això representa, com concreta el comissari, que progressivament s'aconsegueix reduir la multireincidència a les comarques gironines. "Aquells lladres de primera divisió, que acumulen més detencions, entren a presó o són expulsats; i a partir d'aleshores, entren a jugar en aquest 'grup selecte' de reincidents altres delinqüents que sumen menys detencions", concreta Joaquim Belenguer.

El cap de la Regió Policial de Girona destaca que, a l'hora d'atacar el fenomen de la multireincidència, és fonamental el front comú que s'ha fet entre tots els estaments implicats. "Mossos d'Esquadra, policies locals, policia estatal, jutjats, fiscals, ajuntaments i Generalitat anem a la una", conclou el comissari Joaquim Belenguer.