La UdG es converteix en la primera universitat catalana que crea una Escola de doctorat

El centre permetrà evitar "l'aïllament" dels investigadors i donar-los suport a l'hora de fer les tesis

L'Escola de doctorat es concep com un punt de trobada des d'on se supervisarà la tasca dels investigadors. "És un centre que ha d'estructurar-ne la formació i la realització de les tesis, i ajudar a què les relacions entre els doctorands i els seus directors funcionin millor", ha concretat el vicerector de Recerca i Transferència.

D'aquesta manera, l'escola canvia el model de relació entre la UdG i els seus investigadors. La universitat s'implica en el procés de formació i ja no es tracta d'una relació 1:1 entre el doctorant i el seu director, sinó que la UdG tutela el procés a través d'aquest centre.

Segons ressalta Josep Calbó, es tracta d'un canvi "molt important" perquè permet evitar "l'aïllament" dels investigadors, i donar-los suport a l'hora de fer les tesis. Des d'aquest centre, serà d'on surtin els doctors i investigadors que més endavant formaran part de la plantilla de la mateixa UdG, d'altres centres de recerca o de les empreses de l'entorn.

A més, des d'un punt de vista institucional, l'Escola de doctorat serà un dels pilars sobre el qual es recolzarà la recerca a la UdG. En aquest sentit, el centre serà una plataforma des de la qual s'estructuraran aquells camps de recerca que són estratègics per al desenvolupament del recentment obtingut Campus d'Excel·lència Internacional en tot allò que fa referència a les investigacions relacionades amb l'aigua i el turisme.

Calbó també destaca que la nova escola -situada a l'edifici de la biblioteca de Montilivi- permetrà a la UdG "fer un salt qualitatiu" cap a Europa. De fet, la creació del centre s'emmiralla en altres que ja funcionen a diferents universitats del continent. "Ens aproximem a l'estructura que tenen altres països i, per tant, la mobilitat dels estudiants de doctorat serà més fàcil", ha ressaltat el vicerector de Recerca i Transferència.

Suport i assessorament

Amb la inauguració de la nova escola, la UdG es converteix en la primera universitat catalana en tenir un equipament d'aquestes característiques. El director de l'Escola de doctorat, Miquel Solà, explica que el centre permetrà "centralitzar" tots els estudis de doctorat de la universitat, "gestionar-los i oferir tot el suport per a la formació dels investigadors i el seguiment de les tesis doctorals".

En aquests moments, a la UdG hi ha 550 estudiants de doctorat dels 14.000 totals que té la universitat. Per inaugurar la nova escola, la sala d'actes de l'Escola Politècnica Superior ha acollit una conferència del físic Juan Ignacio Cirac, director de la Divisió de Teoria Òptica de l'Institut alemany Max Planck. Cirac, que ja coneix altres escoles de doctorat a Alemanya, s'ha mostrat "convençut" que el centre serà un revulsiu per a la UdG.