Miquel Roca Junyent assegura que el pacte fiscal 'cap perfectament' a la Constitució

L'advocat i expolític considera que cal "limitar" la quota de solidaritat de Catalunya envers l'Estat en el context de crisi actual

Roca ha posat l'exemple del concert econòmic del País Basc per demostrar que "no té res a veure amb la Constitució" i "no hi ha res que ho impedeixi", tot dient que no figura a la carta magna sinó a la LOFCA. I ha subratllat que el que està actualment en discussió és el contingut del nou pacte fiscal a Catalunya.

Preguntat per si creu que millorarà la situació de crisi econòmica que viu el país, Roca ha parlat amb claredat i ha defensat que és "molt necessari" tenir un pacte fiscal a Catalunya i també un concert econòmic, per tal de poder generar polítiques de gestió tributària que s'adaptin a les necessitats del territori. "Qui té la gestió, té la capacitat de generar polítiques", ha afirmat amb contundència i després ha afegit que la "gran força" del País Basc, "no és la capacitat normativa sinó la gestió del tribut perquè les polítiques són gestió".

En aquest sentit, ha apuntat que el fet de tenir un concert econòmic no vol dir tenir una política fiscal diferent -"no és veritat perquè la legislació serà de l'Estat", ha dit- sinó que al tenir la recaptació també hi haurà la gestió i inspecció que permetran a Catalunya generar polítiques diferents a altres llocs i "tenen dret a fer-ho". I és que per Roca, aquest és un procés "inevitable", encara que alguns diguin "el contrari", perquè "no hi ha cap país d'estructura federal o quasi federal que no tingui una política de gestió tributària adaptada a l'estructura federal de l'estat, no n'hi ha cap".