Bombers i Protecció Civil alerten de la situació de risc pel temporal a les comarques gironines

Els Bombers han rebut 93 avisos en tot el dia d'ahir, la majoria a l'Alt Empordà i el Gironès

Situació extrema a les comarques gironines. Tant els Bombers de la Generalitat com Protecció Civil han coincidit a alertar aquest dilluns de la necessitat d'extremar les precaucions i intentar no circular per carretera ni creuar rieres. De cara avui dimarts, adverteixen, la situació es complicarà per l'acumulació d'aigua, fet que dificulta la circulació de vehicles. De la seva banda, els Bombers avisen que aquest dilluns ja han hagut d'efectuar alguns rescats perillosos de gent que s'havia quedat encallat amb el vehicle en rius i rieres.

Pardo ha assenyalat en roda de premsa que les preivisions per dimarts "són una mica més complicades perquè ja portem acumulació de pluges constants i això perjudica encara més la capcitat de drenatge de rius i rieres". A més, hi ha previsió de fort onatge a la costa i vent a la costa central. Les pluges seguiran caient amb intensitat als dos extrems de Catalunya, l'Alt i el Baix Empordà i les Terres de l'Ebre. Això produirà acumulacions d'aigua que podrien generar situacions de risc en zones arbrades, ja que segons ha remarcat Pardo, "el terra està molt xop i una ventada podria fer caure arbres".

Pardo ha fet una crida a agafar el cotxe únicament si és imprescindible i a circular sempre per vies segures. D'altra banda, ha instat els ajuntaments a prohibir l'accés a passos subterranis i a lleres i rius.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, aquest dimarts es preveu un increment de la probabilitat d'afectació a les comarques de la Terra Alta, Ribera d'Ebre, Baix Camp i Vallès Oriental. A més, ha explicat que l'episodi de vents previst es concentrarà a les hores diürnes i tindrà més afectació a les zones elevades tant de les comarques de Girona, com a les de Barcelona, Tarragona i la Catalunya Central.

Respecte l'estat de la mar, es manté la previsió a les comarques afectades de tot el litoral català, amb un increment de la probabilitat d'afectació de el Montsià i Baix Ebre des d'aquest mateix dilluns a la nit i en general a tot el litoral des de primera hora del matí de dimarts.

93 avisos en tot el dia

De les set del matí a les nou del vespre els Bombers de la Generalitat han atès un total de 93 avisos, la majoria a l'Alt Empordà, tot i que també al Gironès i al Baix Empordà.

De la seva banda, el servei d'emergències 112 ha atès 93 trucades relacionades amb l'episodi de pluges. Des de dissabte n'ha atès un total de 280 pel temporal.

Carreteres inundades

Sis carreteres de l'Alt Empordà segueixen tallades per inundacions, i ho seguiran estant aquest dimarts. Es tracta de la C-252 a Far d'Empordà, on hi ha desviaments senyalitzats; la C-31 a Vilamalla, on també s'està desviant el trànsit; la GIP-5129 a Vilafant en tots dos sentits de la marxa; la GIV-6021 a Peralada en tots dos sentits; la GIV-6101 a l'altura de la Pau; la N-260 a l'altura de Llançà. Al Gironès, hi ha hagut un carril tallat per despreniments, la C-66 a Celrà.

Protecció Civil demana conduir amb precaució, mantenint la distància de seguretat, reduir la velocitat en funció de l'estat de la via per evitar l'aquaplàning en cas d'acumulació d'aigua.

Es manté el Pla Inuncat

Protecció Civil manté en fase d'alerta el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) per les previsions meteorològiques i les incidències relacionades amb la pluja a diferents punts del territori, i per la previsió de forts vents i mala mar. L'alerta, a banda de les pluges, es manté pel fort onatge i també hi ha un avís per fort vent.

Cabals de rius i embassaments

Els cabals als rius de les conques internes estan normalitzats, a excepció dels rius i rieres del Nord-est de Catalunya, on s'han acumulat precipitacions importants en les darreres hores, concretament al riu Ter i al riu Muga. Segons els serveis d'inspecció de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). el riu Llobregat de Muga inunda actualment el pont que el creua a Peralada.

Pel que fa als embassaments, el de Foix i el de Portbou continuen sobreeixint i es manté l'avís als municipis, mentre que el Vallforners es troba sobreeixint amb un cabal estimat de 20 m3/s.

Els municipis que han activat els seus plans d'emergència municipals són, a l'Alt Empordà, Boadella i Les Escaules, Figueres, Llançà, Palau Savardera, Peralada, Pont de Molins, Port de la Selva i Vilafant. També hi ha Lloret de Mar i Blanes (Selva), Sant Iscle de Vallalta (Maresme) i Barcelona (Barcelonès).

També s'ha activat preventivament el Pla d'Autoprotecció del Port de Barcelona i el Pla d'Emergència del Parc Fluvial del Besòs.


Situació especialment delicada

Protecció Civil, així com els Bombers, ha insistit de la situació de risc de cara a aquest dimarts, i en aquest sentit demana que es prohibeixi l'accés de les persones als passeigs marítims, esculleres o espigons que quedin propers als efectes de l'onatge i del vent. També demana que s'asseguri la neteja dels embornals i zones de desguàs d'aigües, que es prohibeixi l'estacionament de vehicles en rieres, guals o torrents o zones properes i se senyalitzi adequadament; que es faci vigilància als punts d'actuació prioritària durant l'episodi i que s'apliquin les mesures específiques de prevenció quant al mobiliari urbà, enllumenat dels carrers, motos i cotxes aparcats, contenidors de brossa i arbrat en general.

D'altra banda, demana que s'evitin deixar elements decoratius en espais que puguin caure al carrer (tendals, para-sols, banderoles...) i assegurar tots els elements exteriors que puguin sortir volant (rètols, branques d'arbre que puguin ser arrancades pel vent...). Així mateix, recomana anar amb precaució a totes les activitats a l'aire lliure i mantenir la precaució a Ports, Clubs nàutics i Confraries de pescadors sobre les mesures que es considerin convenients quant a amarratges d'embarcacions i pel que fa a la navegació, així com revisar les bastides, grues i elements d'obra que puguin ser arrancades pel vent i caure a la via pública.