Ja són mig centenar els avisos que han atès els Bombers a les comarques gironines per la pluja

Protecció Civil encara manté en fase d'alerta el Pla Inuncat

Ja són mig centenar els avisos que han atès aquest dilluns fins a les sis de la tarda els Bombers de la Generalitat arran de les fortes pluges que cauen a les comarques gironines. La majoria d'incidències s'han produït a l'Alt Empordà, on el temporal ha obligat a activar els plans de protecció municipals a Figueres, al Port de la Selva, a Llançà, a Vilafant i a Boadella i les Escaules.

Set carreteres inundades a l'Alt Empordà i vehicles rescatats

La xarxa viària és la principal afectada per les precipitacions. Fins a set vies de l'Alt Empordà es veuen afectades aquest dilluns a la tarda. Al Far d'Empordà la pluja ha obligat a tallar la C-252 en ambdós sentits de la marxa, així com a Vilamalla, on hi ha tallada la C-31 també en els dos sentits per inundacions. D'altres vies inundades i on s'impedeix la circulació en els dos sentits són la GIP-5129 a Vilafant, la GIV-6021 a Peralada, la GIV-6101 a Pau, la N-II a Vilamalla -al quilòmetre 736- i a la N-260 a Llançà. D'altra banda, la GI-682 a Tossa de Mar (Selva) també està tallada en els dos sentits de la marxa per esllavissades.

En aquestes àrees els Bombers han hagut de rescatar dos conductors que havien quedat atrapats per la pluja, a Vilamalla i a Vilafant. Ambdós han estat trets dels seus vehicles totalment il·lesos. A Siurana, també a l'Alt Empordà, s'han hagut de treure tres vehicles amb l'ajuda d'un tractor, mentre que a Pedret i Marzà un cotxe ha quedat encallat en una riera que ha pujat i ha atrapat el cotxe. Els dos ocupants han estat rescatats sans i estalvis.

Protecció Civil manté l'alerta de l'Inuncat

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat encara manté en fase d'alerta el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat), a partir de les previsions meteorològiques i per les incidències relacionades amb la pluja a diferents punts del territori.

Segons la informació facilitada pel Servei Meteorològic de Catalunya, es mantenen les previsions ja emeses per a acumulació i intensitat de pluja per a avui. És a dir, afectació a les comarques de les demarcacions de Girona, Barcelona i Tarragona, i a les Terres de l'Ebre.

A partir de la propera matinada les comarques afectades per l'avís de superació del llindar d'acumulació -més de 100 litres en 24 hores- són el Baix Ebre, la Garrotxa, el Montsià, Osona, el Ripollès, i la Selva. També es podrien veure afectades l'Alt Empordà, el Baix Camp, el Baix Empordà, el Gironès, el Maresme, el Pla de l'Estany, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Vallès Oriental.

Pel que fa a la previsió d'intensitat de pluja per a demà, es preveu afectació durant tot el dia a les zones del Gironès, del litoral i prelitoral de tot el país, i algunes comarques de la Catalunya Central. La probabilitat d'afectació és més elevada a la zona nord-est i sud del país.

Desembassaments al Pasteral i a Boadella

Segons informa l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), els embassaments de Foix i Portbou continuen sobreeixint; i al del Pasteral es fa desembassament a 30 m³/s, i al de Boadella, a 20 m³/s. L'ACA també ha concretat que les pluges dels últims dies han fet augmentar els cabals del Baix Ter.

També ha augmentat el cabal el riu Manol, i es recomana per tant evitar els accessos a la llera, als punts baixos, als guals i als creuaments del riu a nivell als municipis d'Albanyà, Cabanelles, Lladó, Navata, Cistella, Vilanant, Avinyonet de Puigventós, Vilafant, Santa Llogaia d'Àlguema, Vilamalla, Figueres, el Far d'Empordà, Vila-sacra, Peralada i Castelló d'Empúries.

El cabal del riu Muga també registra tendència a l'alça, i per tant es fan les mateixes recomanacions que en el cas del Manol, i d'evitar creuar el riu a Sant Llorenç de la Muga, Darnius, Boadella d'Empordà, Pont de Molins, Llers, Cabanes, Peralada i Castelló d'Empúries.

Onades de fins a 3,5 m d'alçada i forts vents

Aquesta situació es pot veure agreujada per les previsions d'onatge. El SMC manté les previsions emeses anteriorment per al dia d'avui (afectació a les comarques costaneres compreses entre el Barcelonès a l'Alt Empordà), i s'allarga l'episodi de fort onatge per a demà. El fort onatge afectarà tot el litoral català en diferents graus de probabilitat i les onades poden arribar als 3,5 metres d'alçada.

De cara a demà, el SMC ha emès un altre avís per risc meteorològic per forts vents, que poden arribar al llindar dels 90 km/h durant tot el dia a les comarques del Baix Camp, Conca de Barberà, Alt Camp, Baix Penedès, Tarragonès, Alt Penedès, Anoia, Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès, Bages, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Maresme, Selva i Osona.