El segon dia de vaga de metges al Trueta registra el mateix seguiment que ahir

Menys indignació entre els usuaris, que ja truquen a l'hospital abans de desplaçar-se

Després que aquest dimarts diversos usuaris del Trueta se'n tornessin de l'hospital molestos perquè el metge que els havia de visitar feia vaga, avui la majoria dels que s'han desplaçat fins al centre ja s'han assegurat que el seu facultatiu els atendria. Tot i això, encara algun usuari desconeixedor de les aturades o que bé s'ha arriscat a anar al centre ha hagut de marxar del Trueta sense poder veure el seu metge.

Qui sí ha pogut visitar-se amb el seu facultatiu és la veïna de Blanes (Selva) María Concepción, al marit de la qual han de treure una pròtesi de genoll. Ha lamentat que ha hagut de trucar diverses vegades al Trueta per saber si els atendrien, mentre que considera que era l'hospital qui els havia d'haver avisat. En aquest sentit, l'ICS argumenta que fins a última hora no poden informar de quins facultatius secunden l'aturada per no vulnerar el seu dret a vaga. Una altra usuària que sí ha pogut ser atesa és la veïna de Girona Josefina Camacho, que tot i que reconeix el "dret" dels metges a fer vaga, admet que li hauria molestat que no l'haguessin atès.

Passadissos pràcticament buits

Com ja va succeir ahir, els passadissos de les Consultes Externes estaven gairebé buits, i pràcticament només el personal d'infermeria treballava a les plantes d'hospitalització. Qui sí notava l'increment de feina era el personal d'administració, que havia d'atendre les trucades dels usuaris i reprogramar les visites que no es podien atendre avui. Pel que fa als quiròfans, avui en funcionaven quatre dels vuit de cirurgia programada -ahir n'hi havia cinc d'oberts-, mentre que es mantenien actius els dos d'urgències.

Molins reflexionava avui que a les unitats on els serveis mínims eren menors, com neurologia i neurocirurgia, la vaga es notava més. En aquest sentit, el delegat de Metges de Catalunya (MC) a Girona, Josep Vilaplana, lamentava ahir que els serveis mínims serien aquest dimecres del 33%, mentre que ahir es van deixar al 25%. D'altra banda, Molins ha explicat que les visites que deixin de fer aquestes dues jornades de vaga es faran en els pròxims dies, perquè el que no volen és "perjudicar la gent", ha assegurat.

"No volien que anéssim junts"

El responsable de Comunicació de CATAC-CTS, Ramon Serna, ha recordat avui que no secunden la vaga de MC perquè no estan d'acord que aquest sindicat vulgui aconseguir "una mesa de negociació exclusivament de metges". Serna ha subratllat que MC "no ha volgut" que anessin "junts", i que els van "amagar la data de la convocatòria". Tot i això, assegura que tots els sindicats estan "indignats" per les retallades de Salut.

Sobre aquestes divergències amb els altres sindicats, Vilaplana argumentava ahir que els metges fa "molt de temps" que reclamen un conveni mèdic i poder comptar amb "un àmbit de negociació homologable al de la resta d'Europa", una reivindicació que no comparteixen els altres sindicats. Així, dels cinc amb representació al Trueta -CCOO, SATSE, MC, CATAC-CTS i SAE-, només MC secunda la vaga.

D'altra banda, avui diversos afiliats de MC a Girona han anat a Barcelona per participar en la concentració davant la seu del Departament de Salut.