Protecció Civil activa la prealerta de l'Inuncat per la previsió de tempestes a partir de demà

La predicció indica pluges arreu de la demarcació de Girona

El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès dos avisos per aquest dimarts, un per intensitat de pluja que pot superar els 20 litres en mitja hora i un altre per acumulacions de pluja que poden ser superiors en alguns casos als 100 litres en 24 hores.

Les precipitacions afectaran tot Catalunya excepte el terç nord-oest, seran generals i localment aniran acompanyades de tempesta. Avançaran de sud-oest a nord-est, i la màxima probabilitat de superar els vint litres en mitja hora es donarà a partir del migdia al terç est de Catalunya.

Segons les previsions del Servei Meteorològic, a partir de la propera matinada les pluges poden arribar ja a les comarques de l'Alt Camp, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Penedès, Conca de Barberà, Montsià, Priorat, Ribera d'Ebre, Tarragonès i Terra Alta. A mesura que avanci el matí, el nombre de comarques que es poden veure afectades augmentarà. En aquesta franja horària les previsions indiquen que es poden produir pluges intenses a les comarques de l'Alt Camp, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Conca de Barberà, Garraf, Maresme, Montsià, Osona, Priorat, Ribera d'Ebre, Selva, Tarragonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

A partir del migdia, les pluges s'intensificaran més i podrien caure més de 20 litres en mitja hora a les comarques de l'Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Maresme, Osona, Selva, Vallès Occidental i Vallès Oriental. Les pluges intenses podrien afectar també l'Alt Camp, Alt Empordà, Baix Camp, Baix Empordà, Berguedà, Conca de Barberà, Garrotxa, Gironès, Pla de l'Estany, Ripollès, Segarra, Solsonès i Tarragonès.

Pel que fa a pluja acumulada, es podrien superar els 100 litres entre les set del matí d'aquest dimarts i les set del matí de dimecres a les comarques del terç est de Catalunya. En aquest sentit, les comarques amb més risc de superar-lo són: Alt Empordà, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Berguedà, Garraf, Garrotxa, Gironès, Maresme, Osona, Pla de l'Estany, Ripollès, Selva, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

Els embassaments de Foix i del Pasteral continuen sobreeixint

En relació a l'estat dels embassaments, i segons les informacions facilitades per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), l'embassament de Foix: continua sobreeixint i la previsió és que ho continuï fent durant les properes hores. El nivell de l'embassament se situa dos centímetres per sobre de la cota del sobreeixidor.

En cas de confirmar-se les previsions de pluja en punts del litoral i prelitoral, es podria donar un increment dels volums d'entrada a l'embassament i aigües avall de l'embassament el cabal podria augmentar de forma sobtada a la llera principal i afectar trams baixos i guals. Es recomana evitar, els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell al municipi de Cubelles.

Pel que fa a l'embassament del Pasteral, continua desembassant uns 20 metres cúbics per segon i, com a conseqüència d'això, el cabal del riu Ter serà superior a l'habitual, i podria augmentar de forma sobtada a la llera principal i afectar trams baixos i guals. Per tant, es recomana evitar els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell als municipis situats al curs del riu Ter, aigües avall de l'embassament del Pasteral. Aquests municipis són la Cellera de Ter, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Anglès, Bescanó, Sant Gregori, Salt, Girona, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis, Celrà, Bordils, Cervià de Ter, Sant Jordi Desvalls, Sant Joan de Mollet, Flaçà, Foixà, Colomers, Jafre i Verges.