Jutgen una mare que es va llançar al buit des d'un pis amb la filla de catorze mesos en braços

L'acusada s'enfronta a 16 anys de presó per un delicte de temptativa d'assassinat i un altre d'amenaces

Els fets van tenir lloc la matinada del 29 de novembre de l'any passat. Aleshores, l'acusada i la seva parella -que és camioner- vivien en un pis del carrer Méndez Núñez de Figueres. Cap a la una de la matinada, l'home va denunciar que la mare, Angela Maria S.S., l'havia fet fora del pis i s'hi havia atrinxerat amb la seva filla, de catorze mesos.

L'home també va explicar que, per aconseguir que marxés, la mare -que és colombiana- havia posat unes tisores al coll de la petita i havia amenaçat amb matar-la. Quan Mossos d'Esquadra, Bombers i sanitaris van arribar al domicili, situat al tercer pis, van haver d'esbotzar la porta per poder entrar.

Tant a la porta d'entrada com a la d'una habitació, la dona havia posat mobles al darrere. Els agents van poder entreobrir aquesta darrera, i aleshores la mare, amb la petita en braços, es va asseure a l'ampit de la finestra i els va dir que saltaria daltabaix amb la filla.

Els agents que han declarat al judici han explicat que l'acusada estava fora de si, i que no parava d'insultar el seu xicot, dient que era un "cabró". La dona també repetia sense parar que es llançaria al buit amb la nena, i algun dels agents li va sentir dir que no vacil·laria en matar la petita.

La mare va acabar llançant-se al buit, però tant ella com la nena no es van fer mal. Les dues van caure sobre un matalàs i un sofà llit, que mossos i Bombers havien posat en una terrassa del primer pis per amortir la caiguda.

Acte irracional

Angela Maria S.S. ha admès davant l'Audiència que aquella matinada quan va saltar des de la finestra va fer una bogeria (ho ha definit com un acte "irracional"). La processada ha explicat que el seu home la maltractava i que sovint, quan discutien, ell li deia que li prendria la filla per sempre.

Segons l'acusada, aquella nit el seu home la va denunciar "per venjança" després que ella decidís posar fi a la relació. Angela Maria S.S. ha negat haver posat unes tisores al coll de la nena i ha explicat que havia decidit atrinxerar-se perquè sabia que el seu home era capaç de tirar la porta a terra.

La dona, que ha declarat que havia begut alcohol , ha explicat que aquella nit tenia "molta por" perquè estava en situació irregular i es pensava que li prendrien la nena. Angela Maria S.S., però, ha dit que en cap moment no volia fer mal a la petita -"si l'hagués volguda matar, ho hauria pogut fer perquè tenia temps", ha dit.

La processada ha explicat que va decidir llançar-se daltabaix quan va veure el matalàs. La mare ha dit que s'havia tirat d'esquenes i "protegint" la nena de catorze mesos amb el seu cos. "Estava morta de por, però quan vaig veure el coixí vaig tenir un moment de consciència i vaig pensar que si em tirava no em faria mal, ni a mi ni a la meva filla", ha relatat l'acusada.

Ja ho havia fet altres vegades

Per la seva banda, el company de l'acusada ha dit que aquest no era el primer cop que la dona li muntava un ciri. Segons ha explicat, quan encara no havia nascut la petita, l'acusada també s'havia tancat altres vegades. L'home ha explicat que ho va fer a la Jonquera (Alt Empordà) i també a Itàlia, on havien anat a viure una temporada, i que en tots els casos també va caler avisar la policia.

En relació a la matinada dels fets, el camioner ha explicat que la parella s'havia barallat perquè l'acusada volia convidar a dormir un amic seu que aquell mateix dia havia sortit de la presó. El company ha dit que s'hi havia negat, i que aleshores els dos s'havien discutit. Després, l'home ha explicat que l'acusada havia posat unes tisores al coll de la petita i li havia dit que, si no marxava, mataria la petita.

El camioner ha dit que aquella nit Angela Maria S.S. havia begut, cosa que solia fer quan estava "nerviosa". Després de sortir del pis, el company de l'acusada ha explicat que havia anat als Mossos d'Esquadra i que, quan va tornar cap al domicili, ja no el van deixar passar perquè hi havia tot el dispositiu desplegat al carrer Méndez Núñez.

Al final del judici, la fiscal ha demanat que es condemni Angela Maria S.S. a 16 anys de presó (tretze per una temptativa d'assassinat, i tres més per un delicte d'amenaces). L'acusació també demana que, durant quinze anys, la dona no es pugui acostar a menys de 300 metres del pare i de la filla, i que se li retiri la potestat de la nena durant el temps de la condemna.

En matèria de responsabilitat civil, el ministeri públic sol·licita que la mare pagui una indemnització de 965 euros (d'aquests, 715 són per indemnitzar el veí del primer pis a qui ella va ferir quan va caure, i els 250 euros restants, per pagar els desperfectes del sofà llit).

La defensa, per la seva banda, ha demanat l'absolució. El judici, que s'ha celebrat a la Secció Tercera de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.