Quim Casellas, xef del Casamar: 'Aquesta és una estrella beneïda'

El restaurant familiar de Llafranc aconsegueix la primera estrella Michelin

Passaven pocs minuts de les vuit del vespre de dijous quan el xef del Celler de Can Roca -on Quim Casellas havia estat fent una estada- va avisar per telèfon a la família del Casamar que posessin cava en fred. Poc després, els confirmava que l'estrella Michelin ja era un fet i que rebien la distinció. "Després ho vam veure a la televisió i encara avui m'he llevat pensant si tot això és veritat", reconeix exultant el xef del Casamar.

Casellas ha explicat que aquest estiu han rebut visites que els han fet sospitar que els inspectors de la prestigiosa guia els estaven sondejant però ha dit que no s'esperaven poder aconseguir el reconeixement. Per això, quan es va saber la notícia dijous a la nit, en Quim i el seu equip estaven treballant com cada dia. "Estàvem en silenci a la cuina quan va començar a sonar el telèfon i va començar a trucar gent perquè poséssim la televisió, va ser una sensació molt estranya", ha explicat.

El restaurant Casamar està situat dins l'hotel que du el mateix nom, un petit establiment familiar de dues estrelles amb més de mig segle d'història. El negoci el van obrir els avis paterns del cuiner, i ell i la seva germana Maria són la tercera generació que hi treballa. "Tenia els meus dubtes de si un restaurant que porta el mateix nom que un hotel de dues estrelles encaixava dins el projecte Michelin però ara hem vist que sí", reconeix satisfet.

El xef, que té 36 anys, no s'amaga d'explicar que de ben jove era mal estudiant però que va trobar en la cuina l'afició que li mancava davant els llibres. Per això, va començar a fer estades a restaurants prestigiosos com el Celler de Can Roca i també va treballar per restaurants com el de Juan Mari Arzak o Carles Gaig. "Hi anava amb una llibreta i ho apuntava tot, després arribava a la cuina de casa i ho intentava fer a la meva manera"; ha explicat el cuiner. Per a en Quim, aprendre l'ofici ha estat "tota una aventura" i reconeix que la Michelin és com "un somni fet realitat".

Fins el 1995, quan ell es va fer càrrec de la cuina, el restaurant Casamar es dedicava a la cuina d'hotel però ara, anys més tard, té una vida pròpia. De fet, l'activitat del restaurant ha fet que l'hotel, que abans tancava sis mesos l'any, estigui obert tota la temporada.

Casellas ha explicat que treballen colze amb colze amb els proveïdors de la zona. El peix és un dels productes estrella de la casa ja que l'hotel es troba situat dalt la platja de Llafranc, a Palafrugell (Baix Empordà). La combinació de la cuina tradicional amb la incorporació d'innovacions culinàries és, per Casellas, un altre dels distintius de la cuina del Casamar que defineix com a "regular". "Crem que amb l'estrella no hem de canviar res, hem de seguir pencant com fins ara i treballar amb alegria i gaudint del què fem", ha reflexionat.

Una estrella "beneïda"

El fet de rebre una estrella Michelin enmig de la crisi econòmica és un fet que també ha destacat Casellas. Llafranc és un petit nucli costaner que pertany a Palafrugell en el qual hi viuen poques desenes de persones tot l'any. A l'estiu, l'activitat augmenta molt però els mesos d'hivern l'afluència de visitants cau en picat, especialment entre setmana. Per això, el xef del Casamar considera que es tracta d'una estrella "beneïda" pel moment en què arriba. "No podria venir en una època millor, ja hem començat a rebre trucades des d'ahir de gent que vol venir a menjar a casa", ha explicat. Casellas però ha lamentat que la cuina catalana hagi perdut estrelles i considera que hi ha molts restaurants que són mereixedors del reconeixement.

Malgrat que al Casamar ja hi va haver celebració dijous a la nit, en xef vol preparar un sopar en família diumenge al vespre -quan el restaurant és tancat- per poder celebrar un triomf que considera que és col·lectiu i que ha volgut agrair tant a la família com a tots els treballadors que han passat pel Casamar i també als restaurants on ha estat aprenent.