Els preus de lloguer d'habitatges baixa fins a nivells de 2004

Els promotors calculen que arreu de la demarcació hi ha 12.000 pisos i cases acabades que no tenen comprador

Cada cop més, bancs, caixes i també promotors privats opten per destinar a lloguer tots aquells habitatges que no tenen sortida. L'entrada de tots aquests estocs al mercat ha suposat que, d'un any per l'altre els preus dels arrendaments hagin baixat arreu de les comarques gironines.

Així, per exemple, si llogar un pis d'entre 70 i 80 metres quadrats a Girona costava 633 euros l'octubre del 2010, ara en costa 583. I el mateix passa en altres poblacions com Banyoles (de 540 a 475 euros), Roses (de 567 a 487 euros) o Sant Feliu de Guíxols (de 600 a 525 euros).

El president del Col·legi d'API, Ramon Corominas, assegura que en general els preus dels lloguers s'han situat en valors del 2004 (i en alguns casos, fins i tot del 2003). Corominas explica que ara, a la demarcació, el mercat d'arrendaments té una "oferta molt més potent, derivada de les aportacions de pisos fetes per les entitats de crèdit i els petits inversors".

A més, Corominas assegura que aquest mercat també ha guanya "qualitat", perquè gran part de les promocions que hi entren solen ser obra nova. El president dels API ha afegit que, en els propers mesos, la tendència serà que aquesta tònica vagi a més. I és que, apart dels habitatges que els privats posin a lloguer perquè ja fa massa temps que hi tenen penjat el cartell 'En venda', la Generalitat també optarà per aquesta via.

Com a exemple, Corominas ha explicat que a les comarques gironines el Govern destinarà a borsa de lloguer 460 pisos, que formaven part d'una promoció de 3.500 arreu de Catalunya. Aquests habitatges inicialment anaven destinats a venda, però no han trobat comprador.

Més de 12.000 habitatges

El Gremi de Promotors de Girona calcula que, arreu de la demarcació, hi ha 12.000 habitatges acabats sense vendre. Segons posa de relleu l'estudi, durant el darrer mig any els preus de l'obra nova han tendit a baixar, anant d'un 0,6% a Salt (Gironès) fins a un 26,7% a Banyoles. Tot i això, però, aquesta tendència no s'ha registrat a totes les comarques, perquè hi ha llocs (com a Figueres o Girona) on els preus han pujat.

El secretari del gremi, Josep Donés, explica que això passa perquè als llocs on queda poc estoc, "difícilment els preus baixaran". Donés assegura que la realitat que viu el mercat de l'habitatge és de "confusió", perquè hi ha zones de ciutats on els promotors veuen necessitat de construir-hi però, en canvi, hi ha altres llocs on s'acumulen els invenuts.

Pel que fa al mercat de segona mà, aquí la situació és gairebé d'atonia total. Únicament, com concreta el president dels API, a les zones on aquests habitatges tenen alguna sortida és "allà on hi ha segones residències" (és a dir, a la Costa Brava).

Fer neteja

Els promotors i els API també asseguren que, ara, no els molesta que els bancs també es dediquin a fer d'immobiliàries. Al contrari del que van dir fa dos anys, quan les entitats van decidir vendre pisos directament, tant Josep Donés com Ramon Corominas han dit que ara, "és bo fer neteja", i que el sector ja ha assumit aquesta realitat.

Precisament, ara fa pocs dies, Unnim va posar a la venda un bloc de pisos al Mas Masó de Salt (Gironès) amb unes condicions molt avantatjoses. El reclam va tenir efecte, i fins i tot hi va haver compradors que van passar la nit al ras per ser dels primers a poder constituir la hipoteca.

"Ara ja ho hem assumit i no és competència deslleial, perquè al cap i a la fi, que es vengui un habitatge és bo, independentment de qui ho faci sigui un promotor, un API o una entitat", ha explicat Donés. I per la seva banda, Ramon Corominas ha dit que, per a les entitats, és "una autèntica necessitat" treure's del damunt aquests estocs d'habitatge.