La intensificació de les pluges fa tallar quatre carreteres de l'Alt Empordà

L'acumulació d'aigua obliga a tallar 12 quilòmetres de la N-II a Vilamalla

  • Una de les terrasses de l'avinguda de les Mèlies de Vilafant que ha quedat inundada per les pluges © ACN
    Una de les terrasses de l'avinguda de les Mèlies de Vilafant que ha quedat inundada per les pluges © ACN
  • Una veïna de Vilafant fotografia el rec de Can Serra © ACN
    Una veïna de Vilafant fotografia el rec de Can Serra © ACN
  • El mur de contenció a tocar de l'avinguda les Mèlies de Vilafant que ha provocat inundacions a algunes cases © ACN
    El mur de contenció a tocar de l'avinguda les Mèlies de Vilafant que ha provocat inundacions a algunes cases © ACN
  • El rec de Can Serra ha estat un dels punts conflictius durant el matí a Vilafant, per les fortes pluges © ACN
    El rec de Can Serra ha estat un dels punts conflictius durant el matí a Vilafant, per les fortes pluges © ACN
Tot i que la GIP-5129 ja estava tallada a Vilafant des de primera hora del matí, la N-II, la C-252 i la C-31 s'han interromput més tard, al voltant de la una del migdia. La que ja s'ha pogut obrir al trànsit és la N-260, que estava tallada a Llançà.

Reforç policial a Figueres

Aquest migdia l'Ajuntament de Figueres ha activat en fase d'alerta el pla d'emergència municipal, a causa de les pluges intenses que afecten la ciutat i part de l'Alt Empordà. Com a conseqüència, la Guàrdia Urbana ha reforçat els efectius en previsió que l'episodi de pluges s'allargui i provoqui afectacions a la ciutat en les properes hores.

Fins a la una del migdia, la policia figuerenca ha tallat diverses vies públiques per l'acumulació d'aigua. És el cas del carrer Pedreres, de la plaça de l'Estació i, finalment, de la carretera que uneix Vilatenim amb el Far i que travessa el riu Manol.

L'Ajuntament, d'acord amb el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, ha avançat al migdia la recollida dels alumnes que utilitzen el servei de transport escolar. Una acció que es porta a terme com a mesura de prevenció. L'ens comarcal ha comunicat que realitzava la mateixa operació amb la resta de línies de transport escolar de la comarca.

Suspeses les classes de la tarda

El consistori figuerenc ha informat que s'ha decidit també suspendre les classes de la tarda a les escoles de Primària i Secundària de Figueres a causa de les pluges intenses que cauen a la ciutat des d'aquest matí.

Sortides dels bombers

Els Bombers de la Generalitat han rebut 38 avisos relacionats amb la pluja entre les set del matí i les dues de la tarda d'aquest dilluns. Això ha significat 32 sortides, que han estat principalment per baixos inundats o per inspeccionar punts vulnerables, com la N-II al seu pas per Bàscara, i la N-240 a Llançà, entre altres vies afectades. D'aquests avisos, 33 han estat a les comarques de Girona, 4 a les Terres de l'Ebre i 1 a la Regió Metropolitana Nord. Així mateix, els Bombers han rescatat dos conductors que havien quedat atrapats per la pluja, a Vilamalla i a Vilafant, a l'Alt Empordà. Ambdós han estat trets dels seus vehicles totalment il·lesos.

Així mateix, el telèfon d'emergències 112 ha rebut 38 trucades referents a 32 incidents, el 90% de les quals a l'Alt Empordà. Segons ha informat el Consell Comarcal, aquesta comarca ha avançat el retorn dels escolars al migdia com a mesura preventiva.

Carreteres tallades i despreniments de roques a la via

Hi ha diverses afectacions viàries derivades de les pluges de les darreres hores, sobretot a la demarcació de Girona. En concert, s'han tallat per inundacions la C-252 al Far d'Empordà i a Garriguella; la C-31 a Vilamalla; la GIP-5129 a Vilafant; la GIV-6021 a Peralada; la GIV-6101 a l'altura de Pau, i la N-II a Vilamalla. A la demarcació de Tarragona continua tallada la T-301 a Tortosa.

D'altra banda, segons Adif, entre les estacions de Llançà i Figueres la circulació és per via única a causa d'un despreniment de roques.

Desembassaments al Pasteral i a Boadella

Segons informa l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), els embassaments de Foix i Portbou continuen sobreeixint; i al del Pasteral es fa desembassament a 30 m³/s, i al de Boadella, a 20 m³/s. L'ACA també ha concretat que les pluges dels últims dies han fet augmentar els cabals del Baix Ter.

També ha augmentat el cabal el riu Manol, i es recomana per tant evitar els accessos a la llera, als punts baixos, als guals i als creuaments del riu a nivell als municipis d'Albanyà, Cabanelles, Lladó, Navata, Cistella, Vilanant, Avinyonet de Puigventós, Vilafant, Santa Llogaia d'Àlguema, Vilamalla, Figueres, el Far d'Empordà, Vila-sacra, Peralada i Castelló d'Empúries.

El cabal del riu Muga també registra tendència a l'alça, i per tant es fan les mateixes recomanacions que en el cas del Manol, i d'evitar creuar el riu a Sant Llorenç de la Muga, Darnius, Boadella d'Empordà, Pont de Molins, Llers, Cabanes, Peralada i Castelló d'Empúries.

Protecció Civil manté l'alerta de l'Inuncat

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté en fase d'alerta el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat), a partir de les previsions meteorològiques i per les incidències relacionades amb la pluja a diferents punts del territori.

Segons la informació facilitada pel Servei Meteorològic de Catalunya, es mantenen les previsions ja emeses per a acumulació i intensitat de pluja per a avui. És a dir, afectació a les comarques de les demarcacions de Girona, Barcelona i Tarragona, i a les Terres de l'Ebre.

A partir de la propera matinada les comarques afectades per l'avís de superació del llindar d'acumulació -més de 100 litres en 24 hores- són el Baix Ebre, la Garrotxa, el Montsià, Osona, el Ripollès, i la Selva. També es podrien veure afectades l'Alt Empordà, el Baix Camp, el Baix Empordà, el Gironès, el Maresme, el Pla de l'Estany, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Vallès Oriental.

Pel que fa a la previsió d'intensitat de pluja per a demà, es preveu afectació durant tot el dia a les zones del Gironès, del litoral i prelitoral de tot el país, i algunes comarques de la Catalunya Central. La probabilitat d'afectació és més elevada a la zona nord-est i sud del país.

Onades de fins a 3,5 m d'alçada i forts vents

Aquesta situació es pot veure agreujada per les previsions d'onatge. El SMC manté les previsions emeses anteriorment per al dia d'avui (afectació a les comarques costaneres compreses entre el Barcelonès a l'Alt Empordà), i s'allarga l'episodi de fort onatge per a demà. El fort onatge afectarà tot el litoral català en diferents graus de probabilitat i les onades poden arribar als 3,5 metres d'alçada.

De cara a demà, el SMC ha emès un altre avís per risc meteorològic per forts vents, que poden arribar al llindar dels 90 km/h durant tot el dia a les comarques del Baix Camp, Conca de Barberà, Alt Camp, Baix Penedès, Tarragonès, Alt Penedès, Anoia, Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès, Bages, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Maresme, Selva i Osona.

Plans de protecció civil municipals activats

Les pluges també han obligat a activar els plans de protecció municipals a Figueres, al Port de la Selva, a Llançà, a Vilafant i a Boadella i les Escaules.

El Servei Meteorològic de Catalunya dóna per finalitzat l'avís de situació meteorològica de risc per pluja acumulada superior a 100 litres per metre quadrat en 24 hores. Tot i això, es preveuen pluges febles a la meitat nord de Catalunya.