Simulacre d'emergència a les instal·lacions d'una empresa química de Celrà

S'ha simulat l'emissió de gasos tòxics

Protecció Civilde la Generalitat ha organitzat aquest migdia, juntament amb l’empresa Esteve Química de Celrà (Gironès), un simulacre d’emergència que ha consistit en la simulació de l’emissió de gasos tòxics per la barreja de dos productes.

L’objectiu de l’exercici ha estat provar la recepció dels mitjans externs i la transferència d’informació; comprovar el correcte equipament de protecció de l’equip d’intervenció (roba, màscara, bombones d’aire, casc, i guants); i treballar el rescat de la persona ferida.

L’exercici ha simulat una emissió de gasos tòxics a l’àrea de serveis produïda al barrejar 2 productes incompatibles, sense que hi hagi hagut afectació a l’exterior de l’empresa.

Un cop produïda la barreja, el dispositiu d’alerta del treballador que ha quedat inconscient ha donat l’avís. Tot seguit, el cap d’emergència ha activat el PAU (Pla d’Autoprotecció), l’alarma general i ha demanat preparar l’equip d’intervenció, el de primers auxilis i el d’evacuació/confinament.

Al mateix temps, l’empresa ha sol·licitat l’ajuda externa trucant al telèfon d’emergències 112 de Catalunya, al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat i als Vigilants municipals de Celrà.

L’equip d’intervenció de l’empresa s’ha equipat correctament i ha actuat seguint els procediments establerts al PAU, traient el ferit de la zona afectada i controlant l’incident fins a l’arribada dels bombers. Per la seva banda, l’equip d’evacuació i confinament ha realitzat l’evacuació de l’edifici.

Els Bombers de la Generalitat hi han participat amb 2 dotacions dels parcs de Girona i la Pera, a més d’un parell de comandaments. A la seva arribada al recinte de l'empresa, els Bombers han comprovat que no hi hagués cap persona atrapada a l'interior de la planta i han fet les maniobres oportunes per controlar la fuita. Un cop controlada la situació, han procedit a ventilar la zona.

Els Mossos d’Esquadra s’han ocupat del control d’accessos, d’establir els perímetres de seguretat necessaris i han col·laborat en les tasques d’acompanyament dels altres cossos d’emergències, tant d’arribada com de sortida a la zona afectada. Els Mossos d’Esquadra han enviat al lloc de l’accident una patrulla, a banda del personal de la sala de comandament. Per la seva banda, una patrulla dels Vigilants municipals de Celrà han donat suport als Mossos d’Esquadra en les tasques pròpies del Grup d’Ordre.

Protecció Civil de la Generalitat ha desplaçat al lloc del simulacre un tècnic dels Serveis Territorials de Girona fent tasques d’observador, i el personal de guàrdia del CECAT hi ha participat realitzant les tasques de gestió de l’emergència